Dragica Mihajlović: Teslu nose kraljevi i holivudske zvijezde

Dejan Jovičić
Dragica Mihajlović: Teslu nose kraljevi i holivudske zvijezde

Dragica Mihajlović iz Zagreba važi za jednu od najpoznatijih hrvatskih modnih dizajnerki, a njene proizvode nose poznati svjetski naučnici, diplomate i holivudske zvijezde, poput Opre Vinfri i nekadašnjeg Džejmsa Bonda, ser Rodžera Mura.

Korijene vuče iz Srpca, odakle su njeni roditelji, a modnu karijeru je gradila širom Evrope i Afrike sarađujući sa najpoznatijim svjetskim modnim kućama.

SVE JE POČELO PRIJE SEDAM godina, kada je Dragica osnovala studio "Demi Designe" u Zagrebu, koji izrađuje modnu odjeću i suvenire sa tradicionalnim hrvatskim motivima. Tako je nastala robna marka "Cro etno demi designe", koja je brzo stekla veliku popularnost.

- Dobili smo pozive za brojne filmske, modne i turističke manifestacije, gdje smo uspješno promovisali proizvode sa prepoznatljivim motivima hrvatskih gradova, glagoljice i pletera. Među njima se izdvajaju kravate, torbe, kišobrani i lampe. Naročito smo ponosni na poslovnu odjeću koja je moderna, ali posjeduje sve elemente hrvatske baštine, čime smo ujedinili tradiciju i savremenost - kaže Dragica koja je diplomirala na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu.

Inovacije hrvatske dizajnerke, između ostalih, nose i predsjednik Svjetske federacije inovatora IFIA Adreas Vedras, litvanski violinist Julian Rahlin, čuveni dizajner obuće Džimi Baldinini i nekadašnji najbolji teniser svijeta Tomas Master, a vrlo rado ih je koristio i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. Na modnim revijama kreacije Dragice Mihajlović su nosile najpoznatije hrvatske manekenke, kao i djevojke sa titulom mis Hrvatske.

Kvalitet njenih proizvoda prepoznao je i kuvajtski kralj koji je pozvao na svjetski sajam inovacija i platio joj sve troškove puta i smještaja.

SVOJU LjUBAV PREMA MODI Dragica je pokazala i sa projektom "Tesla - genije za budućnost" sa kojim je stekla svjetsku slavu. Radi se o izradi odjevnih predmeta, poslovnih darova i suvenira sa žigom i logotipom Nikole Tesle. Kolekciju čine proizvodi visokog kvaliteta, i to marame, kravate, poslovne torbe, mape za dokumente, novčanici i šoljice. Uz svaki proizvod se nalazi prateća etiketa "Tesla", koja priča priču o životu i djelu poznatog naučnika, od Smiljana do Njujorka, a prevedena je na nekoliko jezika.

- Dugogodišnje proučavanje lika i djela Nikole Tesle razvilo je strast i moje divljenje prema svjetski poznatom i priznatom geniju. Putujući po sajmovima inovacija i istražujući ime i djelo Nikole Tesle, shvatila sam koliko vodeće svjetske države i kompanije istražuju i prate njegove izume i djela. Zato smo odlučili da krenemo sa izradom proizvoda sa njegovim likom koji su napravljeni sa srcem i osjećajem poštovanja i divljenja prema čuvenom naučniku - priča Dragica.

Ona je zaštitila modni brend i dizajn "Tesla" u Zavodu za intelektualno vlasništvo u Zagrebu, a ima namjeru da to učini i na svjetskom nivou. Njena želja je da ovaj brend postane protokolarni proizvod UN u Njujorku, zbog kojih je već imala razgovore sa savjetnicima američkog predsjednika Baraka Obame. Za cijeli projekat zainteresovali su se i arapski i ruski investitori.

- To dovoljno govori o značaju i kvalitetu ovog projekta. Ali potrebna su velika finansijska ulaganja kako bi proizvodi bili prilagođeni njihovom tržištu. Pregovori i dalje traju, a u tom pogledu očekujem veću podršku državnih institucija - kaže Dragica.

Ona ističe da su podršku projektu već dali grad Zagreb, Ministarstvo inostranih poslova Hrvatske, Hrvatska akademija tehničkih nauka i Udruženje inovatora Hrvatske.

KAKO BI JOŠ VIŠE PROMOVISALA lik i djelo slavnog naučnika, osnovala je Udruženje "Nikola Tesla - genije za budućnost" s ciljem razvoja i unapređenja inovativnosti i kreativnosti.

- Došli smo na ideju da se povežemo sa školama, fakultetima i institucijama koje prate Teslin lik i stvaralaštvo. Pokrenuli smo projekat "Kako postati genije" i izradili DVD koji govori o mudrostima i kako razviti kreativnost i ostvariti svoje ciljeve. Tu je i edukativna slikovnica za mlade koja pokazuje kako prevladati psihološke prepreke i predrasude, razviti duh ljubavi i tolerancije i svijest djece da smo svi jedno, bez obzira na nacionalnu, rasnu i vjersku pripadnost. Akteri slikovnice su djeca različitih rasa iz različitih zemalja. Želja nam je da se slikovnica prevede na nekoliko jezika i postane dar UNICEF-a - kaže Dragica.

Ovo udruženje je pokrenulo i godišnju nagradu koju dodjeljuje institucijama i pojedincima koji se pokažu najboljima u tri kategorije: Kviz znanja iz fizike i opšteg znanja o Nikoli Tesli, Kreativni i inovativni proizvod i Projekat iz područja Teslinog proširenog djelovanja. Dodjela nagrada će biti održana 10. jula u Zagrebu u sklopu obilježavanja rođendana Nikole Tesle na manifestaciji pod nazivom "Tesla & friends".

 - Konkurs je bio otvoren do 1. marta, a mogli su da se prijave osnovci i srednjoškolci, mladi inovatori, pronalazači i svi oni koji promovišu zaštitu okoline, korišćenje novih obnovljivih izvora energije i toleranciju polnih, rasnih, religijskih, kulturoloških i socioloških različitosti kao temelja mira u svijetu - kaže Dragica.

Ona dodaje da završnoj manifestaciji prisustvuje veliki broj naučnika, diplomata, političara i umjetnika.

- Svake godine broj učesnika je sve veći. Do sada smo imali oko 150 kandidata iz kviza znanja i nekoliko projekata i inovacija velikih kompanija iz Hrvatske. Nagrade su značajne i vrijedne, a izdvojila bih besplatno školovanje koje pružaju specijalizovane škole i radionice i nastupi na međunarodnim sajmovima inovacija. Ne treba zanemariti i veliku medijsku promociju u zemlji i inostranstvu. To je dovoljna motivacija za učešće u našem projektu, a što je najvažnije od svega, mogu se prijaviti pojedinci i ustanove iz drugih država - dodaje Dragica.

Iako je u trenutku nastanka projekta bilo određenih problema i osporavanja od nekih institucija koje su tvrdile da imaju pravo na korišćenje Teslinog lika i djela, svi problemi su sada riješeni.

- Kada promovišem svoj dizajn, onda ide i priča o Tesli, o njegovim korijenima i ko mu je otac, o putu u svijet i djelima koja je ostvario. Moja jedina želja je da Tesla i njegovi izumi budu dostojanstveno prikazani u svijetu, jer cijeniti njegova dostignuća je najviši nivo poštovanja Tesle. Zahvalna sam što su mudrost, iskrenost i upornost pobijedili. Veoma je važno što imam dobru saradnju i sa beogradskim Muzejom "Nikola Tesla", koji je iznio pohvale za naš rad - kaže Dragica.

DRAGICA JE PRIKAZALA SVOJ DIZAJN i na Sajmu inovacija "Tesla fest" u Novom Sadu i osvojila zlatnu medalju.

- U komisiji su bili srpski akademici, profesori i inženjeri koji su mi čestitali, a družila sam se i sa predstavnicima Zavoda za intelektualno vlasništvo iz Beograda. Od uprave Sajma i Televizije Novi Sad sam izabrana da baš zato što toliko volim i kvalitetno predstavljam Teslu ispred svih delegacija učesnica Sajma položim cvijeće na spomenik Tesli koji se nalazi u sklopu Televizije Novi Sad - naglasila je Dragica.

Nagrade i priznanja

Za svoje brendove Dragica je dobila 21 zlatnu i srebrnu medalju širom svijeta. Među njima se posebno izdvajaju priznanja u Rusiji, Njemačkoj, Kini i Rumuniji, kao i gran pri za najbolji proizvod i suvenir 2009. godine na Sajmu suvenira u Opatiji.

Porodica

Dragica poštuje porodičnu tradiciju i običaje i raduje se dolasku ljeta, kada posjećuje najbliže rođake u Srpcu.

- Obožavam tamošnju kuhinju, a najviše mentalitet našeg naroda, što me najviše privlači zavičaju mojih roditelja. Teško mi pada razdvojenost od porodice, koja je jednim dijelom u Srpcu, a drugim u Beču. Zato se trudim da ih sve obiđem tokom godišnjeg odmora - kaže Dragica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana