Milan Lane Gutović za Glas Srpske: Tasovac nije čudotvorac, već se samo tako češlja

Milan Vujić
Milan Lane Gutović za Glas Srpske: Tasovac nije čudotvorac, već se samo tako češlja

Ne postavlja se pitanje da li će se ova kriza ponoviti, već se postavlja pitanje da li ćemo iz neke od tragedija kroz koje smo prošli izvući neku pouku. Mi, do sada, očigledno, nismo izvukli nijednu.

Rekao je ovo u intervjuu za "Glas Srpske" legendarni glumac Milan Lane Gutović, čovjek koji je ovjekovječio lik Srećka Šojića iz serije "Tesna koža", čiji lik je prenio i u nove epizode popularne serije "Bela lađa". Uprkos mnogim obavezama snimanja serije, izvođenja predstava u širem regionu, rekao je da, ipak, nađe vremena i za odmor, a najviše voli ribolov.

- Nisam neki zaljubljenik u glumu, ima i drugih zanimanja koja su i bolja, ali je ovo zanimanje za mene najlakše. Sa najmanje znoja i truda do dobre zarade - rekao je Milan Lane Gutović, kojeg publika decenijama gleda na pozornici i televiziji.

Gutović je istakao da je tajna njegove popularnosti, protkana kroz dobar humor, u tome što ljudima priča isključivo ono što je i njemu samom smiješno.

* GLAS: Uloga Srećka Šojića u "Tesnoj koži" poslije mnogo godina ponovo se rodila u seriji "Bela lađa". Odakle ste u stvari crpili inspiraciju za ovaj lik?

GUTOVIĆ: Šojić nije lik iz "Tesne kože" niti iz "Bele lađe", on je lik iz jednog komada kojeg sam "ukrao" i doneo u obe serije i "Tesna koža" i "Bela lađa". U "Belu lađu" sam morao da ga dovedem, pošto je on bio posledica "Tesne kože", klasična vucibatina, bitanga, koja nema nijednu pozitivnu osobinu. On je u početku direktor firme koju uništava i to je bilo naivno vreme. Danas u "Beloj lađi" on je političar i to označava dubinu našega pada. Moj zadatak je bio da od te bitange i vucibatine napravim jedan simpatičan lik. Sramota je da čovek sa takvim osobinama bude direktor jedne firme, a političar - i više od sramote. To je na neki način međunarodna sramota. Mislim da sam kroz taj lik uspeo da napravim simbol vremena u kojem danas živimo.

* GLAS: I poslije toliko godina "Tesna koža" je i dalje veoma popularna i gledana. Možete li nam otkriti zbog čega je to tako?

GUTOVIĆ: Pantić i Šojić su likovi koji su osmišljeni tako da jedan predstavlja bezdušnog direktora, džukelu, bitangu, dok je drugi čovek koji ima tesnu kožu i ne može da sastavi kraj sa krajem, jer direktor bezdušno krade. To je tema svake epizoda "Bele lađe" i "Tesne kože", ali i tema našeg svakodnevnog života i situacija u kojima se nalazi današnji čovek.

* GLAS: Uloga Srećka Šojića je već u legendama. Da li je to bila prekretnica za Vašu karijeru?

GUTOVIĆNe, to nije bila nikakva prekretnica, jer je to jedna od brojnih uloga koju sam odigrao. To što se priroda tog čoveka poklopila sa trenutnom političkom i ekonomskom situacijom u kojoj je bila država, njega je učinila popularnim, a ne mislim i da je mene. Taj lik je klasična nakaza, ništa drugo. Ne vidim neke sličnosti između mene i lika Šojića, a ukoliko neko bude rekao da sam isti Šojić, znam da me ogovara i mrzi (smijeh). Onaj ko se bavi glumom mašta da bude upravo ono što sam ja - da napravi neki lik koji će postati simbol, tip čoveka i naroda u kojem živi. Ja se toga ne stidim, već se ponosim, zato sam sa namerom pravio Šojića, da bude svima simpatičan, drag i voljen. I pogodio sam. A zajedničkih tačaka nemamo, jer je on zaprepašćujući lik.

* GLAS: Često u svojim monodramama dotičete političke partije u Srbiji. Kako političari reaguju na Vaš humor?

GUTOVIĆ: Političari se ne ljute na moje komade, jer nemaju mnogo vremena ni da ih gledaju. Nikada se ne bih mogao baviti politikom, jer je politika nesrećno odabrano zanimanje. Biti političar duboko je tragično izabrano zanimanje. Po mom mišljenju, politikom se bave samo ljudi koji ne znaju ništa drugo da rade. To je isto kao da novinar koji propadne u bilo kojem drugom zanimanju, počne da se bavi novinarstvom.

* GLAS: Kako ocjenjujete trenutnu političku situaciju s ove i s one strane Drine?

GUTOVIĆ: U celom region je loša situacija, ali to nije prvi put da se ovaj region nalazi u ovakvim teškim uslovima. Ne postavlja se pitanje da li će se ova kriza ponoviti, već se postavlja pitanje da li ćemo iz neke od tragedija kroz koje smo prošli izvući neku pouku. Mi do sada, očigledno, nismo izvukli nijednu.

* GLAS: Kako publika u inostranstvu prihvata naš smisao za humor?

GUTOVIĆ: Publika u inostranstvu više ceni naš humor nego domaća. Naša publika veoma često ima priliku da uživa u pozorišnim komadima protkanim nama svojstvenim humorom. Publika u inostranstvu, s druge strane, željna je dobrog humora, koji će ih opustiti i nasmejati, jer i nemaju često priliku da gledaju takve predstave. Sve što pričam publici i mene privatno nasmejava, a kada imam povratnu reakciju od publike, tada znam da sam uradio pravu stvar i to me zaista čini srećnim.

* GLAS: Odakle crpite inspiraciju za Vaše nastupe? Šta je to što Vas pokreće i inspiriše kao umjetnika?

GUTOVIĆ: Ništa ne dolazi samo po sebi. To se možda nekom desi jedanput ili dva puta, meni se nije nijednom desilo da je nešto izašlo samo od sebe, jer moram se da spremim i radim. Sjedim kod kuće i radim, nikad ne improvizujem niti ima uloga koja se može improvizovati.

* GLAS: Istovremeno snimate, izvodite predstave i radite na još mnogim projektima. Kako to sve stižete?

GUTOVIĆ: Ja brzo snimam, pa me mnogi pitaju da li je teško, a ja kažem da ne tovarim mnogo. Kada snimam nešto, to snimam vrlo brzo i ne uzima mi mnogo vremena, a ja producentima ne uzimam puno para. Tako da mi ostane dosta vremena da sve to obavim.

* GLAS: Kakav za Vas značaj imaju dobijene nagrade? Da li one mogu da budu vjetar u leđa umjetniku ili, ipak, ne?

GUTOVIĆ: Tolika je inflacija nagrada da svake godine glumac može da dobije najmanje njih deset. Kada dobiješ nagradu, ona praktično i nije tvoja. Nagradu gledam kao nešto što će talentovanim mladim glumcima ukazati kojim putem treba da idu. Ipak, ja nemam pravo da se pravim važan, a ti klinci koji gledaju treba da sami odluče da li da se ugledaju na mene.

* GLAS: Da li će dolaskom novog ministra kulture svanuti kulturnoj sceni u Srbiji?

GUTOVIĆ: Dolazak Tasovca za ministra kulture neće promeniti izdvajanje novca za kulturu, jer ne zavisi to od njega, nego od cele Skupštine, budžeta i od toga kako je planirana podela sredstva. Zemlja je u teškoj ekonomskoj situaciji i ne treba izdvajati više za nešto od čega nema profita. To je potpuno nerealno, jer se mi borimo za koricu hleba, a novi ministar nije čudotvorac, on se ipak samo tako češlja.

Ribolov i batine

* GLAS: Kako Milan Lane Gutović provodi slobodne vrijeme? Družite li se, možda, sa svojim kolegama glumcima i kojim?

GUTOVIĆ: Najviše volim da pecam i na to trošim sve svoje slobodno vrijeme. Ne družim se sa svojim kolegama, jer su mnogi zaslužili batine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana