Žunić: Neprofitne organizacije da ne utiču na političke tokove

Srna
Žunić: Neprofitne organizacije da ne utiču na političke tokove

BANjALUKA - Šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić rekao je u Narodnoj skupštini Republike Srpske da izuzetno poštuje civilni i nevladin sektor u smislu korektivnog faktora vlasti i drugih društvenih dobrobiti, ali ne da se preko takvih organizacija finansijski i svakako utiče i na političke tokove, djeluje na izborima i slično.

-To je neprihvatljivo i to je političko djelovanje. Dakle, sporno je kada u Srpskoj nemamo evidenciju tokova novca koji iz inostranstva dolazi preko određenih nevladinih organizacija, a biva usmjeravan za političko djelovanje neprofitnih organizacija u izbornim i drugim kampanjama - rekao je Žunić tokom poslaničke rasprave u Narodnoj skupštini o Nacrtu zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija.

On je istakao da je ovaj akt evidentno izazvao buru u javnosti, ali najviše kod predstavnika civilnog sektora koji najviše novca dobijaju iz inostranstva.

-Ovdje nije potreba da se bilo ko ućutka i da se zaustavi civilni sektor, već je bitna transparentnost u društvenom djelovanju -rekao je Žunić.

Šef Kluba poslanika PDP-a Igor Crnadak rekao je da vlasti usvajanjem ovog, nelogičnog zakona pokazuju naklonost autoritarnim režimima, a ne demokratskoj vrsti uređenja države.

On je rekao da bi u Srpskoj svi građani, uključujući one iz civilnog sektora, trebali da mogu da o bilo kakvoj temi, demokratski i slobodno, iskažu mišljenje, čime se afirmišu i osnovna ljudska prava.

Crnadak je rekao da bi u interesu građana trebalo odustati od ovog, kako je rekao, štetnog i lošeg akta.

Poslanik Liste za pravdu i red Zagorka Grahovac smatra da će se usvajanjem ovog akta, nažalost, smanjiti demokratska prava i slobode građana i da će sve to negativno uticati i na slobodu udruživanja građana.

Ona je naglasila da su nevladine organizacije potrebne kao korektivni faktor svakom društvu. /nastaviće se/boj/ša/mđ

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana