Zvaničnici Srpske o odluci Ustavnog suda: Zakon suspenduju politikom, a ne argumentima

Srna
Zvaničnici Srpske o odluci Ustavnog suda: Zakon suspenduju politikom, a ne argumentima

BANjALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da je odlukom o privremenom stavljanju van snage Zakona o nepokretnoj imovini Republike Srpske Ustavni sud BiH po hitnom postupku, izrekao privremenu mjeru iako za istu nije naveo nijedan konkretizovani pravni ili činjenični razlog.

Ustavni sud BiH donio je danas odluku o privremenoj suspenziji Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti u Republici Srpskoj, do donošenja konačne odluke.

Dodik je istakao da je ovakvom mjerom Ustavni sud BiH suštinski prejudicirao konačnu odluku u tom predmetu i očigledno postupio po nalogu Kristijana Šmita, kako bi “pravno pokrio” njegovu nepravnu odluku, odluku osobe koja u BiH ima status stranca u privatnom svojstvu, bez ikakvih ovlaštenja.

-Privremena mjera koju je danas izrekao Ustavni sud je školski primjer politički dirigovane odluke koja se ne bavi pravom nego politikom, koja Zakon privremeno stavlja van snage pod smiješnim i nepravnim izgovorom „zato što se radi o složenom pitanju“ i paušalnom i ničim potkrijepljenom i obrazloženom tvrdnjom da njegova primjena može nanijeti nenadoknadivu štetu - pojasnio je predsjednik Srpske.

Naglasio je da takav pravni argument “složeno pitanje” i paušalizacija nanošenja nenadoknadive štete predstavlja ismijavanje Ustava BiH i prava uopšte, odnosno predstavlja upravo ono što Ustavni sud BiH i jeste - mjesto na kome odlučuje politika, a ne pravo i koje od BiH pravi smiješnu državu.

-Prema Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH, BiH nema svoju imovinu, imovina pripada entitetima, odnosno Republici Srpskoj. To je potpuno jasno svakom sa makar i površnim poznavanjem prava kada pročita Ustav BiH - rekao je Dodik.

Podsjetivši da Ustav BiH jasno i ekplicitno propisuje da BiH pripada samo onom što je eksplicitno propisano u Ustavu, odnosno jednako tako eksplicitno i izričito predviđa da sve ono što nije predviđeno Ustavom kao nadležnost BiH pripada entitetima, Dodik je poručio da se to nije i neće promijeniti, niti će Republika Srpska ikada na to pristati kakve god odluke donosio Ustavni sud BiH.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da je Ustavni sud BiH, po ko zna koji put, pokazao da je produžena ruka interesa određenih krugova međunarodne zajednice i da se u svom radu ne rukovodi pravom, nego politikom.

Višković je istakao da se ovakvim postupanjem ne gradi BiH, kako u Sarajevu misle, nego se samo doprinosi njenoj razgradnji i frustrirajućem rastu nepovjerenja srpskog naroda zbog konstatanih udara na dejtonske nadležnosti Republike Srpske.

On je ocijenio da je ovaj put na meti Zakon o nepokretnoj imovini, a drugi put će biti nešto drugo sa prefiksom Republike Srpske, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose za javnošću.

-Kad je riječ o Ustavnom sudu, ništa nas više ne može iznenaditi, pa i kad, samo četiri dana nakon navodnog visokog predstavnika, donose praktično identičnu odluku, ovaj put samo upakovanu u pravnu formu - rekao je Višković.

Višković je istakao da je ovo najdirektniji mogući dokaz da su ove dvije odluke donosene u međusuobnoj kooordinaciji, te da iza njih stoje politički, a ne pravni motivi s ciljem unižavanja pozicije Republike Srpske i otimanja njenih nadležnosti.

Predsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da je današnjom odlukom Ustavnog suda BiH prvenstveno ponižen Kristijan Šmit.

Stevandić je rekao da FBiH nikad nije promijenila Zakon o šumama i šumskom zemljištu već ga primjenjuje 14 godina uprkos odlukama Ustavnog suda BiH.

- Republika Srpska nakon što bude bilo koja odluka donesena od Ustavnog suda zakazuje sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske, mijenja zakon, čuvajući vlasništvo i nadležnosti Republike Srpske i drži pravni kontinuitet svojih odluka. Da li je normalno da neko ko ne drži pravni kontinuitet odluka i koji ne donosi nove zakone bude pošteđen političkog pritiska i odluka visokog predstavnika - rekao je Stevandić.

Kaže da je na ovaj način Ustavni sud najviše ponizio Kristijana Šmita, kojeg Srpska i ne priznaje kao visokog predstavnika.

- On je brinući se o vakuumu kada Republika Srpska može da knjiži svoju imovinu požurio u pokušaju da napravi odluku koja je različita od odluke Ustavnog suda, koji nije donosio privremene mjere u prethodnim slučajevima. Sada je Ustavni sud pokušao da ispravi brljotinu nelegalnog visokog predstavnika donoseći privremenu mjeru - kazao je Stevandić.

Stevandić kaže da će pravni odgovor dati Narodna skupština na svojoj sljedećoj sjednici.

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da je Ustavni sud BiH institucija, koja je, nažalost, doprinijela razdoru u BiH, prateći politički kontekst koji im je zadao međunarodni faktor u dosluhu sa političkim Sarajevom.

Cvijanovićeva smatra da je Ustavni sud BiH odavno izgubio bilo kakav kredibilitet, s obzirom da presude u kontinuitetu donose po političkim nalozima, a ne pravnim kriterijumima.

-Svojim odlukama, Ustavni sud je urušio vladavinu prava u BiH, a od pravne države napravio lakrdiju. On umjesto da štiti ustavnost, kreira nova pravila, a što se tiče stranih sudija, teško je vjerovati da su ikada i pročitali Ustav BiH - naglasila je srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva.

Ona je ocijenila da će se njihovo maligno djelovanje izučavati u pravnoj nauci kao negativan primjer institucije koja urušava ustavnopravni sistem, a dužna je da ga brani.

-Što se tiče imovine, ona nedvosmisleno pripada i pripadaće Republici Srpskoj. Ne postoji autoritet koji to može da ospori, kao što ne postoji slovo u Ustavu koje govori drukčije od toga - poručila je Cvijanovićeva.

Član Odbora Narodne skupštine za ustavna pitanja Denis Šulić izjavio je danas da Ustavni sud BiH nije pravosudna, već politička institucija koja služi pojedincima u političkom Sarajevu da podižu tenzije u BiH.

Šulić je podsjetio da Dejtonskim mirovnim sporazumom nije tretirano pitanje imovine.

-Nikada nećemo odustati od bazičnih tema, da poljoprivredno zemljište, šume, rijeke pripadaju građanima Republike Srpske. Nećemo odustati od onoga što nam je dato Dejtonskim sporazumom - rekao je Šulić nakon sjednice Odbora e.

Član navedenog odbora Vukota Govedarica kaže da je Odbor argumentovano odgovorio na sva pitanja.

-Ustavni sud BiH ne može pobiti sve navode koje je dao Odbor za ustavna pitanja u svojim mišljenjima. Teme su dobile političku konotaciju, a imovina pripada entitetima, koji imaju pravo upravljanja i raspolaganja - rekao je Govedarica.

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić rekao je da se Ustavni sud BiH ponaša kao ustavorušitelj. Nešić je rekao da nije iznenađen odlukom, te je ocijenio da ta sudska instanca odavno ne tumači Ustav BiH, već donosi političke odluke pod palicom OHR-a i bošnjačkih političara.

-Ustavni sud se ponaša kao ustavorušitelj, a ne tumač ustava. Srpska ima pravo da uređuje svojinske i obligacione odnose jer to njeno pravo je utemeljeno u Dejtonskom sporazumu. Od 2011. godine do danas, Ustavni sud BiH, kao politički instrument SDA i stranaca, svjesno poistovjećuje javno dobro i državnu imovinu i suprotno ranijim tumačenjima OHR-a od Srpske otima poljoprivredno i šumsko zemljište, šume, rijeke i državnu imovinu - konstatuje Nešić.

U saopštenju DNS-a se navodi da je Nešić podsjetio da je brojna nepokretna imovina u Srpskoj izgrađena nakon 1996. godine, a koristi se za funkcionisanje institucija Srpske, te da BiH nema ništa s tim.

-Najveći apsurd je što su u ovom zakonu prepisane odredbe OHR-ovog Zakona o zabrani raspolaganja državnom imovinom, pa bi bio red da onda Ustavni sud zabrani i OHR-ov zakon. Ovo što se radi je apsolutno nasilje i nad pravom i nad Ustavom BiH. Ustavni sud BiH nije i neće biti iznad zakonodavca - ističe Nešić.

Naglašava da je iz EU više puta potvrđeno da BiH sa stranim sudijama u Ustavnom sudu BiH ne može postati članica EU, te da je jedan od 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije i njihov odlazak.

Bukejlović: Sačekaćemo konačnu odluku

Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović izjavio je danas u Banjaluci da će biti sačekana konačna odluka Ustavnog suda BiH.
-Čekaćemo konačnu odluku Ustavnog suda BiH kako bi se izjasnili o navedenom zakonu - rekao je novinarima Bukejlović nakon sjednice Vlade Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana