Stefan Ćirić, pijanista - Svaki koncert novi izazov

Sandra Kljajić
Stefan Ćirić, pijanista - Svaki koncert novi izazov

Umjetnici su, posebno muzičari, po mom mišljenju, najčvršći mostovi koji spajaju narode i kulture, kaže za "Glas Srpske" srpski pijanista Stefan Ćirić, koji živi i radi u Londonu.

Iako mu je tek 27 godina, Ćirić je već nastupao sa eminentnim srpskim i svjetskim orkestrima, održao je niz solističkih recitala i koncerata u Srbiji, Velikoj Britaniji, Holandiji, Španiji, Italiji, Francuskoj, Austriji, Kanadi, Kini…

Njegova priča počinje u Beogradu, gdje je već kao šestogodišnjak počeo da svira na klaviru. Poslije završene Srednje muzičke škole "Mokranjac" u rodnom gradu i učešća na nizu takmičenja, Ćirić je nastavio školovanje u Londonu, kao stipendista internacionalne Persel muzičke škole (The Purcell School).

Studirao je na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu, gdje je diplomirao i magistrirao.

- London je bio splet okolnosti i ako neko veruje u slučajnost, možda bi se moglo tako nazvati. Ja ne verujem. Naime, predstavljao sam Srbiju i svirao u Londonu, u Ambasadi Švajcarske. Tamo me je primetila moja buduća profesorka, najdivniji pedagog i čovek, Sulamita Aronovski. Posle je sve nekako teklo… Stipendija u "Purcell School", osnovne i master studije na jednom od najprestižnijih univerziteta na svetu… - sjeća se Stefan.

U Londonu je imao priliku da često nastupa, što je, prema njegovim riječima, od najvećeg značaja za mladog umjetnika.

- Imao sam veliku čast da nastupam širom sveta kao solista, ali i sa eminentnim orkestrima i dirigentima. Svuda sam dočekivan sa velikom srdačnošću. Bili su to zaista sjajni koncerti - priča Stefan.

Ipak, publika u njegovom rodnom gradu za Stefana je nešto posebno.

- Najveća je odgovornost svirati pred beogradskom publikom, pa su ti koncerti veoma emotivni i ostaju dugo u sećanju. Volim da nastupam u Španiji. U Londonu i u Velikoj Britaniji svaki koncert predstavlja novi izazov, budući da je taj grad centar zbivanja u domenu klasične muzike - ističe Ćirić.

Pojašnjava da su tu ljubitelji i poznavaoci klasične muzike, stalna publika, turisti i uvijek nova, mlada publika.

- U Kini su me bukvalno "opkolili" posle svakog koncerta. To je bio poseban doživljaj. Izdvojio bih i koncert sa Londonskom filharmonijom, gde sam svirao sam treći klavirski koncert Rahmanjinova - naglašava Stefan.

Prije desetak godina Stefan je održao solistički koncert u Banskom dvoru u Banjaluci.

- To je uistinu bio divan koncert. Banjaluka mi je ostala u najlepšem sećanju kao čist, prelep grad sa divnim ljudima. Jako bih voleo da gostujem u Republici Srpskoj i u BiH. Doći ću kad me pozovete - ističe Stefan.

U biografiji ovog mladog i izuzetno uspješnog umjetnika ističe se impresivni kanadski debi u "Glen Gold studiju" u Torontu.

Mladi umjetnik, koji je ozbiljno posvećen svom pozivu, 2009. godine je dobio "Vigmor Hol" nagradu Kraljevske akademije za muziku, a osvojio je i glavnu nagradu i nagradu publike na 60. međunarodnom pijanističkom takmičenju "Vioti" u Italiji.

Za njega nema pauze.

- Ovu godinu sam posvetio solističkim koncertima u Londonu i u Velikoj Britaniji, te pripremanju novih projekata. Iduće godine dolazim opet kući, u Beograd, gde veoma volim da nastupam, ali gde je i odgovornost najveća - veli Stefan.

Otkriva da će svirati sa kvintetom Beogradske filharmonije u februaru, a potom slijede koncerti u Španiji, Britaniji i mnogi drugi.

Kada je u pitanju njegov repertoar, izvodio je sonate Franca Šuberta, Frederika Šopena, Johanesa Bramsa i Morisa Ravela, djela Volfganga Amadeusa Mocarta…

Ćirić naglašava da u izboru djela koja svira učestvuje više parametara prema kojima sklapa program.

- S jedne strane, to su takozvana "velika" dela klasične muzike koja morate imati na repertoaru. Zatim su tu dela koja sam oduvek želeo da sviram, a prosto nije bilo dobro vreme ili trenutak da ih sviram. Pa onda, u pitanju je i lični odnos, dela u koja sam se "zaljubio" kada sam ih prvi put čuo. Naravno, ima još mnogo faktora koji utiču na izbor dela, ali toliko za par osnovnih - naglašava Ćirić.

Ćirić mnoge pijaniste voli i cijeni a na svojim koncertima, kako je više puta izjavio, želi da objedini virtuozno sviranje i ono dublje, jer za njega virtuozitet nije dovoljan, "samo površinski dotakne publiku, duboko izvođenje je nešto za čime čovek traga celog života."

Ima Stefan i mnoge želje i planove.

- Voleo bih da nastupam sa Berlinskom i Bečkom filharmonijom, to mi je zaista velika želja - dodaje.

Pripreme pred koncert nikada mu ne padaju teško, baš kao ni svakodnevno vježbanje.

- Moj poziv i moj posao je da vežbam svakodnevno, kao što neko ide u kancelariju ili na radno mesto. Koliko dugo svakodnevno vežbam ni sam ne znam, jer mogu reći da sam potpuno prestao da gledam na časovnik, već godinama - kaže Stefan.

Napominje da sve zavisi od rasporeda koncerata i drugih obaveza, te priprema novog programa.

- Meni je zadovoljstvo da provodim časove pored klavira jer učenju i usavršavanju u umetnosti nikada nema kraja. No, nije samo vežbanje klavira priprema umetnika. Čitam, šetam, bavim se sportom, idem na koncerte drugih muzičara i obožavam pozorište - ističe Stefan.

Britanski Srbin

Stefana Ćirića veoma je obradovalo to što mu je prije nekoliko mjeseci dodijeljeno priznanje "Great British Serb" (Veliki britanski Srbin) u izboru onlajn lista "Britić".

- Ovo priznanje mi je drago jer pokazuje da moj rad prate moji sunarodnici. To mi čini veliku čast i znači da sam svoju zemlju predstavio u svetu kako dolikuje - naglašava Ćirić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana