Dragan Čavić: Vlada kršila zakon

Svjetlana Tadić
Dragan Čavić: Vlada kršila zakon

Ova Vlada umjesto da bude primjer u poštovanju zakona, ona ga nemilosrdno krši. Revizor je konstatovao da je Vlada prekršila Zakon o budžetskom sistemu, tako što je potrošila 100 miliona KM više nego što je budžetom dozvoljeno. Nije u pitanju transparentnost ili netransparentnost, u pitanju je donošenje odluka mimo zakona.

Izjavio je ovo u intervjuu "Glasu Srpske" predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić.

* GLAS: Dali ste niz oštrih izjava u vezi sa Izvještajem o reviziji Konsolidovanog finansijskog izvještaja korisnika budžeta RS za 2012. Zašto smatrate da je on toliko loš?

ČAVIĆ: Prije svega, pravo je čudo da novine u kojima radite uopšte interesuje šta ja mislim o vladi Milorada Dodika, a opšte poznata je stvar da u pravilu ne mislim ništa dobro, pa me zbog toga na tu temu godinama ništa niste ni pitali. Griješite u konstataciji da smatram da je Izvještaj o reviziji Konsolidovanog izvještaja o izvršenju budžeta budžetskih korisnika u 2012. godini loš. Revizorski izvještaj je dobar, ali nije dobar Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta u 2012. Vlade RS koji je usvojila Narodna skupština RS glasovima poslanika SNSD-a, DNS-a i SP-a, a njegovu reviziju izvršila Glavna služba za reviziju RS. Ne samo da nije dobar, nego je i lažan. Vlada je u tom izvještaju konstatovala da je ostvaren budžetski suficit od više od 100 miliona KM, a revizija je utvrdila da je izvještaj Vlade bio lažan i da je suficit manji za 90 miliona KM. U istom izvještaju se konstatuje mnogo toga što ne valja, da je zapošljavanje vršeno mimo zakona, da su podsticaji u poljoprivredi dodjeljivani mimo pravilnika, da su sredstva IRB-a za socijalno razvojnu komponentu trošena bez kontrole, da je 100 miliona KM potrošeno iako nije bilo planirano budžetom, odnosno da je 4,7 odsto sredstava budžeta potrošeno iako nije bilo planirano budžetom... Zbog prethodnog, ali i mnogih drugih stvari, revizori su dali mišljenje sa rezervom, iako je klasifikacija mogla biti i negativna s obzirom na probijanje budžetskog okvira. To je ono što smatram lošim u ovom izvještaju.

* GLAS: Novac koji se spominje u izvještaju je potrošen uglavnom za podsticaje poljoprivrednicima, odnosno, nije netransparentno potrošen, već u skladu sa odlukama Vlade?

ČAVIĆ: Vi očigledno ne znate o čemu se radi u ovom revizorskom izvještaju. Problem je u tome što je Vlada RS donosila odluke na koje nema ustavno i zakonsko pravo. Dakle, ova Vlada umjesto da bude primjer u poštovanju zakona, ona ga nemilosrdno krši. Revizor je konstatovao da je Vlada prekršila Zakon o budžetskom sistemu, tako što je potrošila 100 miliona KM više nego što je budžetom dozvoljeno. Da cirkus bude još veći, Vlada je  krajem prošle godine izvršila rebalans budžeta, i pored toga što je rebalansom ispeglala probijanja budžeta tokom 2012, ipak je na kraju godine, dakle u samo dva mjeseca, uspjela da rebalansirani budžet RS probije za 100 miliona. Onda je nas, narodne poslanike, ta ista

Vlada lažno izvijestila u Konsolidovanom izvještaju o izvršenju budžeta budžetskih korisnika u 2012. godini, da nije bilo budžetskih probijanja, što su revizori pronašli revizijom. Nije u pitanju transparentnost ili netransparentnost, u pitanju je donošenje odluka mimo zakona. Zbog ovakvog trošenja prošle godine, Vlada je morala ove godine smanjiti plate zaposlenima u javnom sektoru za deset odsto i svesti materijalne troškove na minimum. Ima tu još mnogo čega što je navedeno u revizorskom izvještaju, pa i konstatacija da je Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove ugovorom o kupovini poslovnog prostora u Prijedoru teškom šest miliona KM kupila poslovni prostor koji ne može uknjižiti u vlasništvo, kao i da je plaćenih 1,5 miliona KM avansa propalo, jer je prodavac poslovnog prostora, firma "Trgoprodaja", izdala mjenicu bez pokrića koja je nenaplativa. Revizor praktično kaže da je Vlada RS trebalo da raskine ugovor sa "Trgoprodajom" i vrati novac koji je uplatila, a to je 1,5 miliona KM. Ko je vlasnik "Trgoprodaje", vi ne znate. Mnogi znaju, a vas da podsjetim, to je Budimir Stanković, isti onaj koji je prije nekoliko mjeseci 290 dunuma zemljišta Poljoprivredne škole u Banjaluci uknjižio u svoje vlasništvo zamjenama zemljišta po selima oko Banjaluke i Laktaša, tako što je kupovana zemlja po selima za nekoliko hiljada, a u zamjenu dobijena zemlja u gradu vrijedna stotine hiljada maraka. Budo može što niko ne može, a pitate li se kako je to moguće? Moguće je, jer je blizak sa Miloradom Dodikom. Zbog prevare sa poslovnim prostorom u Prijedoru koji je prodat RUGIP-u, na koju ukazuje i revizor, bivši direktor Tihomir Gligorić je podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu RS, Specijalnom tužilaštvu, MUP-u RS, u kojoj za prevaru teško optužuje "Trgoprodaju", visokog funkcionera RUGIP-a Aleksandra Deurića i druge učesnike zbog kojih je RS oštećena za milione. Vlada RS je dala pare za poslovni prostor koji je nemoguće uknjižiti zato što je bio pod dvostrukom blokadom, hipoteke banke za neizmireni kredit od strane "Trgoprodaje" i Poreske uprave RS za neplaćene poreze. Na sve to, "Trgoprodaja" je izdala mjenice od 1,5 miliona KM za iznos koji je uplatila Vlada RS, i kada su mjenice upućene na naplatu ispostavilo se da su bez pokrića, jer "Trgoprodaja" nema para, a izdavanje mjenica bez pokrića je krivično djelo.

 

Kompletan intervju možete pročitatiu današnjem štampanom ili elektronskom izdanju "Glasa Srpske"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana