Marija Šabić: Večito tragam za najlepšom haljinom na svetu

Sandra Miletić
Marija Šabić: Večito tragam za najlepšom haljinom na svetu

Ponekad inspiraciju dobijem trenutno, a ponekad je tražim.

To može da bude neki istorijski detalj, osmeh, sličnost sa nekom ličnošću...  Mislim da sam osoba koja slavi lepotu ženskog tela i sigurno ću se uvek potruditi da istaknem baš ono najlepše, vodeći računa o tome da to nikada ne bude vulgarno.

Kaže to u intervjuu za "Glas Srpske" modna kreatorka iz Subotice Marija Šabić, koja godinama kreira haljine u kojima se djevojke sa ovih prostora takmiče na svjetskim izborima ljepote.

Njena haljina "Ruže iz tajnog vrta" ušla je u "Top 15" najboljih kreacija na svijetu na ovogodišnjem izboru za mis svijeta koji će se održati 18. avgusta. Tu haljinu inspirisanu Kejt Midlton i ukrašenu "svarovski" kristalima nosi predstavnica Srbije na pomenutom izboru Bojana Lečić.

Marija Šabić jedna je od rijetkih modnih kreatorki čije će haljine nositi više misica, pošto na izboru za mis svijeta 2012. njenu kreaciju "Nežni koraci vetra" nosi  mis Crne Gore Nikolina Lončar.

- Veliki je izazov kreirati toalete koje među svim tim divnim haljinama na svjetskim izborima ljepote treba da odskoče i da budu posebno zapažene.  To što je moja haljina ušla u Top 15 veliko je priznanje, samim tim što dolazi sa svetske modne scene - istakla je Šabićeva i dodala da je trajna radost stvaranja novih kreacija i vječito traganje za nekom "najlepšom haljinom na svetu" ono što je pokreće.

* GLAS: Haljina "Ruže iz tajnog vrta", koju ste kreirali, a koju na izboru za mis svijeta nosi predstavnica Srbije Bojana Lečić, ušla je u Top 15 najboljih kreacija. Šta za Vas znači to da se na jednom ovakvom takmičenju izdvojila upravo Vaša haljina?

ŠABIĆ: Od početka sam verovala da će haljina biti zapažena jer se baš sve poklopilo, i izgled naše misice, izbor materijala i boje, ukrasi... Inače, ovo je veliko priznanje, samim tim što dolazi sa svetske modne scene.

* GLAS: Ove godine kreirali ste haljine za mis Srbije i mis Crne Gore, prošle godine haljinu za mis Srbije, bili ste oficijelna dizajnerka izbora za mis Balkana, mis Srbije i mis Evrope 2002. godine… Koliko je zahtjevan posao napraviti haljinu koju će vidjeti gotovo cijeli svijet?

ŠABIĆ: I prošle godine sam radila haljine za predstavnice obe zemlje, a veliki je izazov kreirati toalete koje među svim tim divnim haljinama na ovim svetskim izborima lepote treba da odskoče i da budu posebno zapažene. Ponekad inspiraciju dobijem trenutno, a ponekad je tražim. To može da bude neki istorijski detalj, osmeh, sličnost sa nekom ličnošću... Mislim da sam osoba koja slavi lepotu ženskog tela i sigurno ću se uvek potruditi da istaknem baš ono najlepše, vodeći računa o tome da to nikada ne bude vulgarno.

* GLAS: Započeli ste saradnju sa Kristal klubom kompanije "Svarovski". Šta je u planu poslije haljina za mis Srbije i mis Crne Gore kada je riječ o ovoj saradnji?

ŠABIĆ: Počinjem rad na novoj kolekciji ekskluzivnih toaleta, koje će se verovatno premijerno prikazati na nacionalnom izboru za mis Srbije početkom oktobra.

* GLAS: Haljina koju će nositi mis Srbije inspirisana je suprugom britanskog princa, ledi Ketrin, odnosno Kejt Midlton. Kakvu biste haljinu kreirali za nju?

ŠABIĆ: Ona je osoba sa stilom, odmerena i prefinjena u postupcima, a i u odevanju. Volela bih joj obući jednostavnu haljinu sa ukrasima kao na Bojaninoj haljini!

* GLAS: Ko je, prema Vašem mišljenju, danas ikona stila? Koju slavnu ženu biste voljeli da vidite u svojoj kreaciji i zašto?

ŠABIĆ: Viktorija Bekam je nepogrešiva, a ja bih volela da oblačim Nikol Kidmen, jer ima telo manekenke, sigurnost velike  dive  i prefinjenost prave dame.

* GLAS: Kakvim su ženama namijenjeni Vaši modeli?

ŠABIĆ: Ženama sa karakterom, urbanim modernim heroinama, koje žele da se dobro osećaju u haljinama i koje imaju hrabrosti  da izađu iz sopstvenog stereotipa. Volim da radim sa ženama koje se žele menjati!

* GLAS: Na čemu trenutno radite? Šta novo možemo da očekujemo od Vas?

ŠABIĆ: Pripremam novu kolekciju koktel haljina koja će se moći kupiti i naručiti  i u Beogradu, na našem novom prodajnom mestu na Terazijama.

* GLAS: Šta Vam je osnovna pokretačka snaga?

ŠABIĆ:  Trajna radost stvaranja novih kreacija je ono sa čim sam nagrađena sve ove godine, ljubav i posvećenost poslu, lep timski rad, preskakanje prepreka u večitom traganju za nekom "najlepšom haljinom na svetu", neprestana igra, kada još uvek mogu da pomalo zadržim  nešto od deteta u sebi.

Subotica

* GLAS: Ove godine u Mongoliji promovisaćete svoj grad, Suboticu?

ŠABIĆ: Suboticu promovišem uvek, a ovog puta sam poslala u svet set fotografija naših lepotica ispred najlepših  secesijskih zdanja Subotice, po kome je ona i te kako poznata.

Haljine

Marija Šabić kaže da je Bojana Lečić "neodoljivo podseća" na modernu englesku princezu, ledi Ketrin, pa tako njena haljina predstavlja ono što je prepoznala kod nje – "šarmantni spoj modernog i tradicionalnog, skromnost, otmenost i odmerenost".

- Haljina je izrađena od tafta, ukrašenog "svarovski" kristalima i nežnim, ručno izrađenim ružama od tila - objašnjava ona i dodaje da kombinacijom ovih materijala naglašava spoj snage i ženstvenosti.

Za mis Crne Gore, koju kreatorka opisuje kao djevojku široke duše, očaravajućeg osmijeha i harizme, dizajnirana je haljina čiji je korzet ukrašen "svarovski" kristalima, dok je suknja sva od ručno plisiranih volana od tila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana