Zločin na Miljevačkom platou nekažnjen 32 godine

Srna
Zločin na Miljevačkom platou nekažnjen 32 godine

BEOGRAD - Navršene su 32 godine od još nekažnjenog zločina Hrvatske vojske na Miljevačkom platou kod Drniša koja je u zoni pod zaštitom UN napala i ubila 40 srpskih teritorijalaca, od kojih je većina masakrirana nakon što su se predali, saopšteno je iz Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas".

Uoči napada hrvatska strana je od srpske zatražila suzdržavanje od eventualnih provokacija zbog održavanja "Međunarodnog festivala djeteta", koji je tog dana trebalo da počne u Šibeniku, da bi to isto jutro, 21. juna 1992. godine bezobzirno napala srpske položaje i zauzela sedam sela.

Bio je to prvi veći napad vojnih snaga Hrvatske na Republiku Srpsku Krajinu (RSK) nakon što je UNPROFOR preuzeo ulogu zaštitnih snaga na području RSK.

Savjet bezbjednosti UN 30. juna iste godine donio je Rezoluciju 762 kojom je osudio akciju i tražio povlačenje hrvatskih snaga na početne položaje, što je Hrvatska ignorisala bez ikakvih posljedica.

Umjesto da njihova tijela vrate porodicama, hrvatske vlasti prisilile su srpske zarobljenike da ih bace u krašku jamu u koju je bacano smeće, dok je Hrvatska radiostanica Split, u maniru krajnjeg cinizma, više puta emitovala imena poginulih srpskih boraca uz zvuke srpske nacionalne himne sa raznim psovkama.

Tek mjesec dana kasnije, od 17. jula do 1. septembra iste godine, hrvatska strana je srpskoj posredstvom UNPROFORA predala 21 tijelo, koje je bilo nesahranjeno ili sahranjeno van kraške jame, dok su iz jame kosti izvađene uz pomoć speleologa.

Izvađene ljudske kosti pomiješane sa kostima životinjskog porijekla spakovane su u 20 vreća, što je umnogome otežalo identifikaciju.

Od dijelova kostiju i dijelova tijela srpska strana sastavila je 40 posmrtnih ostataka, od čega je 28 identifikovano i sahranjeno u porodične grobnice, dok je 12 neidentifikovanih pokopano u zajedničku grobnicu na Novom groblju u Kninu, gdje se i danas nalaze.

Poslije pada RSK ni međunarodna zajednica, ni hrvatska država nisu pokazali nikakav interes da ti posmrtni ostaci budu ekshumirani i identifikovani savremenijom DNK-a metodom.

Sedamnaest preživjelih zarobljenika su, nakon mučenja u zatvorima "Kuline" u Šibeniku, "Lora" u Splitu i "Kerestinac" u Zagrebu, razmijenjeni u Nemetinu 14. avgusta 1992. godine.

Zločin na Miljevačkom platou su počinioci zabilježili i na video-traci, koja se neposredno poslije toga, kao svojevrsni horor film, iznajmljivala po video- klubovima širom Evrope.

Nakon dugogodišnjeg vođenja krivičnog postupka, Županijski sud u Splitu je u septembru 2014. godine osudio dvojicu pripadnika Hrvatske vojske Antu Bapca na tri godine i osam mjeseci i Mišu Jakovljevića na tri godine zatvora, zbog ubistva jednog ratnog zarobljenika - Miroslava Subotića, pripadnika TO RSK iz kninskog sela Ervenik.

Ta kazna je potvrđena i presudom Vrhovnog suda Hrvatske od 6. septembra 2017. godine.

Za zločin na Miljevačkom platou, bez obzira na obilje validnih dokaza, koji su dostavljeni svim relevantnim domaćim i međunarodnim organizacijama i institucijama koje se bave zaštitom ljudskih prava i ratnim zločinima, pred Haškim tribunalom niko nije procesuiran, navodi "Veritas".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana