Zvaničnici Srpske uputili čestitke povodom školske slave Svetog Save

GS
Zvaničnici Srpske uputili čestitke povodom školske slave Svetog Save

BANjALUKA – Zvaničnici Srpske uputili su čestitke povodom školske slave Svetog Save.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je školsku slavu Svetog Savu svim učenicima, studentima, prosvjetnim radnicima i zaposlenima u oblasti obrazovanja, poručujući da se moraju čuvati i unapređivati sve one vrijednosti koje je ovaj svetitelj ostavio srpskom narodu u nasljeđe.

"Okupljeni oko svetosavske ideje i slijedeći put koji nam je pokazao Sveti Sava, naš trajni zadatak i obaveza ostaje da još vrednije radimo i ulažemo u obrazovanje i jačanje našeg školstva, jer od toga zavisi i cijela naša budućnost", istakao je Dodik u čestitki.

On je naveo da je danas srećan i ponosan na koji se način Sveti Sava godinama obilježava u školama širom Republike Srpske, napominjući da njegovo djelo, duhovnost i prosvjetiteljski rad živi i živjeće vječno u srpskom narodu.

"Ponosan sam što naša djeca kroz školu i učenje o liku i djelu Svetoga Save, jačaju svijest ne samo o važnosti obrazovanja, nego uče i o svim ostalim vrijednostima koje nam je Sveti Sava ostavio u nasleđe – da budemo humani, da pomažemo drugima i utjehu i spas u životu pronađemo u molitvi i našoj crkvi", istakao je Dodik.

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović je istakla da je danas prilika da se, njegujući uspomenu na prvog srpskog učitelja i prosvjetitelja, ljudi podsjete na trajne vrijednosti svetosavlja koje su utkane u temelje nacionalnog i duhovnog identiteta, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana i predsjedavajuće Predsjedništva BiH.

"U želji da sva djela i istinske vrijednosti, koje je začetnik školstva ostavio u nasljeđe, budu vodilja i motivacija za dalji razvoj i sticanje novih znanja, još jednom vam čestitam praznik i želim mnogo uspjeha u daljem radu" navodi se u čestitki.

Čestitke je uputio i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković .

"U ime Vlade Republike Srpske, i u svoje lično ime, čestitam vam školsku slavu – Savindan. Ovo je još jedna prilika da se, prigodnim svečanostima i drugim manifestacijama u školama, podsjeti na slavnu tradiciju, u spomen na nemjerljivu zaostavštinu našeg najvećeg prosvjetitetlja. Neka svečano obilježavanje Savindana ujedno bude i prilika da se ukaže na potrebu stalnog unapređivanja i modernizacije obrazovnog sistema, u duhu prosvjetiteljstva koji nam je u vječni amanet ostavio Sveti Sava" navedeno je u čestitki premijera Srpske.

Dodaje da će danas najbolji među najboljim u školama širom Republike Srpske primiti simoblične nagrade i dobiti zaslužno priznanje za uloženi trud i pregalaštvo.

"Neka im ove nagrade budu dodatni podsticaj da i u nastavku školovanja ostvare nove uspjehe, trudeći se da budu na čast i svojim roditeljima i Republici. U nastojanju da dodatno unaprijedi položaj novih naraštaja, Vlada Republike Srpska je u godinama iza nas preduzela brojne napore s ciljem modernizacije obrazovnog sistema i stimulisanja najuspješnijih, omogućavajući brojne povlastice, od stipendija do besplatnog boravka u studentskim domovima za sve studente, po čemu smo jedinstveni u regionu"dodaje se u čestitki.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana