Župljanin o operaciji "Koridor 92": Put do Srbije je put života za Srpsku

Srna
Župljanin o operaciji "Koridor 92": Put do Srbije je put života za Srpsku

BANjALUKA - Predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske Slobodan Župljanin izjavio je da je operacija "Koridor 92" bila put života, a danas je to trasirano Svesrpskim saborom na kojem su rukovodstva Srpske i Srbije i srpski narod odlučno rekli da se ovakve stvari nikada više neće dogoditi Srbima.

"`Koridor 92` je jedna od najznačajnijih operacija Vojske Republike Srpske i to je bila operacija života ili smrti, kada je gnusni neprijatelj i zločinački NATO sprečavao da se dovozi kiseonik iz Srbije za Republiku Srpsku i Banjaluku", rekao je Župljanin.

On je dodao da će Srbi do kraja života pamtiti nesreću kada je preminulo 12 beba u Banjaluci zbog nedostatka kiseonika, što je uzrokovano isključivo ljudskom zlobom i genocidnim namjerama.

"To je u stvari bio genocid prema srpskom narodu, jer uništiti živote u začetku i nakon rođenja bilo je nešto najsramnije što će ostati vječna mrlja na civilizaciji koja je to učinila. Pitanje je da li se to uopšte može nazvati civilizacijom", rekao je Župljanin.

Međutim, istakao je, odlučnost srpske vojske, srpskog rukovodstva i komandanata bila je takva da se suprostavila takvoj sili.

"Akcija je bila dobro isplanirana, brilijantno izvedena i obezbijedila je spajanje Republike Srpske sa Srbijom, što je značilo živote za nerođenu i tek rođenu djecu u Srpskoj", napomenuo je Župljanin.

Župljanin smatra da je to operacija koju Srbi moraju obilježavati i sjećati se na one koji su imali patriotski osjećaj, hrabrost i odlučnost da krenu u spasavanje srpskog naroda od genocidnih namjera onih koji su sprečavali dopremanje kiseonika.

"Da su mogli, onemogućili bi Srbima da koriste i vazduh", istakao je Župljanin.

On je istakao da sve zlokobne namjere nisu bile jače od volje od Vojske Republike Srpske da probiju koridor i da ispune ono što je general Momir Talić tražio - "koridor do Vidovdana, pa makar bio i kozija staza".

Vojna operacija "Koridor 92" trajala je od 14. do 28. juna na području Posavine i omogućila je spajanje zapadnih dijelova Srpske i Republike Srpske Krajine sa ostalim dijelovima Srpske i Srbijom.

Ovom akcijom, čiji je direktan povod smrt 12 beba u banjalučkom porodilištu zbog nedostatka kiseonika, okončana je 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada zapadnog dijela Srpske i Republike Srpske Krajine.

Prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, u akciji "Koridor 92", koja je označena kao sudbonosna, poginulo je 855 borca Vojske Republike Srpske, 14 pripadnika MUP-a Srpske, te 19 pripadnika MUP-a i Vojske Republike Srpske Krajine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana