Zločin nad Srbima u višegradskim tri decenije bez kazne

Srna
Zločin nad Srbima u višegradskim tri decenije bez kazne

BANjALUKA- Vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić izjavio je Srni da ni nakon više od tri decenije nema sudskog epiloga za zločine počinjene u srpskim selima Klisure, Bursići i Hadrovići na području Višegrada, kada su pripadnici interventne jedinice višegradske brigade takozvane Armije BiH ubili osmoro Srba, a njihovu imovinu opljačkali i spalili.

Nuždić je podsjetio da su tom prilikom zarobljene tri starije žene koje su odvedene u logor.

O svemu je, između ostalih, svjedočio Marko Kusmuk, kojem je ubijena cijela porodica - supruga, dva sina i tetka. Tijela supruge i tetke našao je zapaljene.

-Tužilaštvo BiH je 8. avgusta 2023. godine, više od 30 godina nakon zločina, podiglo optužnicu protiv 13 nekadašnjih komandanata i pripadnika takozvane Armije BiH zbog zločina u mjestu Jošanica kod Foče u decembru 1992. godine, kao i na području Višegrada i Čajniča - istakao je Nuždić.

On je napomenuo da je sve ove događaje Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica obradio u atlasima zločina nad Srbima tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata 1992. i 1993. godine.

U julu 2024. godine Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv još jednog lica, koji se sumnjiči za zločine na području Jošanice.

Nuždić je podsjetio i da je 13. februara ove godine počelo suđenje trinaestorici optuženih pred Sudom BiH, te da je Tužilaštvo najavilo saslušanje 428 svjedoka i iznošenje brojnih materijalnih dokaza.

-Optužnica tereti Ferida Buljubašića, Ahmeta i Izeta Sejdića, te ostale za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti u Jošanici kod Foče 1992. godine, kada je zvjerski ubijeno 56 civila, ranjeno njih deset, a kuće, imovina i poljoprivredni i pomoćni objekti uništeni i spaljeni - rekao je Nuždić.

Osim za ovaj zločin, Tužilaštvo istom optužnicom tereti Ahmeta Sejdića za zločine u selima Klisure, Bursići i Hadrovići u opštini Višegrad u avgustu 1992. godine, te Buljubašića dodatno tereti kao komandanta i nadređeno lice za ratne zločine nad civilima srpske nacionalnosti u selima oko Čajniča u februaru 1993. godine.

-Interesantno za zločin u Čajniču jeste da su pripadnici takozvane Armije BiH došli preko teritorije Crne Gore na područje sela Šapići, Trpinje, Trojan i Ponikve i ubili 11 srpskih civila među kojima su bili stariji muškarci i žene, te jedno dijete. Ovo sve govori u prilog tezi da su ovi napadi bili sistematski i planirani, da su korištene čak teritorije drugih država kako bi se izveli - naveo je Nuždić.

Prema njegovim riječima, činjenica da se pominju ista imena za sve ove zločine, pokazuje da su u strukturama takozvane Armije BiH postijale jedinice koje su bile namjenski obučavane i pripremane za zločine nad Srbima u srpskim selima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana