Peter Movrin za Glas Srpske: Proslavila me saradnja sa Ledi Gagom

Mirna Pijetlović
Peter Movrin za Glas Srpske: Proslavila me saradnja sa Ledi Gagom

Saradnja sa slavnom pjevačicom Ledi Gagom ima veliki značaj za profesionalni razvoj moje karijere modnog kreatora. Mogu da vam otkrijem jedino da su svi iz kreativnog tima, sa Ledi Gagom na čelu, divni ljudi i veliki profesionalci u poslu.

Rekao je ovo u intervjuu za "Glas Srpske" modni kreator iz Slovenije Peter Movrin, čije modne kreacije kupuje jedna od najvećih pop zvijezda današnjice Ledi Gaga.

O ovom mladom kreatoru, iza koga je već uspješna karijera modnog dizajnera, pisali su neki od najznačajnijih modnih časopisa. Kako je ispričao za naš list, volio bi da nastavi saradnju sa Gagom, ali i sa drugim velikim zvijezdama, tako što će se truditi da bude još bolji, konstantno učeći i radeći na sebi.

* GLAS: Nekoliko Vaših kreacija pronosala je nedavno jedna od najpopularnijih pop zvijezda na svijetu Ledi Gaga. Možete li nam reći kako je došlo do saradnje između Vas i pjevačice? 

MOVRIN: Prvo moram da kažem da sam presrećan što je došlo do saradnje između mene i kreativnog tima slavne pjevačice. Njen tim stilista mi je pisao sa molbom da kupi nekoliko mojih haljina za Ledi Gagu. Naravno, ja sam pristao na saradnju, dogovorili smo se u vezi sa svim detaljima i to je to. Moje haljine je kupila Ledi Gaga, a nosila ih je na javnim nastupima u Njujorku i Los Anđelesu.

* GLAS: Da li ste imali priliku da lično upoznate Ledi Gagu? Možete li našim čitaocima otkriti kakva je privatno slavna pjevačica i koje je Vaše kreacije nosila? 

MOVRIN: Mogu vam samo otkriti da su svi iz kreativnog tima, sa Ledi Gagom na čelu, divni ljudi. Zaista sam oduševljen saradnjom, jer su veliki profesionalci. Nosila je bundu sa obrascem kontrastnog šivenja u obliku panela i sa romb džepovima, a riječ je o mojoj kolekciji "The Question Is Not Where, But When". Druga kreacija je iz kolekcije "FranzMadonna", a riječ je o mojoj diplomskoj modnoj kolekciji, u kojoj se našla i crna haljina koju je Gaga nosila.

* GLAS: Kakav značaj za Vašu karijeru ima saradnja sa Ledi Gagom? Da li ste možda dobili neke ponude i drugih velikih zvijezda za saradnju?

MOVRIN: Saradnja sa Gagom ima zaista veliki značaj za moju karijeru modnog dizajnera, s obzirom na to da je nekoliko svjetskih medija pisalo baš o mojim haljinama koje je pjevačica nosila. A riječ je o prestižnim modnim časopisima, kako u Sloveniji tako i širom svijeta. Polako su počeli pozivi za intervjue, u štampi i na televizijskim stanicama. Iskreno se nadam da će uskoro početi da stižu pozivi i od drugih poznatih zvijezda, ali i modnih kuća za saradnju. Radujem se tome, kao i nastavku saradnje sa Gaginim timom, koji je i te kako izvjestan.

* GLAS: Iza Vas je zavidna karijera modnog kreatora. Imali ste umjetnički projekat u Londonu, a predstavili ste se na Bijenalu mode u Holandiji. Možete li nam nešto viće reći o umjetničkom projektu koji ste ljetos radili u Londonu? Da li ste ostvarili zacrtani cilj?

MOVRIN: U Londonu sam ove godine radio na projektu koji govori o slovenačkoj i engleskoj tradiciji. Puno sam hodao po muzejima i puno učio. Naglasak je bio na tome da istražim etnografske motive na pretežno bijeloj odjeći, koja je, s druge strane, tipično krojena za Džejmsa Bonda, koji je u fokusu dijela istraživanja engleske tradicije. Cilj mi je bio da promovišem Sloveniju, njenu tradiciju i kulturu i da što više naučim. U London se vjerovatno selim iduće godine, zbog još jednog velikog istraživačkog projekta koji imam u planu.

* GLAS: A kada je u pitanju Bijenale mode u Holandiji, možete li nam reći kakvo je iskustvo za Vas bilo učešće na ovom velikom modnom događaju i sa kojim modnim kreacijama 
ste se predstavili?

MOVRIN: Predstavio sam se sa jednom crnom haljinom. Baš onom koju je posljednju iz moje modne kuće nosila i Ledi Gaga. Na modnoj reviji učestvovao sam zajedno sa "Pradom", "Jean Oaul Gaultier", Rick Owensom i mnogim drugim imenima iz svijeta mode. Bilo je divno, inspirativno i plodonosno iskustvo. Za učešće na ovom prestižnom modnom događaju odabrala me je, za jedno sa ostalim modnim imenima, Li Edelkort. Mene je već drugi put odabrala, što ipak znači da je moj rad cijenjen.

* GLAS: Šta je to što Vaše modne kreacije čini drugačijim od drugih? Šta Vas inspiriše kada radite na nekoj kolekciji?

MOVRIN: Jednostavno, ja na neki način govorim putem kreacija koje stvaram. To sam u stvari ja. Inače dolazim iz tradicionalne mesarske porodice i ponosan sam na to što jesam. Svoju osobnost pokušavam da ugradim i u kreacije koje stvaram i mislim da su baš zbog toga i drugačije od drugih.

* GLAS: Koliko je teško ili lako probiti se na svjetsko modno tržište kada su u pitanju modne revije, ali i kupci modnih kreacija? Sa kakvim problemima se susrećete?

MOVRIN: Sada je sve to mnogo lakše nego prije. Međutim da je lako, i nije baš. Vodim se filozofijom da je važno da konstantno radim, pa šte će biti od svega toga, vidjećemo. Inače sam veliki optimista. Moram istaći da sam jako zadovoljan prodajom, a moje kreacije kupuju, kako domaći tako i inostrani ljubitelji mode.

* GLAS: Da li sta upoznati sa radom srpske kreatorke Roksande Ilinčić, čije haljine nose Mišel Obama i Kejt Midlton? Da li biste voljeli da sarađujete možda sa njom?

MOVRIN: Roksandu Ilinčić veoma cijenim i upoznat sam sa njenim radom. Ona je jedna od najboljih, zaista! Ja sam uvijek otvoren za saradnju, nemam nikakvih granica.

* GLAS: Koji je Vaš recept za uspjeh? Šta je to što jedan kreator mora da ima da bi bio originalan, ali i uspješan? Šta biste savjetovali mladima koji žele da se bave modom?

MOVRIN: Neka dobro promisle šta je to što ih raduje. Ako bi se bavili modnim dizajnom samo da bi bili dobro obučeni, onda fakultet dizajn nije za njih. Onda ipak neka se odluče za stilistu ili nešto slično, nikako za kreatora. Kada se odlučite da studirate dizajn, morate konstantno da radite, čitate, učite o umjetnosti, tradiciji. Važno je da imate dobre profesore, koji će vam, svojim savjetima, pomoći da budete to što zaista jeste.

Planovi

* GLAS: Šta trenutno okupira Vašu umjetničku pažnju? Na čemu trenutno radite i kakvi su Vam planovi za budućnost?

MOVRIN: Trenutno odmaram i punim baterije da bih uspješno završio kolekciju za zimu 2014/2015. U toku ovog mjeseca planiram put za Beč, a onda i za London. A do realizacije planova za inostranstvo čeka me mnogo predanog rada i druženja sa meni dragim ljudima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana