Zvaničnici čestitali Vaskrs: Praznik da podsjeti na duh zajedništva i blagodet praštanja

Srna, GS
Zvaničnici čestitali Vaskrs: Praznik da podsjeti na duh zajedništva i blagodet praštanja

BANjALUKA – Srpska pravoslavna crkva proslaviće u nedjelju, 16. aprila, najveći hrišćanski praznik - Vaskrs, kojim se slavi vaskrsenje Isusa Hrista iz mrtvih i koji predstavlja suštinu hrišćanske vjere, a tim su povodom zvaničnici Srpske uputili čestitke SPC i vjernicima.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poželio je pravoslavnim vjernicima da „dane najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa provedu okupljeni oko svojih porodičnih zajednica i trpeza, uz molitvu i zdravicu, i za našu Republiku Srpsku, koja je glavni i jedini garant opstanka srpskog naroda“.

Dodik je u vaskršnjoj čestitki koju je uputio Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju, mitropolitima, episkopima, sveštenstvu, monaštvu i svim pravoslavnim vjernicima, poželio da praznično vrijeme dočekaju i provedu u duhu vjekovne tradicije našeg naroda.

-Hristovo vaskrsenje promijenilo je istoriju ljudskog roda. Čovjek je kroz Vaskrslog Hrista zadobio nadu i postao saučesnik u pobjedi dobra nad zlom. Posebno to razumijemo mi na ovom stradalnom prostoru, u Republici Srpskoj, Srbiji i gdje god da naš ponosni narod živi - naglasio je Dodik.

On je naveo da vaskrsenje podsjeća na temeljne vrijednosti i istine srpskog naroda - da su graditelji uvijek jači od rušitelja, da su stvaraoci jači od uništitelja, utvrđuje narod u vjeri i ljubavi, u pravdi i istini, u porodičnim vrijednostima, u svakom dobrom i čestitom djelu.

-Okupljen oko Crkve i naše Republike Srpske, stvorene na stradanju u Donjoj Gradini, Jasenovcu, Prebilovcima, Ržanom Dolu, Starom Brodu, Kazanima, Podrinju, Petrovačkoj cesti i drugim golgotskim mjestima, srpski narod je uvijek imao snage da svakodnevno ulaže napore za opšti napredak i opstanak na ovim prostorima - istakao je Dodik, uz sveradosni pozdrav: "Hristos voskrese - vaistinu voskrese".

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović poručila je u vaskršnjoj čestitki pravoslavnim vjernicima da praznik vaskrsenja Hristovog bude izvor nadahnuća za vječnu istinu o pobjedi dobra, te podsjeti na duh zajedništva i blagodet praštanja i međusobnog razumijevanja.

Cvijanovićeva je u čestitki Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju, svim arhijerejima, sveštenstvu, monaštvu i svim pravoslavnim vjernicima povodom najvećeg hrišćanskog praznika – Vaskrsa poželila da predstojeće praznične dane provedu radosno, u ljubavi i slozi.

-Uz najbolje želje za dobro zdravlje, duhovni mir i blagostanje, upućujem vam najradosniji pozdrav „Hristos vaskrse!" - navodi se u čestitki srpskog člana i predsjedavajuće Predsjedništva BiH.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković čestitao je predstojeći najveći hrišćanski praznik Vaskrsenje Hristovo koje, kako je rekao, daje snagu za pobjede nad iskušenjima.

-Vaskrs je praznik obnovljene nade, pobjede života nad smrću, pobjede dobra nad zlom. Vaskrsenje Hristovo daje snagu svima nama za svakodnevne borbe i pobjede nad iskušenjima - naveo je Višković.

Povodom praznika nad praznicima, Vaskrsenja Gospodnjeg, Višković je u svoje i u ime Vlade srdačne čestitke uputio Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju, episkopima, sveštenstvu, monaštvu i svim pravoslavnim vjernicima.

Višković je istakao da u vaskršnjoj radosti posebno mjesto imaju i porodična okupljanja, koja osnažuju zajedništvo i učvršćuju domove kao stubove društva.

-Želeći da u miru, zdravlju, radosti i blagostanju dočekate i proslavite Hristovo Vaskrsenje, zadobijajući snagu za napredak naše Crkve i ukupnog društva, pozdravljam Vas sveradosnim pozdravom: Hristos vaskrse - Vaistinu vaskrse! - naveo je Višković.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić čestitao je Vaskrs Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju, kao i svim pravoslavnim vjernicima u Srpskoj, sa željom da praznik nad praznicima proslave okupljeni oko stubova Crkve i porodičnih vrijednosti.

Stevandić je Vaskrsenje Gospoda Isusa Hrista čestitao i svim arhijerejima Srpske pravoslavne crkve, sveštenstvu, monaštvu i cjelokupnom pravoslavnom narodu srpskom.

-U ime Narodne skupštine Republike Srpske i u lično ime, čestitam vam praznik nad praznicima. Želim da praznik svijetlog Vaskrsenja Hristovog proslavite u zdravlju, miru i radosti, okupljeni oko stubova Crkve i porodičnih vrijednosti, pozdravljam vas sve sveradosnim pozdravom: "Hristos vaskrse - Vaistinu vaskrse - naveo je Stevandić u čestitki.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović uputio je najiskrenije čestitke povodom Vaskrsa, najvećeg hrišćanskog praznika Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju, mitropolitima, episkopima, sveštenstvu, monaštvu i cjelokupnom pravoslavnom narodu uz želju da Vaskrs dočekaju u miru, dobrom zdravlju, duhovnoj i porodičnoj sreći u svojim domovima.

-U hrišćanskoj pravoslavnoj tradiciji Vaskrs je simbol pobjede života nad smrću, dobra nad zlom, spasenja nad propašću, i zato neka nam misija Hristovog vaskrsenja otvori nove vidike, ulije novu nadu i pomogne da uspostavimo dublje povjerenje i razumijevanje na ovim prostorima, ali i među ljudima u cijelom svijetu. U toj nadi pozdravljam Vas tradicionalnim pozdravom - Hristos vaskrse! - naveo je Radmanović u čestitki.

Ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić čestitao je Vaskrs zaposlenim radnicima tog ministarstva, policijskih agencija u BiH i svim građanima pravoslavne vjeroispovijesti, sa željom da ga provedu u slozi i ljubavi.

-Svim pravoslavnim vjernicima neka je na zdravlje i na radost dan kad je Hristos vaskrsenjem pobijedio smrt i pokazao nam put spasenja. Želim vam da ovaj dan proslavite u slozi i ljubavi sa vašim porodicama, komšijama i prijateljima i da svakoga dana budemo dobri jedni prema drugima kao na ovaj praznik - navedeno je u Nešićevoj čestitki.

Vučić i Brnabić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas čestitku patrijarhu srpskom Porfiriju, sveštenstvu i monaštvu, kao i svim pravoslavnim vernicima, koji Vaskrs slave po Julijanskom kalendaru.

On je pritom, kako je prenijela predsjednikova pres služba, izrazio uvjerenje da će praznične molitve i liturgije doprinijeti našem jedinstvenom odgovoru svima koji žele poniženje i nestanak Srbije, i istakao da, u vremenu izazova, očuvanje mira i stabilnosti predstavlja nepokolebljivo svjedočanstvo Istine i Ljubavi Božije.

U čestitki se kaže: “Vaša svetosti, Srdačno Vam čestitam najveći hrišćanski praznik, Vaskrs Gospoda Isusa Hrista. Neka Praznik nad praznicima u kome slavimo radost večnog života bude nepresušni izvor snage i optimizma. Čuvajući svoju veru i tradiciju i snažeći vrline mira ljubavi i tolerancije – zajedničkim trudom, strpljenjem i mudrošću branimo naše državne interese i doprinosimo razvoju Srbije. Srpski narod nalazi se u stalnoj situaciji borbe za sopstveni opstanak, očuvanje duha i snage nacije i zato, Vaša svetosti, verujem da će praznične molitve i liturgije doprineti našem jedinstvenom odgovoru svima koji žele poniženje i nestanak Srbije. U vremenu izazova koji se, kao i pred celom svetskom zajednicom, postavljaju i pred našom zemljom, očuvanje mira i stabilnosti predstavlja nepokolebljivo svedočanstvo Istine i Ljubavi Božije. Čestitajući Vam Vaskršnje praznike, želim da ih provedete u miru, ljubavi i radosti. Hristos vaskrse!”

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić čestitala je Vaskrs njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju, sveštenstvu i vernicima koji ovaj praznik slave po julijanskom kalendaru.

- Vaskrs je praznik vere, optimizma, ljubavi i praštanja, i u tom duhu građanima koji slave ovaj najveći hrišćanski praznik želim da sačuvaju unutrašnji mir i neguju toleranciju u našem društvu bogatom različitostima - navela je premijerka.

 U njenoj čestitki piše da “razumevanje, solidarnost i uvažavanje treba da ostanu osnov i temelj našeg društva i države, koja će samo zajedničkim naporima biti podjednako dobro mesto za život svih građana Srbije”.

-U ime Vlade i u svoje ime, građanima Srbije čestitam Vaskrs sa željom da praznik provedu u krugu najmilijih, porodice i prijatelja. Hristor vaskrese - navodi se u čestitki premijerke Brnabić.

Čestitke iz FBiH

Predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto uputila je čestitku povodom Vaskrsa Njegovom visokopreosveštenstvu mitropolitu dabrobosanskom Hrizostomu, sveštenstvu, monaštvu i svim vjernicima Srpske pravoslavne crkve u BiH i poželjela da vaskrsli Hristos svima bude nada, utjeha i snaga kako istrajati u življenju njegovih djela i činjenju dobra.

-Neka vaskršnja radost podstakne da u ljubavi, uzajamnom poštovanju, toleranciji i zajedništvu nastavimo izgradnju pravednijeg i boljeg svijeta. Srećan i blagoslovljen Vaskrs - poručila je Krišto u čestitki.

Ona je poželjela da predstojeći praznični dani budu proslavljeni u miru i radosti u krugu porodice.

 

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović istakao je da vjera u vaskrslog Hrista u teškim vremenima u kojima se svijet nalazi predstavlja prijeko potreban putokaz za život, ljubav i spasenje.

 

Čović je u čestitki, koju je povodom Vaskrsa uputio Njegovom visokopreosveštenstvu mitropolitu dabrobosanskom Hrizostomu, episkopima, sveštenstvu, monaštvu i svim vjernicima Srpske pravoslavne crkve, naveo da predstojeći praznik svima treba da ulije nadu, ojača vjeru i podari snagu, milost i ljubav.

 

-Ovaj praznik svjetla, nade, pomirenja i pobjede života nad smrću neka bude slavljen i dočekivan u atmosferi mira, radosti, zajedništva i svih hrišćanskih vrijednosti dok iznova razmatramo nesebičnu žrtvu koju je Isus Hristos podnio za nas ljude - naveo je Čović.

 

Čestitku povodom Vaskrsa mitropolitu dabrobosanskom Hrizostomu uputio je i ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković sa željama da pripadnici pravoslavne vjeroispovijesti predstojeće dane provedu sa svojim najbližima u zdravlju, sreći i blagostanju.

 

Premijer FBiH Fadil Novalić poželio je svim pravoslavcima da praznik provedu u dobrom zdravlju i radosti, zajedno sa porodicom, prijateljima i komšijama.

 

-U duhu naše tradicije i ove praznične dane posvetimo jačanju porodičnih i prijateljskih veza, prenoseći važnost poštovanja na mlađe generacije - naveo je Novalić u čestitki.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana