Župljanin: Za Srbe u Sarajevu nema slobode kretanja

Srna
Župljanin: Za Srbe u Sarajevu nema slobode kretanja

BANJALUKA - Izjašnjenje tužioca Tužilaštva Kantona Sarajevo da presretanje vozila u kojem je bio ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić nije krivično djelo dokazuje da u Sarajevu nema slobode kretanja za srpske predstavnike i da se na svaki način pokušava učiniti nepodnošljivim njihov boravak u ovom gradu, rekao je dekan banjalučkog Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Slobodan Župljanin.

Župljanin je naglasio da je sasvim sigurno riječ o posebnom postupanju kada se radi o srpskim kadrovima koji žive i rade u Sarajevu.

On smatra da nije logično da bilo ko presreće vozilo ministra bezbjednosti u Savjetu ministara, a da se tužilac izjasni da tu nema povrede propisa.

“Očigledno da je taj vozač znao čije vozilo presreće i da je namjera da se pošalje poruka da nema slobode kretanja za srpske predstavnike i da se na svaki način pokušava učiniti nepodnošljivim njihov boravak u Sarajevu”, naveo je Župljanin.

Prema njegovim riječima, ovo nije ni prvi, a vjerovatno ni posljednji put da se srpski predstavnici u institucijama BiH uznemiravaju na različite načine, da im se prijeti, te prave razne spletke i začkoljice.

On smatra da bi Ministarstvo bezbjednosti trebalo da preduzme mjere, uprkos tome što tužilac tvrdi da nema elemenata krivičnog đela, jer postoji i drugi način da dođe do procesuiranja odgovornog lica s ciljem da se ne pravi razlika među građanima BiH koji žive i rade u Sarajevu.

“Za njih su Srbi i dalje građani drugog reda i na svaki način ih pokušavaju dezavuisati i ometati, to su poruke da oni nisu dobrodošli u Sarajevo. To su poruke koje nisu u skladu sa onim što bi trebalo da bude BiH, da u miru žive svi narodi, posebno tri konstitutivna naroda”, rekao je Župljanin.

On je upitao šta mogu da očekuju građani ako se tako ponašaju prema ministru na nivou BiH, ma ko bio i šta radio.

“Ministar bezbjednosti mora da analizira slučaj i da utvrdi koje mjere treba preduzeti da se ovakve stvari ne bi dešavale, ne samo srpskim nosiocima vlasti, već i drugim Srbima koji žive i rade u federalnom dijelu BiH”, zaključio je Župljanin.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić rekao je ranije danas Srni da se kretao u službenom vozilu iz pravca Istočnog Sarajeva prema Sarajevu, odnosno u pravcu kabineta Ministarstva bezbjednosti, blizu Vrbanja mosta, kada ih je presreo crveni džip koji je u više navrata pokušao da ih zaustavi, te je reagovalo obezbjeđenje i MUP Kantona Sarajevo.

“Crveno vozilo, vidio sam da se radi o džipu, pokušalo je u više navrata i u jednom trenutku uspjelo da razdvoji vozilo u kojem sam se ja nalazio i zaštitno vozilo. Nakon više upozorenja od ljudi iz obezbeđenja, nisu mogli da ga udalje, isto vozilo je pokušalo u nekoliko navrata da udari ili vozilo ministra ili vozilo obezbjeđenja”, pojasnio je Nešić.

Tužilac Tužilaštva Kantona Sarajevo izjasnio se da vozač “rendž rovera” čiji su inicijali K.H /48/ iz Sarajeva nije počinio krivično đelo kada je danas na Vrbanja mostu presretao vozilo u kojem je bio ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić i vozila pratnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana