Bergtun Dan Vigo: Srpska dobro rješava probleme svojih boraca

Dragana Keleč
Bergtun Dan Vigo: Srpska dobro rješava probleme svojih boraca

Ono što me je najviše iznenadilo kada sam došao u Republiku Srpsku je to da ovdje nadležni zaista dobro rade da bi popravili status ratnih veterana.

Rekao je ovo u intervjuu za "Glas Srpske" potpredsjednik Svjetske federacije ratnih vojnih veterana Bergtun Dan Vigo.

- Ne možemo zaboraviti da je ovdje bio veliki konflikt prije 20 godina i da je populacija dobro iskoristila sve ovo vrijeme u miru. Ne samo da je RS ponovo izgradila svoju zemlju, već je izgradila i svoj odnos prema međunarodnoj zajednici. Drago mi je da sam se uvjerio da je i Boračka organizacija RS uradila dobar posao - istakao je Dan Vigo.

Dodao je da će, što se tiče promocije Republike Srpske među članicama Federacije, njegov izvještaj o RS biti veoma pozitivan.

- Svakako ću nastojati da promovišem Srpsku na najbolji mogući način i da pokažem, ali i ukažem na uspjeh koji je ona postigla u rješavanju boračkih pitanja - izjavio je Dan Vigo.

Istakao je da će jedna od njegovih preporuka Svjetskoj federaciji ratnih vojnih veterana, koju će dati u svom izvještaju, biti da se u RS održi jedna konferencija za mir.

- Iako trenutno nemamo neke aktivnosti koje bi se mogle direktno sprovoditi sa Srpskom, i to ćemo na našem idućem sastanku razmotriti - naglasio je Dan Vigo.

* GLAS: Kakvi su bili Vaši prvi utisci po dolasku u Srpsku, koliko ste zadovoljni načinom na koji se RS brine o svojim ratnim veteranima?

DAN VIGO: Bio sam nekada davno ovdje na Balkanu i, kao što Vam je poznato, Norvežani su veoma upoznati sa cijelom situacijom na Balkanu. Ono što me je najviše iznenadilo kada sam došao u Srpsku je to da ovdje nadležni zaista dobro rade da bi popravili status ratnih veterana. Ne možemo zaboraviti da je ovdje bio veliki konflikt prije 20 godina i da je populacija dobro iskoristila sve ovo vrijeme u miru. Ne samo da je RS ponovo izgradila svoju zemlju, već je izgradila i svoj odnos prema međunarodnoj zajednici. Drago mi je da sam se uvjerio da je i Boračka organizacija RS uradila dobar posao, jer sam čuo i od ministra rada i boračko-invalidske zaštite RS da se skoro 20 odsto budžeta Republike Srpske koristi za rješavanje problema boračke populacije. Nisam baš neki specijalac za brojke, ali ni u jednoj zemlji do sada nisam čuo da se toliko izdvaja za ovu kategoriju. Moramo imati na umu i da su mnogi od političara, pa i sam ministar, jedni od veterana rata, i onda je definitivno razumljivo da razumije njihove probleme.

* GLAS: Koje programe u idućem periodu možemo da očekujemo od Vaše organizacije? Da li će u te programe biti uključena i Republika Srpska?

DAN VIGO: Iako trenutno nemamo neke aktivnosti koje bi se mogle direktno sprovoditi u Srpskoj, i to ćemo na našem idućem sastanku razmotriti. Smatram da je Republika Srpska dala veliki doprinos u rješavanju problema svojih veterana i to je jedno pozitivno iskustvo koje se može prenijeti i na druge zemlje, naše članice, zbog čega će jedna od mojih preporuka Svjetskoj federaciji ratnih vojnih veterana, koju ću dati u svom izvještaju, biti da se ovdje održi jedna konferencija za mir od strane naše organizacije. Što se tiče same promocije Srpske među našim članicama, moj izvještaj će biti veoma pozitivan i ja ću nastojati da promovišem RS na najbolji mogući način i da pokažem, ali i ukažem na uspjeh koji je ona postigla u rješavanju boračkih pitanja.

* GLAS: Na osnovu Vašeg dosadašnjeg iskustva i rada, šta mislite koliko se poklanja pažnje veteranima rata u svijetu i da li je to dovoljno? Da li su oni zapostavljena kategorija u društvu?

DAN VIGO: Prošao sam čitavu istočnu Evropu, ali ono što sam prepoznao u Srpskoj to je da postoji mogućnost volonterskog rada boračkih organizacija, što se pokazalo kao uspješno obavljen posao, za razliku od nekih zemalja u kojima se vrši pritisak od strane boračkih organizacija, kada njihove vlade prema njima zakažu. U okviru tih volonterskih aktivnosti moguće je ostvariti mnogo više uspjeha, jer na taj način i vlade žele da sarađuju sa boračkim organizacijama u svijetu. Postoji jedno pozitivno iskustvo, a to je kada se veterani sami okupljaju i međusobno sami sebi pružaju pomoć na jedan organizovan način, koji je i finansijski podržan od strane vlade. Samo na taj način i oni će se bolje organizovati i imati bolje aktivnosti, ali će se i bolje osjećati. Ako "zakaže" pomoć vlade i države, onda može doći do neformalnog okupljanja ratnih veterana. Takvo neformalno okupljanje bilo je zabilježeno u istočnoj Evropi, gdje je došlo do toga da su se veterani okupljali u odgovarajućim grupama, u kojima su se međutim, pojavljivale odgovarajuće kriminalne aktivnosti - trgovina drogom ili ljudima… Smatram da je to veoma negativno. Ipak, ovakvo djelovanje boračkih organizacija koje sam primijetio u Srpskoj daje više uspjeha, a ljudi u ovakvom okruženju ostvaruju veću socijalizaciju i na taj način se osjećaju kao korisni članovi društva i rješavanju neke svoje specifične probleme, koje se odnose na njih.

* GLAS: Koliko Svjetska federacija ratnih vojnih veterana ima članica i koji su njeni programi i glavni ciljevi u radu?

DAN VIGO: Mi smo najveća svjetska federacija ratnih veterana, koja okuplja veterane i koja ima oko 96 zemalja članica, a u okviru naše organizacije djeluje i oko 200 različitih organizacija. Okupljamo oko 42 miliona veterana, tako da mogu da kažem da smo veoma uticajni i moćni. Naš cilj je da promovišemo ljudska prava. U posljednje vrijeme smo krenuli i ka Ujedinjenim nacijama, tako što smo napravili određenu Deklaraciju, koje će se trebati pridržavati sve njene članice. Hoću da naglasim da imamo jako dobru saradnju sa UN, u konsultativnoj smo misiji, odnosno posmatrač smo u UN. Imamo dobru saradnju sa Evropskom unijom, sa zemljama Unije Afrike, Unijom Azije i radimo na tome da se proširimo kao ambasadori mira.

PTSP

* GLAS: Kako veterani treba da se bore sa posttraumatskim stresom (PTSP) i koliko je taj problem izražen?

DAN VIGO: Ratni veterani treba da postanu što više aktivni kroz novi zadatak ili misiju širenja ljudskih prava, da bi se osjećali mnogo bolje i postali važniji za zajednicu u kojoj žive i imali više poštovanja. U svakoj zemlji u kojoj je sproveden takav program pokazuje se da se u principu smanjio i PTSP među boračkom populacijom. Možemo pomoći veteranima u Srpskoj da postanu ambasadori ljudskih prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana