Žunić: Stara crkva - mjesto sabiranja i svjedok srpskog postojanja

Srna
Foto: Agencije

DERVENTA- Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić izrazio je zadovoljstvo što je danas osveštan kompleks Stare crkve u Derventi koja je svjedok srpskog postojanja jer je tokom 173 godine dijelila sudbinu Srba na ovim prostorima.

Žunić je istakao da su oni koji su staru derventsku crkvu vidjeli prije 173 godine rekli da je to "Hram Bogu kome u Bosni ravna nema".

"Danas je, poslije rušenja i paljenja u poslednjem ratu, osveštaše neke nove generacije. Da se u njoj okupljaju vjernici i da joj se dive i poštuju i oni koji nisu pravoslavni. Mjesto je sabranja i našeg postojanja", napisao je na "Fejsbuku" Žunić.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit zvorničko-tuzlanski Fotije i preosvećeni episkop gornjokarlovački Gerasim osveštali su danas kompleks Stare crkve u Derventi u prisustvu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Mitropolit Fotije uručio je danas arhirejsku pohvalnicu Žunić povodom osveštanja kompleksa Stare crkve.

Stara crkva sagađena je u periodu od 1851. do 1855. godine. Hram je do temelja srušen na Spasovdan 1992. godine, kada su ga minirali pripadnici HVO-a i takozvane Armije BiH.

Decembra 2017. godine počela je izrada idejnog rješenja cjelokupnog kompleksa koji obuhvata obnovu crkve i izgradnju Svetosavskog doma. Hram je osveštan 2020. godine.

Srpska pravoslavna crkva odlučila je da novi hram bude posvećen Blagovijestima, koje se praznuju 7. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana