Osnivač dinastije Tudor

Jeklena Bjelica
Osnivač dinastije Tudor

Engleski kralj Henri VII, osnivač dinastije, bio je prvi kralj Engleske iz dinastije Tudor, odnosno njen osnivač.

Njegovim dolaskom na presto 1485. okončan je četrdesetogodišnji "Rat dviju ruža". Presto je obezbijedio pobjedom u bici kod Bosvorta 1485, u kojoj je poginuo kralj Ričard III, a 1486. je ujedinio kuće Lankaster i Jork oženivši se Elizabetom, sestrom Ričarda III.

Rođen je 22. avgusta 1485. u dvorcu Pembroke, u velškoj porodici Tudor. Dolaskom na vlast klana Jork 1461. godine sa kraljem Edvardom IV na čelu bio je prisiljen da zajedno sa porodicom ode u prognanstvo u Bretanju, gdje je živio do osamnaeste godine.

Smrću kralja Henrija VI i njegovog sina Edvarda, te Henrija Staforda, Henri je postao glavni kandidat klana Lankaster za engleski presto.

Preuzimanje trona

Henri se, osjetivši političku ranjivost kralja Ričarda III i nestabilno stanje u Engleskoj nastalo podjelom u klanu Jork zbog sumnjivog Ričardovog preuzimanja krune, uz finansijsku i vojnu pomoć svog domaćina Franje II, vojvode od Bretanje, pokušao iskrcati na englesko tlo, ali je u sukobu sa snagama Ričarda III odbačen.

Ričard je u međuvremenu sa vojvodom od Bretanje sklopio sporazum, pa je Henri bio prisiljen da izbjegne u Francusku, gdje je na kraljevskom dvoru bio vrlo dobro primljen. Francuski kralj opskrbio ga je vojskom i opremom za drugi pokušaj invazije na Englesku.

U avgustu 1485. Henri se iskrcao sa vojskom od 5.000 vojnika na englesko tlo. Pojačan snagama odanim klanu Lankaster u samoj Engleskoj, teško je porazio i ubio na bojnom polju Ričarda III, kojeg su u ključnom trenutku izdali najvjerniji saveznici. Ovom bitkom poražen je klan Jork i definitivno su završili "Ratovi dviju ruža".

Vladavina

Usprkos tome što je ranijim aktima, u vrijeme vladavine dinastije Jork, Henrijeva srodnička lankasterska linija bila nasljedno i pravno diskvalifikovana, Henri se snagom sile i vojne pobjede 1485. proglasio engleskim kraljem.

Tokom svoje vladavine djelovao je na političkom i vojnom planu.

Sklopivši godine 1486. brak sa kćerkom Edvarda IV, Elizabetom od Jorka pridobio je na svoju stranu mnoge pripadnike klana Jork ili je barem otupio oštricu njihove borbenosti.

Poslije učvršćivanja vlasti, Henri je na spoljnom i unutrašnjem planu vodio vještu, lukavu i pragmatičnu politiku. Na spoljnom planu je vješto manevrisavši engleskim interesima, te sklapanjem interesnih brakova uspio da obezbijedi mir na engleskim granicama i podršku uticajnih vladara i crkvenih poglavara u Evropi.

Na unutrašnjem planu poboljšao je efikasnost postojećeg državnog aparata lično nadzirući administraciju i jačajući svoju kontrolu nad plemstvom. Ponovno je potvrdio sva feudalna prava engleske krune te ojačao sudsku vlast i svoju ulogu u lokalnoj upravi.

Henri je vladao vrlo energično i apsolutistički, ali je pridonio velikom razmahu engleske trgovine i pomorstva i utvrdio temelje tome da Engleska postane važan faktor na tadašnjoj evropskoj karti.

Umro je 21. aprila 1509. godine. Kako je nadživio svog najstarijeg sina, naslijedio ga je njegov drugi sin, Henri, vojvoda od Jorka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana