25 godina B92!

B92
25 godina B92!

"Vreme je za pravdu, vreme je za istinu," pjesma Discipline kičme prva je numera koja je prije 25 godina otišla u etar sa frekvencije 92,5 i označila početak B92.

Tog 15. maja 1989. godine u podne, iz male prostorije na V spratu Doma omladine u Beograd počela je da radi mala gradska radio stanica B92.

Njena čujnost je bila nemjerljiva u odnosu na uticaj koji je imala. Radio se čuo u krugu dvojke, ali je zato kreirao mišljenje, događaje i posebno estetiku. B92 je vremenom, tokom '90-ih izrastao u pokret.

Kreirajući urbanu atmosferu, kulturnu i političku scenu sa snažnim antiratnim i porukama nepristajanja na autokratiju koju je nosio režim Slobodan Miloševića B92 je postao prepoznatljiv i autentičan medij. 1995. godine B92 pokreće sajt. Pet godina kasnije i televiziju.

Iz skromnih uslova u kojima je počeo da emituje program kao omladinska radio stanica koja se čuje u Beogradu, B92 je izrastao u kompaniju koja danas ima i televiziju, veb sajt, Fond B92, književno izdavaštvo, muzičku produkciju i kulturni centar REX.

25 godina dugu istoriju B92 obilježili su i svi najznačajniji događaji moderne srpske političke i društvene istorije - u trenutku kada je Slobodan Milošević došao na vlast, Radio B92 bio je jedan od rijetkih slobdonih medija u Srbiji koji je kritikovao govor mržnje, nasilje i netoleranciju, vodio gerilsku borbu za demokratsku, kulturnu i bolju zemlju. Tu svoju borbu je upotpunio građanskim, antiratnim i humanitarnim akcijama. B92 je četiri puta bio zabranjivan - 1991, 1996, 1999. i 2000. godine.

Nakon 5. oktobra B92 prerasta u kompaniju koja svoja tri medija radio, tv i veb razvija u komercijalnim uslovima koje uspostavlja srpska traznicija i njeni nosioci, predstavnici i zakonodavci, noseći se sa nedaćama i teškoćama koje potresaju srpsko društvo od 2000. godine do danas.

Četvrt vijeka B92 obilježevaju prije svega ljudi koji su ga činili ili ga dan danas čine, posvećeni nekim univerzalnim vrednostima i principima slobode.

"Istinski heroji B92 su ljudi. Ponosan sam na sve ljude koji su učestvovali na najkreativniji način u formiranju B92. Velika većina je u svim situacijama u kojima su bili ostali izuzetni, vrhunski, privrženi osnovnim principima oko kojih smo se okupili. Uključujući i one koji nisu više sa nama: Zorana Mamulu, Miomira Grujića Fleku, Borisa Nikolića, Tanju Petrović, Manuelu Nikolić, Sašu Markovića Mikroba, Vladimira Filipovića Fiću i Đorđa Dinića Đoleta Tripa", kaže Veran Matić.

Zbog posvećenosti odgovornom novinarstvu i pozitivnim društvenim promjenama, B92 je stekao međunarodni ugled: kuća i članovi njenog tima dobitnici su mnogih prestižnih međunarodnih nagrada za novinarsku hrabrost i promociju ljudskih prava. O B92 je napisan i bestseler "This is Serbia Calling", Metjua Kolina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana