Ana Sokolović - Srpske običaje predstavljam na novi način

Aleksandra Madžara
Ana Sokolović - Srpske običaje predstavljam na novi način

Publiku koja dođe na srpsku premijeru opere "Svadba" na "Bemusu" 17. oktobra očekuje nov muzički pristup našim običajima, rekla je za "Glas Srpske" istaknuta kompozitorka iz Kanade, dobitnik mnogih priznanja u svijetu umjetnosti Ana Sokolović.

Rekla je da se veoma raduje premijeri i da očekuje da će taj njen novi pristup biti prihvaćen.

Inspiraciju za operu "Svadba" pronašla je, otkriva, u samoj narudžbi opere koja je bila za šest ženskih a kapela glasova.

- Razmišljajući o temi došla sam do ideje devojačke večeri koja se odmah svidela kompaniji koja mi je naručila operu - ispričala je Sokolovićeva.

Podsjetila je da djevojačke večeri postoje u svim kulturama, u svim epohama kada su drugarice buduće mlade i sama mlada srećne, spremaju mladu, ali i evociraju mladost. Zbog nervoze dolazi i do konfliktnih situacija.

- Priča je univerzalna, pa je samim tim i prepoznatljiva - dodala je Sokolovićeva.

Ona je, kako je objasnila, željela da se inspiriše srpskim jezikom na muzički način, ali da priča, koja je ispričana, a radi se o djevojačkoj večeri, bude potpuno univerzalna.

Talentovana i nesvakidašnja kompozitorka rođena je u Beogradu. Diplomirala je kompoziciju u Novom Sadu u klasi profesora Dušana Radića, a postdiplomske studije pohađala je u Beogradu kod profesora Zorana Erića. Od 1992. živi u Montrealu, gdje je magistrirala.

Profesionalno se bavi komponovanjem i predaje na Univerzitetu Montreal.

Ana Sokolović dobitnik je najprestižnijih kanadskih državnih i drugih nagrada. Proglašena je kompozitorom godine (2007) i osvojila "Pri Opus", kvebečkog muzičkog "Oskara". Prvu nagradu Udruženja kompozitora dobila je 2008, a 2009. u Otavi uručena joj je nagrada Nacionalnog umjetničkog centra, vrijedna 75.000 dolara.

Posljednja u nizu nagrada koje je dobila Ana Sokolović je prestižna nagrada "Nacionalno blago Kvebeka", koja joj je dodijeljena upravo za "Svadbu".

Ova nagrada joj je, naglasila je, posebno draga, a smatra da je to prije svega priznanje njene umjetničke porodice u Kvebeku, a zatim i cijelog društva.

- Dobiti takvo priznanje je divan osećaj. Naglašavam da nisam rođena u ovoj zemlji, pa je neverovatan osećaj kada svojim radom i svojim dostignućem na tako uspešan način predstavite zemlju iz koje dolazite - rekla je kompozitorka.

A u mnogim kompozicijama Ane Sokolović prepoznatljivi su njeni balkanski i srpski genetski i muzički korijeni, a neke imaju i naslove na srpskom jeziku: "Pesma", "Danga", "Oro", "Vez"...

U njenim komponovanim "Ljubavnim pesmama" za solo glas među 14 pjesama su i pjesme Laze Kostića "Snove snivam", "Plava zvezda" Miroslava Antića i "Dan ti bogat u naručju" Vaska Pope, koje su kanadske operske pjevačice takođe otpjevale na srpskom.

Autor je četrdeset kompozicija za razne sastave, od solista do orkestra, uključujući i muziku za scenu, operu i moderan balet i filmsku muziku, nagrađivana od strane stručne kritike, kolega muzičara, a veoma dobro primljena i kod publike.

Deklaracija o Ani Sokolović kao "nacionalnom blagu" vrhunac je višemjesečne omaž-serije Kvebečkog društva za savremenu muziku posvećene njoj, a u čijoj realizaciji je učestvovalo više od 100 muzičkih, pedagoških, medijskih i drugih institucija i organizacija.

Od septembra prošle do maja ove godine širom Kanade najpoznatiji kanadski umjetnici, od malih kamernih ansambala do simfonijskih orkestara izvodili su gotovo cjelokupan opus Ane Sokolović od 30 do 40 kompozicija.

Time je Sokolovićevoj ukazana čast bez presedana u istoriji kanadske klasične muzike, jer su prethodna dva omaža posvećena dvojici kvebečkih kompozitora, jednom posthumno i jednom veteranu starijem od 80 godina.

Nema važnijeg kanadskog medija koji Ani Sokolović nije posvetio uvijek pozitivne kritičke napise.

Nagrade i pohvale nisu je "uspavale", jer je po prirodi, kako je rekla, vrlo radoznala i želi da u svakoj novoj kompoziciji istražuje puteve koje ne poznaje potpuno, a priznanja je stimulišu da nastavi tu potragu.

Operska scena Srbije

- Nažalost opersku scenu Srbije ne poznajem dovoljno, ali se plašim da je prilično konzervativna, kada je u pitanju repertoar - rekla je Sokolovićeva.

Strip

U okviru omaža Ani Sokolović objavljena je i specijalna publikacija, ali i originalni strip o Aninom životu i radu, oboje dvojezično, na francuskom i engleskom jeziku.

Strip o Ani štampan je u pedesetak hiljada primjeraka i mnogi đaci od Kvebeka do Britanske Kolumbije dobili su ga kao pomoćno štivo sa pedagoškom svrhom, uz slušanje njenih kompozicija i interaktivno učestvovanje u projektima, poput onog nazvanog "Velika igra, veliko uvo".

Omaž-serija praćena je i modernom medijskom vizuelnom prezentacijom Ane Sokolović. Ekipa "Donata" uslikala je umjetnicu klasične muzike neklasično, atraktivno i pomalo intrigantno. Poznavajući njenu veliku ljubav prema teatru odlučili su da je malo otkriju, a koloritno (klupčadima) i "maskiraju". Te fotografije objavljene su u velikim formatima na bilbordima u Montrealu i u mnogim medijima širom Kanade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana