Željko Džek Dimić: Glumiti Teslu posebna odgovornost

Sandra Kljajić
Željko Džek Dimić: Glumiti Teslu posebna odgovornost

Svaki lik na sceni traži ogromnu posvećenost i ozbiljan rad glumca na njemu, a glumiti istorijsku ličnost, u ovom slučaju Nikolu Teslu, taj posao čini još težim i odgovornijim.

Kaže to u intervjuu za "Glas Srpske" američki glumac Željko Džek Dimić, koji će u predstavi "Tesla" od 24. maja na OFF Brodveju (Theater 80 St. Mark) u Njujorku glumiti slavnog naučnika.

Dimićev rad i te kako je priznat u SAD, a iako je ostvario brojne uloge u pozorištu, na filmu i televiziji, ne krije da mu je uloga Tesle jedna od najznačajnijih.

- Nikola Tesla je za mene jedan od najznačajnijih ljudi, ne samo u našem narodu, već u istoriji civilizacije uopšte - naglašava Dimić, kojeg je publika imala priliku da vidi, između ostalog, u ostvarenjima "Turneja" i "Srpski ožiljci", ali i u popularnim serijama "Kastl", "Mjesto zločina" i "Hawai Five-0" .

Ove godine biće prikazan film "Behaving Badly", u kojem igra pored Selene Gomez, Elizabet Šu i Meri Luiz Parker.

Dimić se u Njujorku obreo sticajem okolnosti, a 1997. godine primljen je na "Li Strazberg" institut za film i teatar, čuvenu glumačku akademiju na kojoj su diplomirale zvijezde poput Ala Paćina i Dastina Hofmana.

Glumac, koji je rođen u Kozarskoj Dubici, prije Amerike bio je u Švedskoj, gdje je otišao poslije nekoliko bezuspješnih pokušaja da upiše Fakultet dramskih umjetnosti u Beogradu.

* GLAS: Na Brodveju će 24. maja biti izvedena predstava u kojoj ćete igrati Nikolu Teslu. Šta za Vas znači ova uloga?

DIMIĆ: Imam veliku obavezu, čast i zadovoljstvo da radim na liku našeg velikog naučnika u ovoj predstavi. Engleska autorka Šeri Gruber je napisala izuzetan tekst po kojem radimo ovu predstavu, tako da mi to umnogome olakšava posao. Svaki lik na sceni traži ogromnu posvećenost i ozbiljan rad glumca na njemu, a raditi istorijsku ličnost, u ovom slučaju Nikolu Teslu, taj posao čini još težim i odgovornijim. Svaki dan kad saznam nešto o tom velikom čoveku i naučniku shvatim koliko sam malo o njemu znao, a znao sam zaista mnogo. Svaki detalj iz njegovog bogatog života je bitan i pomaže mi da što bolje interpretiram tu ulogu. Kako je Tesla hodao, nosio svoj štap, šešir i bele rukavice, kako je provodio dane i noći u svojoj laboratoriji neumorno radeći na svojom izumima, kako se družio sa svojim golubovima, njegovi poslovni odnosi sa Edisonom, Vestinghausom, J. P. Morganom, prijateljstvo sa Markom Tvejnom, obostrana ljubav između njega i Ketrin koja nikad nije ostvarena, njegovi finansijski problemi, način na koji je govorio engleski jezik i dijalekt koji je imao na maternjem jeziku su samo neki od detalja na koje moram da obratim pažnju da bih uspešno odigrao ovu ulogu... Ja igram starijeg Nikolu Teslu, a engleski glumac Džejms Li Tejlor igra mlađeg, što predstavlja odličan koncept na sceni koji je rediteljka predstave Sanja Beštić osmislila. Lik kralja Petra Drugog Karađorđevića u predstavi tumači mladi Luka Mijatović koji je beskrajno talentovan i vredan glumac, te mi je zadovoljstvo raditi s njim na sceni. Luka je, inače, sin Predraga Mijatovića, jednog od najboljih fudbalera kojeg je naša zemlja imala.

* GLAS: Kakva su Vaša očekivanja?

DIMIĆ: Od predstave očekujem da bude odigrana onako kako je i zamišljena i kako se za nju pripremamo, te da pomogne mnogima da se upoznaju sa životom našeg velikana, jer mnogi u Americi još ne znaju ime čoveka koji je osvetlio ovu divnu planetu.

* GLAS: Zbog čega su baš Vas vidjeli kao Teslu?

DIMIĆ: Rečeno mi je da mi je uloga ponuđena zbog određene fizičke sličnosti sa Nikolom i zbog pretpostavke da sam u mogućnosti da ga interpretiram na verodostojan način. Da li su napravili dobar izbor, to ćemo videti na sceni. Prepuštam pozorišnim kritičarima i publici da sude o tome.

* GLAS: Kako Vi doživljavate Teslu?

DIMIĆ: Nikola Tesla je za mene jedan od najznačajnijih ljudi, ne samo u našem narodu, već u istoriji civilizacije uopšte. On je jedan od najznačajnijih ljudi koji su živeli na ovoj planeti. Doduše, često pomislim zbog njegove genijalnosti da je on, u stvari, na Zemlju došao od negde "drugde".

* GLAS: Šta planirate poslije ove premijere?

DIMIĆ: Poslije premijere predstavu igramo ovde u Njujorku do sredine juna, a ja ću onda da malo svratim kod svojih roditelja pod Kozaru i kod prijatelja u Beograd, Banjaluku, Sarajevo i Zagreb.

* GLAS: Glumili ste i na filmu, u TV serijama i pozorištu, šta je Vaša najveća ljubav?

DIMIĆ: Volim da radim i na sceni i na filmu i na televiziji. Uz male razlike koje postoje, zadatak glumca u sva tri navedena je da, što bi rekao jedan od mojih profesora, "uživa u poslu kojim se bavi". Ljubav prema ovoj profesiji, talenat i ogroman rad su, po meni, glavni preduslovi da nam se veruje dok interpretiramo naše likove.

* GLAS: Radili ste sa mnogim poznatim imenima, koju saradnju posebno pamtite?

DIMIĆ: Sa kim god da radim, ne obraćam pažnju na zvučnost njihovih imena niti tako nešto utiče na moj rad. Školovan sam četiri godine na "Li Strazberg" institutu da dajem svoj maksimum radeći bilo koju ulogu pred bilo kim i sa bilo kim.

* GLAS: Glumili ste, između ostalog, i u filmu "Turneja". Kako Vi vidite ovdašnju kinematografiju?

DIMIĆ: Odajem veliko priznanje kinematografiji na našim prostorima, uzevši u obzir veoma teške finansijske uslove u kojima se filmovi rade. Volim da radim svoj posao na maternjem jeziku i uvek ću to činiti kad mi se pruži prilika na našim prostorima.

Rodna Dubica

Iako godinama živi u Americi, Željko Dimić veoma je vezan za svoj rodni kraj.

- U rodni kraj i na prostore bivše SFRJ dolazim nekoliko puta godišnje i uvek se tome radujem - naglašava Dimić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana