Župljanin: Vojska sačuvala srpski narod od nestanka

Srna
Župljanin: Vojska sačuvala srpski narod od nestanka

BANjALUKA- Predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske /VRS/ Slobodan Župljanin čestitao je svim pripadnicima VRS krsnu slavu Vidovdan, ističući da je Vojska sačuvala srpski narod od prijetećeg nestanka, iako je u neravnopravnoj borbi imala nadmoćnijeg neprijatelja, uključujući i snage NATO-a.

“VRS i srpski narod stvorili su Republiku Srpsku, donijeli slobodu srpskom narodu i danas tu Republiku i tu slobodu moramo čuvati i braniti svim raspoloživim demokratskim sredstvima, u skladu sa ključnim principima Povelje UN, Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH i Republike Srpske”, istakao je Župljanin u čestitki.

On je naveo da Republika Srpska i srpski narod mogu biti ponosni što su stvorili jednu, prije svega, herojsku vojsku i što trajno čuvaju uspomenu na svoje heroje koji su patriotski odlučno branili narod i otadžbinu.

Župljanin je ukazao da su životi saboraca ugrađeni u temelje Republike Srpske, zaključujući da zato niko nema pravo da se sa bilo kim pogađa o Republici Srpskoj i slobodi srpskog naroda, bez koje za srpski narod na ovim prostorima nema života.

On je čestitku uputio članovima Organizacije starješina i svim pripadnicima VRS, u ime Organizacije starješina Vojske Republike Srpske i svoje lično ime, saopšteno je iz ove organizacije. Krsna slava Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka - Vidovdan biće obilježena danas u porti Crkve Svetog velikomučenika kneza Lazara u opštini Jezero, u prisustvu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović i drugih zvaničnika.

Skupština srpskog naroda u BiH na zasjedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine donijela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske.

Postojala je od 12. maja 1992. do 1. januara 2006. godine, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH. Kroz Vojsku Republike Srpske prošlo je 210.000 boraca, a 23.801 njen pripadnik položio je život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu za odbranu Srpske

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana