95 godina od početka proboja solunskog fronta

Agencije
95 godina od početka proboja solunskog fronta

Beograd - Na današnji dan prije 95 godina na Solunskom frontu započela je artiljerijska priprema za ofanzivu i proboj tog fronta.

Proboj Solunskog fronta bio je jedan od odlučujućih događaja za okončanje Prvog svjetskog rata.

Rano ujutro 14. septembra 1918. godine, oko 2.000 artiljerijskih cijevi oglasilo je početak napada savezničkih armija, pri čemu je udarni dio proboja iznijela srpska vojska.

Taj datum prihvaćen je sada kao Dan artiljerije i Dan Mješovite artiljerijske brigade Vojske Srbije.

Solunski front probijen je 15. septembra, a rezultat toga bila je kapitulacija Bugarske, ubrzo Austro-Ugarske, a zatim i Njemačke, čime je završen Prvi svjetski rat.

Srpska vojska je, nakon proboja Solunskog fronta, oslobodila Srbiju, a potom i sve zemlje koje su zatim uključene u novu zajedničku državu - Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca, proglašenu u Beogradu 1. decembra 1918. godine, na čijem čelu je bio regent Aleksandar Karađorđević.

Srpska vojska je na Solunski front prebačena u proljeće 1916. godine i to sa grčkog ostrva Krf, gdje se oporavljala poslije golgote kroz koju je prošla tokom povlačenja kroz Albaniju u zimu 1915-1916.

Na Solunskom frontu, sa jedne strane nalazili su se francuski, britanski i srpski vojnici, potom i Rusi, a njima se kasnije priključio i jedan broj Grka i Italijana, dok su se sa druge strane ukopani u rovove nalazili austro-ugarski, njemački i bugarski vojnici.

Solunski front nastao je kao pokušaj saveznika da pomognu Srbiji u jesen 1915. protiv združenog napada Njemačke, Austro-Ugarske i Bugarske.

Pomoć je došla prekasno i u nedovoljnom broju da spriječi pad Srbije, a bila je otežana i unutrašnjom političkom krizom u Grčkoj poznatoj pod nazivom Nacionalna šizma.

Na kraju je stvoren stabilan front, koji se prostirao od albanske obale Jadranskog mora do rijeke Strume, u kom su se međunarodne savezničke snage borile sa “centralnim silama”. Solunski front je ostao prilično stabilan, uprkos lokalnim akcijama, sve do velike savezničke ofanzive 14. septembra 1918. čiji je rezultat bila kapitulacija Bugarske i oslobođenje Srbije.

Poginuli vojnici na frontu su sahranjeni u sklopu srpskog vojničkog groblja na Zejtinliku u Solunu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana