Banjalučka pivska terapija: Četiri litre dnevno za zdravlje

GS
Banjalučka pivska terapija: Četiri litre dnevno za zdravlje

BANjALUKA - Autor i voditelj emisije „Sa Žikom po Srbiji“, Živorad Žika Nikolić, nastavio je svoje putovanje po Republici Srpskoj, sa ciljem da predstavi sve sadržaje: turističke, kulturne i istorijske.

Ovoga puta Žika je posjetio čuveni Banjalučki muzej piva gdje je od istoričara Danila Bosnića saznao kako je pivo stiglo u Banjaluku.

- 1986. godine, Trapisti dolaze u naš grad. To je red u katoličkoj crkvi. Oni su začetnici proizvodnje piva. Veoma je interesantna priča kako su oni uopšte došli u Banjaluku. Naime, oni su prvo pokušali da osnuju samostan u Austriji, Ugarskoj, Hrvatskoj, pa čak i ovdje u Posavini. Ostali monaški redovi nisu ih, međutim, sa oduševljenjem dočekali, te su se oni te 1869. godine obrelli u našem gradu gdje su od bogatog trgovca Tome Radulovića za 1400 dukata kupili veliki komad zemlje ovdje na kojem su sagradili samostan "Mariju Zvijezdu". Oni su red šutnje. Ne pričaju osim u specijalnim prilikama kada im opat to dozvoli, ali su bili jako vrijedni - rekao je Bosnić.

Drugi dio važan za istorijat proizvodnje piva vezuje se za dolazak Franca Španera.

Franc Španer kada je došao u Banjaluku on je vidio da ovdje svi piju rakiju i to jako lošu rakiju. On je govorio da je to otrov. Šta je on uradio? On je sa sela otkupljivao šljive i pravio je kompot i sušio je te šljive želeći seljacima da pokaže da se ta šljiva može koristiti za nešto drugo, ne samo za proizvodnju rakije. Međutim, šta se desilo? Bližio se Božić i seljaci nisu imali rakije. Oni su od tih suvih šljiva napravili rakiju i bili su oduševljeni.

Došli su pred samostan noseći brojne poklone, što je Franca Španera jako naljutilo. On je poslao pismo samostan Marija Vald u Njemačkoj gdje je dobio jedan interesantan odgovor. Naime, on je tada dobio recepturu za proizvodnju piva i evo već jedno 150 godina, Banjalučka pivara se uspješno bori protiv alkoholizma.

Na Žikino pitanje kako pivo može da bude medicina Bosnić je odgovorio:

- Piješ više piva, rakija ti se i ne traži. I to četiri litre dnevno. To je bila terapija u tom periodu. I svjedočanstva kažu da se ta terapija pokazala izuzetno efikasna. Tim ljudima se rakija ogadila, ali pivo nije - rekao je istoričar uz smijeh, piše Kurir.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana