Anri Matis - jedan od najznačajnijih evropskih slikara i vajara, umro na današnji dan

Srna
Foto: henri-matisse.net

BIJELjINA- Francuski slikar i vajar Anri Matis /1869-1954/, osnivač fovističkog pravca, koji je snažno uticao na evropsko slikarstvo 20. vijeka, umro je na današnji dan 1954. godine.

U početku je bio pod uticajem Gistava Moroa, a kasnije i Pola Sezana i Pola Gogena, ali je od 1905. formirao lični izraz.

Najviše je slikao ženske figure i mrtvu prirodu, ali i predjele, kompozicije i nacrte za baletske dekore i kostime. Inspirisao se orijentalnim motivima, ćilimima i minijaturama.

Radio je i bakroreze, drvoreze i litografije. Često se vraćao skulpturi, u početku pod uticajem Ogista Rodena.

Napustio je pravnu karijeru i sa 22 godine došao u Pariz da bi učio slikarstvo u ateljeu Gustava Moroa u čijoj se radionici okupila gotovo većina tadašnjih mladih slikara koji su poslije činili pokret fovizma. Uz Matisa, bili su tu Deren, Vlamenk, Brak, Difi i mnogi drugi. Taj naraštaj slijedio je, prije svega, instinkt.

Jedna od najvažnija ranih Matisovih slika je kompozicija "Ples". Već u tom djelu dolaze do izraza bitna svojstva Matisovog opusa - plošni tretman, zatvorene obojene površine bez tonskih prelaza te izrazit smisao za pokret..

Svjetski ugled Matis stiče u Njemačkoj i Americi, a posebno u Rusiji. U kasnijim djelima sve se više usredsređuje na mrtve prirode, aranžirano cvijeće i voće...

Majstora su povremeno privlačili radovi u plastici, litografiji i keramici. Matis je nastavio tradiciju velikog francuskog slikarstva u novoj, savremenijoj varijanti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana