Suzana Gašić, ministarka trgovine i turizma RS: Promocija ljepota Srpske važna koliko i ulaganja

Milijana Latinović
Suzana Gašić, ministarka trgovine i turizma RS: Promocija ljepota Srpske važna koliko i ulaganja

Republika Srpska ima izvanredne prirodne ljepote i realne predispozicije da se pozicionira na polju turizma koji je usmjeren ka prirodi, a uz netaknuti ambijent, domaća hrana i gastronomska ponuda su još jedan od naših aduta, zbog kojeg nam se turisti uvijek rado vraćaju.

Istakla je to u intervjuu za “Glas Srpske” ministarka trgovine i turizma RS Suzana Gašić, naglasivši da je istovremeno promocija turističkih destinacija Srpske veoma značajna za unapređenje ovog sektora.

- Svjetska turistička organizacija lani je poseban akcenat stavila na ruralni turizam. To je jedan od vidova turizma u kojem Srpska raspolaže značajnim, a često još neotkrivenim ili malo otkrivenim potencijalima i u narednom periodu ćemo posebnu pažnju posvetiti njegovom razvoju. Osim toga, jedan od naših turističkih potencijala jeste i ponuda koja je primamljiva ljubiteljima adrenalinskog turizma što će biti jedan od naših prioriteta - istakla je Gašićeva.

GLAS: Naš list je pokrenuo projekat “Sve ljepote Srpske, kojim će biti promovisane najznačajnije njene turističke destinacije. Koliko je važna ta promocija?

GAŠIĆ: Promocija turističkih potencijala je gotovo jednako značajna koliko i infrastrukturno jačanje turističkih kapaciteta, jer smo tokom 2020. godine bili svjedoci da mnogi naši građani nisu poznavali turističku ponudu Srpske i sve što nam naša zemlja nudi kada je u pitanju turizam. Nemogućnost putovanja van zemlje okrenula ih je da istražuju domaće destinacije. Povratne informacije koje smo dobili kroz projekat turističkih vaučera ukazuju na to da, definitivno, moramo veću pažnju posvetiti promociji naših destinacija i potencijala, ne samo građanima na ovom prostoru, već i na međunarodnom planu. Raduje me da je i vaš list prepoznao atraktivnost ovih tema i potrebu da se okrenemo promociji. Nadam se da će kampanja naići na pozitivan odjek u javnosti i da će doprinijeti popularizaciji domaćih turističkih destinacija.

GLAS: Koji su naši najveći turistički potencijali i šta se može smatrati najvećim adutom Srpske u turističkom smislu?

GAŠIĆ: S obzirom na to da je u toku zimska sezona, najveći turistički potencijal u ovom periodu svakako je olimpijska planina Jahorina, ali i Kozara, Trebević i Ravna planina koje su sve atraktivnije turistima. U proteklim godinama na Jahorini su realizovana značajna ulaganja, koja su, uz povoljan geografski položaj i broj snježnih dana, doprinijela tome da Jahorina bude rame uz rame sa znatno razvijenijim zimskim centrima i da iz godine u godinu postavlja rekorde u posjećenosti. Zahvaljujući proširenju ponude ova planina živi tokom cijele godine i privlači turiste i ljeti. Značajan potencijal su i banjski centri, koji bilježe posjete tokom cijele godine, a bitno je naglasiti i to da su u periodu prije pandemije gosti u ovim centrima većinom bili iz inostranstva. Ne smijemo zaboraviti ni nacionalne parkove, koji su posebno zanimljivi ljubiteljima prirode i adrenalinskih sportova, ali ni zanimljivu ponudu koju nude gradovi Trebinje, Banjaluka i Višegrad s Andrićgradom.

GLAS: Koliko je projekat turističkih vaučera pomogao u očuvanju i unapređenju turizma? Jeste li zadovoljni ovim poduhvatom?

GAŠIĆ: Projekat turističkih vaučera osmislili smo prvenstveno kao projekat za pomoć sektoru turizma, koji je zbog posljedica pandemije ostao uskraćen za dolaske stranih turista i gotovo jedini prihod koji su u ovom sektoru mogli očekivati je dolazio od domaćih gostiju. Već sam pomenula kako je veoma mali broj naših građana obilazio i poznavao domaće turističke destinacije. Zbog toga smo odlučili da kroz projekat vaučera i subvencionisanje smještaja promovišemo domaće destinacije i kroz to povećamo posjećenost i pomognemo rad naših turističkih radnika. O tome da li je projekat uspješan, uz brojku od više od 28.500 izdatih vaučera od 15. juna 2020. godine do danas, možda najbolje govori i to da smo dva puta produžavali trajanje projekta, zbog zahtjeva poslovne zajednice i građana, koji su prepoznali njegovu svrhu i značaj.

GLAS: Šta ministarstvo planira da radi u oblasti turizma u toku ove godine?

GAŠIĆ: Prije nekoliko dana zvanično je promovisan projekat Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji je usmjeren na oporavak sektora turizma u Republici Srpskoj i BiH. Naše ministarstvo je jedan od partnera, te ćemo u saradnji sa svim uključenim subjektima veliki dio aktivnosti usmjeriti na realizaciju ovog projekta i pružanje pomoći i podrške sektoru turizma u oporavku od posljedica pandemije. Nastavićemo i da promovišemo domaće destinacije i time damo svoj doprinos rastu posjećenosti na tim adresama. Plan je da ove godine donesemo zakon o izmjenama Zakona o turizmu, kroz koji ćemo dodatno urediti ovu oblast. U planu je i donošenje strategije razvoja turizma za naredni sedmogodišnji period.  Svi smo usmjereni na to da prevaziđemo posljedice koje je u turizmu i cjelokupnoj privredi izazvala i još izaziva pandemija i da se po njenom okončanju koje će, nadamo se biti uskoro, vratimo našim redovnim planovima i aktivnostima.

 Oporavak

GLAS: Pandemija virusa korona je naglo zaustavila sve, a čini se da turizam trpi najveće posljedice. Koliko će trebati vremena da se sve vrati na stanje kakvo smo imali prije pojave virusa?

GAŠIĆ: Turizam je godinama unazad predstavljao rastuću privrednu granu u Srpskoj, o čemu svjedoče i statistički pokazatelji o povećanju broja dolazaka i noćenja stranih turista. Početak prošle godine je išao u tom pravcu, jer je sve u prva tri mjeseca upućivalo na odličnu godinu, ali nas je zadesila pandemija i ovaj trend je zaustavljen. Sektor turizma je jedan od najpogođenijih posljedicama pandemije i velike gubitke bilježe svi subjekti u turističkoj industriji i kod nas i u svijetu. Pandemija traje gotovo godinu i još ne postoje prognoze kada će završiti. Samim tim sve procjene o vremenu potrebnom za vraćanje na stanje prije pandemije bile bi paušalne i nerealne. Ohrabruju procjene Svjetske turističke organizacije prema kojima će turizam, iako najviše pogođen, imati i najbrži tempo oporavka. Vlada RS je čvrsto opredijeljena da bude pouzdan partner privrednom sektoru republike na putu oporavka i da pruži svu podršku, a koju smo, u skladu sa mogućnostima i nadležnostima, pružali od početka pandemije.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana