Zvizdić: Berlinski proces je najznačajnija inicijativa za evropski put BiH

Srna
Zvizdić: Berlinski proces je najznačajnija inicijativa za evropski put BiH

SARAJEVO - Berlinski proces predstavlja jednu od najznačajnijih inicijativa za evropski put i ukupan napredak BiH, ocijenio je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić, koji je učestvovao na konferenciji o rezultatima Berlinskog procesa.

Zvizdić je tokom obraćanja učesnicima konferencije "Tri sporazuma o mobilnosti godinu dana nakon potpisivanja" naglasio da potpisivanje sporazuma o mobilnosti, o slobodnom kretanju s ličnim kartama u regionu i o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i profesionalnih kvalifikacija za doktore medicine, stomatologe i arhitekte, predstavlja veliki uspjeh u okviru Berlinskog procesa.

On je podsjetio da je inicijativu pokrenula tadašnji njemački kancelar Angela Merkel otprilike u isto vrijeme kada je on preuzeo dužnost predsjedavajućeg Savjeta ministara, nakon čega je uslijedila britansko-njemačka inicijativa koja je početkom 2015. godine dala Savjetu ministara ogroman podstrek za reforme na evropskom putu i koja je ponovo otvorila nadu u evropsku budućnost BiH, saopšteno iz parlamenta.

"Rekao bih da smo od toga momenta ostvarili značajan progres i uspjeli pomaći procese iz stanja status kvo koje smo zatekli", naglasio je Zvizdić.

On ističe da je Sporazum o stabilizaciji i proširivanju čekao, da nije bilo nikakvog plana ekonomskih reformi, da je postojao zastoj na EU, pa i NATO putu.

Zvizdić napominje da je zahvaljujući novom optimizmu i sveprisutnoj evropskoj energiji već u ljeto 2015. godine BiH ratifikovan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju nakon pet godina, stavljen je u funkciju Savjet za stabilizaciju i pridruživanje, usvojen mehanizam koordinacije, predata kredibilna aplikacija za članstvo u EU, odgovoreno na gotovo 4.000 pitanja iz Upitnika, nakon čega je BiH dobila mišljenje Evropske komisije o zahtjevu za članstvo sa 14 prioriteta i 115 potprioriteta.

"Nakon toga smo dobili i status kandidata za članstvo u EU, a do kraja ove godine kredibilno možemo očekivati i otvaranje pregovaračkih klastera jer smo uspjeli u veoma kratkom vremenu usvojiti nekoliko važnih evropskih zakona iz 14 prioriteta", istakao je Zvizdić.

Naveo je da je BiH na socio-ekonomskom polju uspjela realizovati Reformsku agendu više od 90 odsto, što je za posljedicu imalo ogroman privredni rast i fiskalnu stabilnost cijele zemlje.

"U berlinskom procesu postoje dvije ključne komponente, napredak na evropskom putu svih zemalja regiona zapadnog Balkana i očuvanje njihove evropske perspektive, a druga perspektiva je regionalna saradnja", kaže Zvizdić.

On navodi da je BiH mnogo dobila zahvaljujući učešću u berlinskom procesu, ne samo kroz napredak na putu ka EU, već i kroz projekte i grantove koji su odobravani na redovnim godišnjim konferencijama.

Zvizdić, koji je predvodio delegaciju BiH na pet samita u okviru Berlinskog procesa i to u Beču 2015. godine, u Parizu 2016. godine, u Rimu 2017. godine, u Trstu 2018. godine i u Poznanju 2019. godine, rekao je da je na svakom od ovih samita BiH imala odlično pripremljene projekte i time obezbijedila investicije vrijednosti veće od 750 miliona evra.

Konferenciju je organizovao Centar za promociju civilnog društva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana