Jovan Radomir - Srušiću predrasude o Srbima kao negativcima

Dejan Jovičić
Jovan Radomir - Srušiću predrasude o Srbima kao negativcima

Iako je skoro cijeli život proveo u Švedskoj, poznati TV voditelj, prezenter i producent Jovan Radomir, koji je porijeklom iz Srpca, nikada nije zaboravio svoj rodni kraj, kojem se uvijek rado vraća.

Iako je daleko od zavičaja, uvijek ističe da su mu porodica i prijatelji iz djetinjstva na prvom mjestu.

- Zato se trudim da dođem svake godine, pa makar i na vikend. Najljepše uspomene vezane su za Srbac, naročito za moje rodno selo Bajince, gdje sam proveo najljepša ljetovanja - priča za "Glas Srpske" Jovan koji je u Švedskoj poznat kao jedan od najboljih televizijskih voditelja, a u dosadašnjoj karijeri radio je intervjue sa najpoznatijim svjetskim ličnostima i uz to obišao čitavu planetu.

Rođen je u Srpcu, ali sa nepune dvije godine otišao je sa roditeljima u Švedsku gdje i danas živi.

- Redovno pratim sva međunarodna takmičenja u kojima nastupaju srpski sportisti, a kad uhvatim vremena, pogledam i utakmice srpskog kluba "Beli orlovi" koji je jedan od najboljih u Prvoj švedskoj košarkaškoj ligi - naglašava Jovan.

Jovan je postao poznat široj javnosti u bivšoj Jugoslaviji kada se javljao iz švedskog studija tokom takmičenja za "Evrosong" 2004. godine i saopštio rezultate glasanja švedske publike. Tada je na tečnom srpskom pozdravio svoje zemljake širom svijeta i dodijelio Srbiji i Crnoj Gori, odnosno Željku Joksimoviću i pjesmi "Lane moje" - 12 poena.

Nekoliko godina je vodio jednu diskografsku kuću, poslije čega prelazi na televiziju i to, kako on kaže, sasvim slučajno. Jedna prijateljica ga je preporučila, a ljudima sa televizije se svidjelo kako on radi, pa su mu ponudili stalan posao. Danas je uspješan reporter i voditelj programa na SVT1, najvećoj televiziji u Švedskoj.

Uspjeh u voditeljskom poslu donio mu je veliku popularnost, kao i susrete i saradnju sa najvećim muzičkim zvijezdama, među kojima se izdvajaju "Metalika", "U2", Madona, Eminem, Kajli Minog, Selin Dion i mnogi drugi. Navodi da je veći broj njih iskren, opušten i ljubazan i da ih je jednostavno intervjuisati.

- Uvijek sam se dobro pripremao za intervjue, tako da nikada nisam bio nervozan. Na sreću, najveći broj njih je opušten i ljubazan i lako je sa njima sarađivati - kaže Jovan.

Pored novinarstva, uspješno se bavio i muzikom. Sarađivao je sa grupom "Regina" i Marijom Šerifović kojoj je radio remiks evrovizijske pjesme "Molitva" i napisao stihove pjesme na engleskom jeziku. Marija je pobijedila na "Evrosongu" te godine, a remiks "Molitve" je postao veliki hit u brojnim klubovima i diskotekama širom Evrope.

Dugi niz godina bio je predsjednik komisije za izbor švedskog predstavnika za "Evrosong", a uz to je bio i voditelj njihovog nacionalnog izbora.

- Veoma sam srećan što je Švedska pobijedila ove godine i drago mi je što ćemo ugostiti "Evrosong" iduće godine. Imao sam priliku da upoznam našu pobjednicu Lorin i moram priznati da je izuzetno mirna i staložena djevojka koja živi u retro stilu i ljude cijeni prema njihovim unutrašnjim osobinama - istakao je Jovan.

Pošto je već dugo uspješan producent, njegovi remiksi brojnih evropskih hitova našli su mjesto i na raznim dens kompilacijama u Švedskoj.

Kao producent radio je pjesme brojnim izvođačima sa prostora bivše Jugoslavije, a veliki uspjeh ostvario je prošle godine kada je njegova pjesma koju je izveo američki reper Kjupid pobijedila na festivalu "Sunčane skale" u Herceg Novom.

Dosta vremena provodi u Srbiji gdje je snimao promotivne reportaže o ljudima i njihovoj tradiciji.

Prošle godine je na Beogradskom sajmu predstavio knjigu pod nazivom "Moj Balkan - hrana i ljudi", kao svojevrsni kuvar prepun recepata i kratkih priča o ovdašnjim tradicionalnim specijalitetima i običajima.

- U knjizi se mogu pronaći recepti za tradicionalna jela balkanske kuhinje: sarme, pite, punjene paprike, pasulj, kifle, krempite, ćevape, ajvar i druge. Radi se o starim porodičnim receptima koje sam dobio od majke i tetaka, a koje i sam često koristim u kuhinji - kaže Jovan.

Knjiga je u Švedskoj postala pravi hit i već se štampa drugo izdanje. Iako ima ponude iz Engleske i Australije da napiše verziju na engleskom jeziku, najviše bi volio da to učini neka izdavačka kuća iz Banjaluke na srpskom.

- To bi bio lijep poklon na turističkim sajmovima, kao i dobra ponuda za turiste koji dolaze u ovaj grad - smatra Jovan.

Zbog specifičnog pristupa i stila u Švedskoj ga upoređuju sa čuvenim Džejmijem Oliverom i njihove knjige se izlažu zajedno po švedskim knjižarama.

Na pisanje knjige odlučio se kako bi srušio predrasude o Srbima kao negativcima, što je prouzrokovano dešavanjima iz proteklog rata.

- Mnogi od nas koji su došli u Švedsku su ocrnjeni, iako su dali veliki doprinos njenom uzdizanju. Mislim da sam ovom knjigom približio naš balkanski mentalitet i pokazao kakvi smo u stvari kao narod. Iz nje naprosto izviru ljubav, humor i nostalgija za zavičajem i vjerujem da sam u tome uspio - zaključuje Jovan.

Elvis Prisli

Prije nekoliko godina Jovan je uradio dvanaestočasovni specijal posvećen Elvisu Prisliju. Emisija se zvala "Tragovima Elvisa Prislija", a zbog nje je išao u Ameriku i razgovarao sa Elvisovim prijateljima, obilazio gradove u kojima je Elvis živio i tako napravio sjajan dokumentarac koji se i danas često reprizira.

Lista slavnih

Iako živi u Stokholmu, oduševio ga je postupak čelnih ljudi gradića Katrineholms u kojem je odrastao. Oni su napravili listu slavnih mještana, među kojima se našlo i Jovanovo ime.

- Postavili su velike slike najpoznatijih ličnosti grada na velike zidove, kao dobrodošlicu putnicima koji dolaze vozom. Postavili su to i na svoju internet stranu sa biografskim detaljima o svakoj osobi. Ovo je zaista lijep gest koji me je veoma dirnuo - dodaje Jovan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana