Predrag Simić: Mora se sprečiti scenario devedesetih

Goran Maunaga
Predrag Simić: Mora se sprečiti scenario devedesetih

Odgovornost političara na zapadnom Balkanu u ovom trenutku podjednako je velika u smislu sprečavanja povratka onog scenarija kakav smo imali pre dvadesetak godina.

Rekao je to u intervjuu za "Glas Srpske" profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Predrag Simić, komentarišući nasilne proteste u Federaciji BiH. Istakao je da je jako važno kako će sada najodgovorniji akteri dejtonskog trougla vući poteze.

- To je izuzetno važno, jer je neophodno da odole iskušenju da, zbog izbornih ili drugih razloga, dolevaju ulje na vatru. U toj situaciji najlakše je koristiti neke parole i pozvati na širenje nemira. A mnogo teže i važnije je naći rešenja za ravnotežu, koja jedina nudi odgovor na ovu tešku ekonomsku situaciju, kroz koju svi prolazimo - kazao je Simić.

* GLAS: Kako komentarišete dešavanja u Federaciji BiH? Šta je, prema Vašoj ocjeni, dovelo do masovnih protesta, a šta do nasilničkih izgreda i huliganskih paljenja zgrada institucija vlasti? Ima li sve to političku pozadinu?

SIMIĆ: Politika se sigurno nalazi u mogućim posledicama tih događanja. Svaki poremećaj u BiH u međunarodnim krugovima, pogotovo na zapadu, interpretira se u svetlu Dejtonskog mirovnog sporazuma i razvoja BiH u tom razdoblju. To je moglo da se vidi i kroz reči bivšeg predsednika Hrvatske Stipe Mesića. Ima onih koji smatraju da bi ti događaji trebalo da budu povod za reviziju Ustava BiH. U tom pogledu ova događanja mogu da imaju određene posledice. Ali u ovom trenutku važno je reći da su i Hrvatska i Srbija, kao potpisnici i garanti Dejtonskog sporazuma, tome pristupili sa velikim oprezom i da do sada nije došlo do širenja nemira sa teritorije FBiH. Verovatno nema, i neće ni biti, osnova za takav scenario.

* GLAS: Bilo je žestokih pokušaja da se sve to iz FBiH, na identičan način, prenese u RS. Šta mislite zašto nisu uspjeli u tome?

SIMIĆ: Upravo zbog ovog o čemu govorim. Reakcije u Zagrebu i Beogradu bile su takve da su pokazale da su Hrvatska i Srbija protiv poremećaja u BiH, od čega mogu da zavise i događaji šire, na zapadnom Balkanu. Zanimljivo je pomenuti izjavu visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, koji je, komentarišući ove događaje, odbio tvrdnju da se radi o nekakvom balkanskom proleću, navodeći i napredak u Srbiji u poslednje dve godine. To govori da Balkan ima svoju evropsku perspektivu. To je za mene najinteresantniji momenat. Treba primetiti i da u Briselu nije bilo reakcija, u smislu slanja dodatnih evropskih snaga. To je ipak drugačija reakcija od onih na koje smo navikli do sada kada je u pitanju BiH. Time je veća i odgovornost Srbije, Hrvatske i RS, kao i vlasti u FBiH za iznalaženje izlaza iz te situacije. Jasno je da Brisel daje reč regionalnim akterima, koji treba da prevaziđu tu situaciju i da spreče dalju destabilizaciju regiona. Ako se ta stabilnost naruši, u BiH ili bilo gde drugde, to bi izazvalo lančanu reakciju.

* GLAS: Šta kažete na tvrdnje da je krajnji cilj organizatora protesta održavanje vanrednih izbora i promjena Ustava BiH?

SIMIĆ: Redovni izbori su krajem godine, pa u ovom trenutku uopšte ne vidim potrebu, nekoliko meseci ranije, za održavanje vanrednih ili prevremenih izbora. Na redovnim izborima je prilika za proveru političkih opcija. Forsiranje vanrednih izbora ne bi ništa promenilo, osim što bi iskomplikovalo političku situaciju.

* GLAS: Kako vidite nedavni sastanak predsjednika RS i šefa SNSD-a Milorada Dodika i predsjednika SDS-a Mladena Bosića sa prvim potpredsjednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem?

SIMIĆ: To je bila jedna od tih akcija da se situacija drži pod kontrolom. Događanja u, inače specifičnoj, BiH utiču na čitav region, pa je bilo sasvim očekivano da dođe do takvog sastanka. Poslata je poruka s ciljem smirivanja situacije i da se ne izlazi iz okvira koji garantuju stabilnost i normalno razrešavanje ekonomskih problema.

* GLAS: Da li je na tom fonu i posjeta premijera Hrvatske Zorana Milanovića Mostaru?

SIMIĆ: U Zagrebu je bilo oprečnih stavova između vlasti i opozicije o toj poseti. Ali to je normalno. Čitav zapadni Balkan u ovom trenutku je u dosta ozbiljnoj ekonomskoj situaciji, koja se preleva iz krize evrozone. Ali i s tog sastanka upućene su iste poruke, da se situacija lokalizuje i da se zadrži okvir za racionalno rešenje.

* GLAS: Hoće li se naći takvo rješenje?

SIMIĆ: Ono mora da se nađe, jer su alternative ona dešavanja iz devedesetih godina prošlog veka. U ovom trenutku svi smo u vrlo teškoj situaciji. Krize u evrozoni, ona iz 2008. i ova iz 2011. godine još više, imale su velike posledice na čitav region. Naša stabilnost zavisi od stabilnosti u Evropi. Mi možemo da utičemo samo u maloj meri, ali ipak moramo da utičemo da se situacija ne bi otela kontroli. Jer kada u jednoj komplikovanoj situaciji oni koji su najodgovorniji povlače kratkovide poteze, motivisane samo svojim neposrednim interesima, to na kraju dovodi do katastrofe.

Potjernice

* GLAS: Šta kažete na istovremeno raspisivanje Interpolovih potjernica iz Hrvatske i Srbije?

SIMIĆ: Mnogo je stvari koje su ostale neraščišćene, na koje se različito gleda u Beogradu, Sarajevu ili Zagrebu. Ovo podizanje optužnica i raspisivanje potjernica govori o procesima koji slede posle svih onih sukoba koji su se događali devedesetih godina. U ovom trenutku teško je davati dugoročne procene i prognozirati kako će se to dalje odvijati.+

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana