Ivana Milojević, pilot Er Srbije: Letenjem sam ostvarila snove

Danijela Stokanić
Ivana Milojević, pilot Er Srbije: Letenjem sam ostvarila snove

Još kao klinka sam, u Vršcu, upravljala avionom. Moj otac je pilot i ja sam uvek želela da idem njegovim stopama. Drago mi je da se moji snovi konačno ostvaruju.

Rekla je ovo u intervjuu "Glasu Srpske" Ivana Milojević, jedna od prvih žena pilota, koja uskoro počinje obuku za let komercijalnim avionima "Er Srbija".

Srećna je i zbog dinamičnosti koju nosi sa sobom posao pilota. Svaki dan je drugačiji, upoznaje divne i nove ljude, predjele. U budućnosti razmišlja o kapetanstvu, a želja joj je da svoje znanje o letu prenese i na druge.

* GLAS: U Londonu ste završili školovanje, a uporedo s tim ste se obučavali u Jatovoj Pilotskoj akademiji za pilota i od 1999. godine letite. Odakle ljubav prema pilotstvu, šta Vas je najviše privuklo i da li je bilo teško savladati zahtjevne tehnike letenja?

MILOJEVIĆ: Još kao klinka sam, u Vršcu, upravljala avionom. Moj otac je pilot i ja sam uvek želela da idem njegovim stopama. Na prvom letu pomislila sam na tatu i kako on to radi svakog dana, pa sam poželela da i ja to radim. Izuzetno se radujem što posle temeljnog treninga i teških priprema ovo postaje za mene posao, što ću najzad imati priliku da redovno primenjujem znanje koje sam stekla. Iskreno, ništa mi nije teško palo i u svemu sam uživala kad je u pitanju ovaj poziv. Rad za našu nacionalnu aviokompaniju, za mene je velika stvar i uzbuđena sam zbog obuke za pilotiranje na avionima ATR-72 "Er Srbije". Drago mi je da se moji snovi konačno ostvaruju.

* GLAS: Da li ste, pored aviona, upravljali nekom drugom napravom za letenje? Kakva su Vam iskustva i budući planovi, kada je letenje u pitanju?

MILOJEVIĆ: Do sada sam upravljala samo letelicama sa jednim i dva motora. Ipak neću ostati samo na tome, jer planiram da položim dozvolu i za helikopter. Radujem se tome.

* GLAS: Možete li uporediti upravljanje aviona sa vožnjom nekog drugog vozila? Kakav je u stvari osjećaj biti na zemlji i biti u vazduhu?

MILOJEVIĆ: Prvo sam vozila avion, pa tek onda auto. Letenje avionom je isto kao i vožnja autom, samo je veština upravljanja autom ta koja je možda lakše savladiva. Međutim, u vazduhu pored ubrzavanja i kretanja, postoji i treća dimenzija, a to je visina. Iako mi je letenje avionom definitivno zanimljivije, podjednako uživam i u vožnji automobilom.

* GLAS: Da bi postali kandidat za pilota, šta ste sve morali da prođete?

MILOJEVIĆ: Obuku sam još počela u Vršačkoj akademiji, međutim porodične okolnosti su me odvele u London gde sam dobila sve dozvole za pilota. Prijavila sam se na konkurs "Er Srbija" i čast mi je što sam izabrana. Timski rad u kokpitu je krucijalna stvar, pa je posao podeljen podjednako na oba pilota. Najteža stvar bi bila samostalno instrumentalno letenje. Raspored pažnje ne sme da trpi, a posao je obiman. Parametri su vođenje radio veze, promene režima leta, navigacija, proračun goriva, nadgledanje meteorološke situacije, prilazi aerodromima. Sve spada u sastavni deo obuke, kao i ispit za dozvolu.

* GLAS: Obuku za let komercijalnim avionima trebali biste da počnete početkom mjeseca u Beogradu, a uskoro i da upravljate avionima srpske nacionalne aviokompanije "Er Srbija". Kakva su Vaša očekivanja?

MILOJEVIĆ: Očekujem da obuka bude na svetskom nivou. Imaće dosta da se radi i uči. Nestrpljiva sam da sve počne i nadam se da ću opravdati poverenje koje mi je pružila "Er Srbija". Izuzetno se radujem što posle temeljnog treninga i teških priprema ovo postaje za mene posao, što ću najzad imati priliku da redovno primenjujem znanje koje sam stekla. Sve prelazi na ozbiljniji nivo.

* GLAS: Možete li nam ispričati neku anegdotu vezanu za vašu karijeru pilota? Sa kakvim ste se sve avanturama susretali?

MILOJEVIĆ: Svaki novi let je avantura, pogotovo u periodu kada učite. Svaka nova vežba je novi izazov. Ne mogu ništa posebno da izdvojim, jer jednostavno, sam posao pilota je jedna velika avantura u kojoj zaista uživam.

* GLAS: Da li ste se nekada možda našli u opasnoj situaciji i kako ste u tom trenutku reagovali?

MILOJEVIĆ: Svaka vanredna situacija u avionu je prethodno bila vežbana u simulatoru. Svako od nas je prošao trening da ostane hladnokrvan u tim momentima. Voziti se avionom je sigurnije od vožnje kolima.

* GLAS: S obzirom na to da ste pasionirani letenjem, volite li možda i neke adrenalinske sportove?

MILOJEVIĆ: Obožavam adrenalinske sportove. Skijam od svoje druge godine. Volim motore. Imam u sebi taj avanturistički duh i volela bih da se takmičim u avionskim akrobacijama. Za sve je kriv tata koji me je "zarazio". Čak smo zajedno skakali i padobranom. Neopisivo iskustvo.

* GLAS: Šta Vas najviše uzbuđuje prilikom upravljanja avionom?

MILOJEVIĆ: Osećaj kontrole nad mašinom. Pre leta razmišljam o tome šta radim i da li sam nešto mogla bolje. Učenje je proces koji se nikada ne završava, svaki let je iskustvo za sebe i kontinuirani rad na poboljšanju kvaliteta.

* GLAS: Koji su Vaši planovi za budućnost?

MILOJEVIĆ: Planovi su zaista veliki. Međutim, ja volim da idem korak po korak. Naravno, razmišljam o kapetanstvu. Takođe želim da učim druge da lete i da predajem. To je specifičan osećaj između instruktora i učenika. Nekolicinu svojih najvećih prijatelja u životu sam stekla kroz obuku.

Kompanija "Er Srbija"

Kompanija "Er Srbija" uskoro će imati prve žene pilote u istoriji srpske nacionalne aviokompanije. Od 6. januara, Danijela Miletić je na obuci u Njemačkoj, kako bi upravljala avionima Erbas A 319 i A 320. Druga žena pilot, Biljana Savić, počela je sličnu obuku u Beču, dok će "Er Srbija" ovih dana početi obučavati i trećeg pilota, Ivanu Milojević, da upravlja avionom ATR 72.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana