Zurof i Bauer: U Srebrenici nije bilo genocida

Srna
Zurof i Bauer: U Srebrenici nije bilo genocida

BANjALUKA - Direktor izraelskog Centra “Simon Vizental” Efraim Zurof i profesor Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu Jehuda Bauer jasno su rekli da u Srebrenici jula 1995. godine nije bilo genocida.

Zurof je rekao da bi to bio genocid ukoliko bi plan rješavanja problema predviđao uništenje druge grupe.

-Dakle, u Bosni plan nije bio da se ubiju svi Bošnjaci, ni u kom slučaju. To je nezamislivo. To i jeste poenta. Zato to nije genocid - rekao je Zurof u razgovoru sa Bauerom koji se u stručnim krugovima smatra za najveći autoritet za pitanje Holokausta i genocida.

Ovi svjetski autoriteti su svoja mišljenja iznijeli u eksluzivnom intervjuu rađenom za potrebe dokumentarnog filma “Anatomija obmane: Srebrenica” u produkciji Centra za društvenu stabilnost.

Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine, na čijem čelu je bio vodeći izraelski istoričar i stručnjak za Holokaust Gideon Grajf, zaključila je da se u Srebrenici nije dogodio ni pojedinačni zločin genocida niti genocid uopšte.

Komisija od 10 svjetskih eksperata zaključila je da Srbi nikada nisu imali takav plan ni u Srebrenici niti na bilo kom drugom mjestu.
Generalna skupština UN danas bi trebalo da razmatra nacrt rezolucije o Srebrenici koju je bošnjački dio misije BiH pri UN inicirao samostalno, bez odluke Predsjedništa BiH, čiji su predlagači Njemačka i Ruanda.

Rezoluciju u kojoj se dešavanja iz jula 1995. godine u Srebrenici kvalifikuju kao “genocid” predstaviće stalni predstavnik Njemačke u UN Antje

Lenderce, a sjednici će prisustvovati predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prije devet godina Rusija je uložila veto u Savjetu bezbjednosti UN na britansku rezoluciju o Srebrenici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana