Zvaničnici Srpske: Bećirovićeve ideje njegov problem

Marijana Miljić Bjelovuk
Foto: Agencije

BANjALUKA - Ideje bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića su populističke, antipolitičke i bez strategije, ali to je njegov lični problem.

Poručili su to predstavnici Republike Srpske reagujući na inicijativu Bećirovića da parlament Italije usvoji rezoluciju podrške nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH. 

- Ta njegova inicijativa nije prva takve vrste bez mnogo uspjeha, a i kada imaju uspjeha onda to izazove podjele unutar samih tih parlamenata. To je jedan stereotip politike iz 1992. godine u kojem još uvijek živi Bećirović. Kada sazna da smo u 2024. godini vjerovatno će malo drugačije da nastupa - rekao je predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Igor Žunić smatra da Bećirović sve radi populistički i ad hok, a sličnog stava je i šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Sanja Vulić.

- Sve što predstavnici Republike Srpske govore u zajedničkim institucijama je istinito. Stalno potenciramo to da oni žele građansku BiH, odnosno islamsku u kojoj će sva prava imati samo Bošnjaci -  rekla je Vulićeva i dodala da međunarodna zajednica to podržava i da ćuti.

Navela je i da je bilo ko iz Srpske to uradio, dobili bi sve moguće sankcije svijeta. 

Poslanik Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne BiH Milan Petković izjavio je da lobiranje Bećirovića i zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Denisa Zvizdića da parlament Italije usvoji rezoluciju podrške „samostalnoj i jedinstvenoj BiH” pokazuje zašto Republika Srpska želi da se razdruži od FBiH.

- Kada neko konstantno otima biće nekog naroda, on želi da se od njega razdruži. Kada će se razdružiti ili neće, to ne znamo, ali mislim da je ovo mnogo veće pitanje za onoga drugoga koji stalno napada i otima, a nije pitanje za nas koji se ponašamo potpuno normalno, koji smo ušli u ovu zemlju ovakva kakva jeste prije 20 i više godina, ali posljednjih 20 godina nismo ništa dobili, samo smo izgubili - rekao je Petković i dodao da ne vidi razlog zbog kojeg Italijani ne bi donijeli rezoluciju, jer je u ovoj zemlji bila NATO baza iz koje su tokom agresije bombardovane Srbija i BiH.

Bećirović je prilikom sastanka sa predsjednikom Predstavničkog doma parlamenta Republike Italije Lorencom Fontanom predložio da parlament te zemlje usvoji rezoluciju podrške nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH.

Brak bez ljubavi 

Milan Petković rekao je da su Srpska i FBiH u interesnom braku koji nije iz ljubavi.

- Mi FBiH nismo oteli niti jednu nadležnost, niti jedno njeno obilježje, apsolutno ništa. I naravno da mi kao jedan od bračnih supružnika, partnera u ovom svemu, kažemo „dosta mi je, ja ne želim više da živim u ovom braku”, a da li će ikad doći do razvoda ili neće, to će vrijeme pokazati - naveo je Petković. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana