Žrijeb odlučuje ko će u vlast u Klubu Bošnjaka Doma naroda FBiH

Veljko Zeljković
Žrijeb odlučuje ko će u vlast u Klubu Bošnjaka Doma naroda FBiH

SARAJEVO - Uprkos izborima i demokratskom pravu građana da sami biraju svoje predstavnike, žrijeb, odnosno izvlačenje kuglica s imenima kandidata, mogao bi na kraju da odluči koje bi bošnjačke stranke mogle imati većinu u Klubu Bošnjaka federalnog Doma naroda, a što bi onda istima omogućilo da lakše sa HDZ-om formiraju novu vlast u FBiH.

Ova gotovo nesvakidašnja i paradoksalna situacija vjerovatno najbolje ilustruje svu kompleksnost i zamršenost postojećeg političkog sistema u BiH, ali i izbornog zakona, pogotovo kada je u pitanju formiranje vlasti na nivou FBiH. Nažalost, jedan ovakav scenario, kako stvari trenutno stoje, nije nimalo nerealan, da dođe do nečega što recimo podsjeća na bingo ili loto ili recimo izvlačenje i žrebanje ekipa za neko svjetsko prvenstvo. 

Prema pisanju pojedinih federalnih medija, dva politička bloka vode i dalje žestoku i odlučujuću borbu za većinu i kontrolu u ovom klubu . I dok je u Klubu Hrvata jasno da će ga kontrolisati HDZ, a u klubovima Srba i Ostalih bi većinu trebalo da ima­ grupacija osam stranaka okupljenih oko SDP-a NiP-a i Naše stranke, jedina nedoumica i dalje ostaje oko Kluba Bošnjaka. SDA je pojedinačno najdominantnija stranka u FBiH i sa DF-om, kao političkim partnerom, imaju sigurnih 10 delegata u ovom klubu. S druge strane, sigurnih 10 delegata ima i “osmorka”, pa preostala tri delegata će donijeti prevagu jednima ili drugima.

Ipak, ono što je zanimljivo u cijeloj ovoj priči jeste to što će se gotovo izvjesno desiti da će dva od tri bošnjačka delegata birati klasičnim izvlačenjem kuglica iz “šešira”.

Inače u Izbornom zakonu piše da se ovaj žrijeb sprovodi tako što će listići s imenima političkih subjekata, odnosno kandidata, ubaciti u neprozirne kuglice, koje se potom stavljaju u prozirnu posudu, nakon čega se pristupa izvlačenju “sretnih dobitnika”. Na taj način će se utvrditi koji je kandidat na kraju osvojio mandat.

Kako stvari trenutno stoje, ovaj postizborni žrijeb biće najvjerovatnije održan u Livanjskom i Posavskom kantonu. U Livanjskom SDA ima dva zastupnika, baš kao i protivnički SDP i ukoliko se, što je očekivano, budu držali stranačkih smjernica prilikom glasanja za Dom naroda FBiH - biće neriješeno. Pat pozicija. U tom slučaju izvlačenje kuglice iz šešira odlučiće koja stranka će dati delegata za Klub Bošnjaka.

Ista situacija mogla bi biti i u Posavskom kantonu, gdje SDA ima svoja tri zastupnika u skupštini, baš kao stranke “osmorke”, od čega jednog SDP, jednog PDA i jednog stranka Nezavisni. Žrijeb bi i u ovom kantonu mogao odlučiti koji politički blok će donijeti prevagu. A ko donese prevagu prilikom žrijeba u Klubu Bošnjaka taj će vjerovatno biti i u boljoj poziciji da pravi vlast sa HDZ-om u FBiH.

Novonastala pat pozicija u formiranju Kluba Bošnjaka u Domu naroda FBiH nije nešto što se prvi put dešava u BiH, jer je prvi predsjednik ovog doma, nakon što je ova institucija uspostavljena, bio Momir Tošić, za čiji je izbor takođe bio “zaslužan” pomenuti žrijeb.

Političke igre

Prema pisanju Hrvatskog medijskog servisa (HMS) i HDZ bi možda mogao presuditi ko će u bošnjačkom klubu imati većinu. Naime, prema uputstvu CIK-a iz svakog kantona bira se najmanje jedan delegat u svaki od nacionalnih klubova, što je suprotno presudi Ustavnog suda BiH u predmetu “Ljubić”, koju Kristijan Šmit nije izmijenio.

- Jednako kao što su se pojedini Bošnjaci izjasnili kao Hrvati pa po slovu neustavnog Izbornog zakona (samo)izabrali u hrvatski klub Doma naroda, tako bi se neki novoizabrani zastupnik, Ivan, Tomislav ili Ante mogli izjasniti kao Bošnjaci. A taj delegat onda bi mogao presuditi koja će od bošnjačkih opcija imati većinu u Bošnjačkom klubu i biti partner u vlasti FBiH s dva HDZ-a - naveli su iz HMS-a

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana