Vlada Vladić, najbolja kuvarica dječije hrane u SAD: Srpski specijaliteti zaveli Amerikance

Marijana Miljić
Vlada Vladić, najbolja kuvarica dječije hrane u SAD: Srpski specijaliteti zaveli Amerikance

Srpska tradicionalna jela sa oduševljenjem su prihvaćena u Sjedinjenim Američkim Državama. Čorbe, peciva, kolači i tjestenine, samo su neka od najomiljenijih jela Amerikancima. Naša kuhinja ih je jednostavno "zavela".

Rekla je ovo u intervjuu "Glasu Srpske" Vlada Vladić, koja je najbolji kuvar dječije hrane u SAD.

Ona je naglasila da je nezdrava i brza hrana postala vrlo  lako i jeftino dostupna i u Srpskoj, što ubrzo može prouzrokovati veliki procenat gojazne djece kao i u SAD.

- Osnova zdrave hrane djeci je domaća svježa hrana, koju naši krajevi posjeduju u izobilju - kazala je Vladićeva.

* GLAS: Kako ste postali najbolji kuvar dječije hrane u SAD?

VLADIĆ: Zahvaljujući porodičnoj tradiciji brižnih majki, dobrih domaćica i kuvarica, moja privrženost djeci i kulinarstvu je sa lakoćom prenijeta sa moje majke i bake na mene. Ljubav i brižnost prema onima koji su nam najdraži se pokazuju na mnogo različitih načina. Pored riječi podrške, toplog zagrljaja i mekog krila, moje ubjeđenje je da je djeci  neophodna pravilna ishrana kao osnova, ne samo za  fizički rast, nego i pravilno mentalno i intelektualno razvijanje. Zdravlje djece je naše najveće životno bogatstvo. Vođena tom ljubavlju i odgovornošću, rodila se u meni i potreba da njegujem i jačam tijelo i duh, ne samo svoje djece, nego sve djece svijeta. Sa tim razmišljanjem rođena je inicijativa za osnivanje kompanije "Cooking and Kids", koja se bavi obrazovanjem mladih majki i djece u borbi protiv gojaznosti u SAD.  Ne smatram sebe za najboljeg dječijeg kuvara, nego samo jednom od najefikasnijih u radu sa djecom.

* GLAS: Možete li nam otkriti koja je Vaša kulinarska tajna za ukusna i zdrava jela? 

VLADIĆ:  Tajna u svakom radu je voljeti, vjerovati i htjeti.

Tako i u mom radu. To što čini moj rad specifičnim je upravo moja velika ljubav, davanje i vjera u svako dijete i potencijal koji postoji u njima i koji čeka da bude otkriven i prezentovan čitavom svijetu. Moja ljubav ka kulinarstvu je zapravo samo odraz moje velike ljubavi prema djeci.  Da bismo našli ključ tih  tajnih kutijica u kojima drijema budući potencijal, dužnost majki je da omoguće mališanima zdravu ishranu kako bi djeca imala priliku doseći svoj pun potencijal.

* GLAS: Koliko pažnje posvećujete srpskim tradicionalnim jelima?

VLADIĆ: Većina mog kulinarstva je zasnovana na našoj tradicionalnoj kuhinji koja je bazirana na svježim i po mogućnosti domaće proizvedenim namirnicama. U Americi, upotrebljavam sve namirnice koje pamtim iz djetinjstva, a sva jela su su, u osnovi, ona na kojima sam othranjena. Na tu osnovu sam nadogradila namirnice "novijeg vremena", ali isključivo zdrave.

* GLAS: Koliko se stanovnicima SAD sviđa srpska tradicionalna hrana? 

VLADIĆ:  Zahvaljujući jednostavnim, a ujedno jedinstvenim kombinacijama namirnica u našoj domaćoj kuhinji, naše kulinarstvo je sa oduševljenjem prihvaćeno od strane SAD stanovništva. Naša čorbasta jela, peciva, kolači i  tjestenine su samo neka od najomiljenijih jela Amerikancima.

* GLAS: Koliko danas u svijetu gojaznost djece predstavlja problem?

VLADIĆ: Amerika se već decenijama vodi kao zemlja sa najvećim procentom gojazne djece. Trenutno dječija gojaznost u Americi doseže alarmantnih  35 odsto. Problem ovog  procenta se  odražava i narušava ne samo  budućnost Amerike, nego čitavog svijeta. Nezdrava i brza hrana je postala vrlo lako i jeftino dostupna i u Srpskoj, što ubrzo može prouzrokovati slične rezultate kod mališana u RS, kao i u SAD.

* GLAS: Kako se boriti protiv problema gojazne djece? Čemu treba posvetiti pažnju?

VLADIĆ: Dječija gojaznost je definitivno odraz modernog života u kome se gube ne samo osnove normalnog  života, nego i ishrane.  Prvenstveno, treba oživjeti porodicu kao instituciju (nje gotovo više i nema). Teško je to u vremenu koje grabi naprijed. Potrebno je da majka bude majka, nauštrb karijere i sopstvenog zadovoljstva. Stara je priča da je čovjek uspio u životu onoliko koliko se ostvario u djeci, prvenstveno čuvajući njihovo zdravlje.    

* GLAS: Šta savjetuje majkama, kakvu hranu treba da spremaju za svoje mališane?

VLADIĆ: Mladim mamama savjetujem da se maksimalno bore protiv prerađene hrane koja je prepuna vještačkih boja, aroma, prerađenih masti, konzervanasa i "praznih" kalorija. Osnova zdrave hrane djeci je domaća svježa hrana, koju naši krajevi posjeduju u izobilju, a najjednostavniji su odgovor ovom problemu. Ovdje mislim i na kuvanu hranu, spremljenu od, koliko se može, zdravo gajenog voća i povrća, ali i na sirovo voće i povrće koje djeci treba davati dosta više, nego kuvano, obezbijediti tako unos fermenata (enzima), tih pokretača života i nečega od čega zavisi vegetativni  život svake ćelije. Zdravlje djece je najveće životno blago i kao takvo svaka majka ga treba prihvatiti kao prioritet u životu porodice.  

* GLAS: Šta mališani danas najčešće traže da jedu, a šta ne vole? Kako izbaciti iz ishrane brze namirnice, pune kalorija koje debljaju?

VLADIĆ:  Ishrana naše djece je samo odraz naše kulture jela. U mom domu ne postoji hrana koju djece neće da jedu, samo hrana koju više, ili manje vole. Prošle nedjelje sam primila poziv od jedne majke iz Floride, koja je bila zabrinute za kćerkicu koja je odbijala da jede većinu hrane koju joj ona sprema. Nakon što sam saslušala zabrinutu majku, moj savjet je bio je da nakon što uloži trud, a time i ‘ivot da zaradi novac za hranu, te da se potrudi da hranu zdravo spremi, dozvoli sebi i privilegiju da svome djetetu naloži da odstupi od stola ako mu hrana ne odgovara. Za nekoliko sati, vjerujte mi, "mušterija" će se vratiti. Budite strpljivi i izdržljivi... u međuvremenu niko neće umrijeti od gladi. Tako sam se obradovala kada sam, nakon dva dana, dobila poruku da joj je kćerkica počela da jede. Moram dodati da sam joj, uz to, predložila da uključi djecu u proces kuvanja, jer sam se i sama uvjerila da su djeca puno zainteresovana za jela u čijem spremanju su i sami pripomogli.

Plodna Semberija

* GLAS: Kakve Vas uspomene vežu za vaš rodni kraj?

VLADIĆ: Moji korijeni  i danas nose snagu  plodne crnice Semberije. Plodovi mog života zauvijek ostaju blisko vezani za prvih 14 godina koje sam provela u Međašima kod Bijeljine.  Svojim radom želim ozvaničiti i prezentovati našu naciju nečim lijepim i plemenitim u Americi i time podstaći svu našu dijasporu da postanu ambasadori dobrog i lijepog u svijetu. Krajem mjeseca treba da izađe moj prvi kuvar sa slatkim receptima kao e-book, ali i u štampanom izdanju. Novac zarađen od kuvara ići će u dobrotvorne svrhe i biće  posvećen daljoj borbi za zdraviju djecu i promovisanju naše domaće kuhinje u svijetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana