Zemljište na Grmeču ustupljeno rekreativcima: Stratište pretvaraju u mjesto za igru

Marijana Miljić Bjelovuk
Zemljište na Grmeču ustupljeno rekreativcima: Stratište pretvaraju u mjesto za igru

SANSKI MOST - Sportsko-rekreativnom klubu (SRK) “Novem Flumina” iz Sanskog Mosta dodijeljeno je na korišćenje blizu 660 dunuma zemljišta Nacionalnog parka “Korčanica” na Grmeču, što je naišlo na negodovanje tamošnjeg stanovništva, jer, kako navode, stratišta ne smiju nikako biti mjesta za igru.

SRK “Novem Flumina” je vijest da im je dodijeljena zemlja na korišćenje objavila i na svom “Fejsbuk” profilu, gdje su naveli da započinju novo poglavlje te da zvanično imaju teren i dom.

- Dodijeljeno nam je pravo korišćenja parcele Bojište - Nacionalnog parka “Korčanica” za klupske aktivnosti. Teren ima potencijal da bude jedan od najatraktivnijih i raspolaže površinom od 657.449 kvadratnih metara. U njega se uključuju zanimljive lokacije kao što su hotel “Korčanica”, parking, kamp, memorijalna zona “Korčanica”, teren nacionalnog parka “Grmeč” - naveo je SRK “Novem Flumina” na profilu.

Poručili su da sve pomenuto čini zanimljivim i pristupačnim teren za “ersoft” te mnoge druge aktivnosti u prirodi.

Direktor Centra za podršku povratnicima u Unsko-sanskom kantonu Nemanja Davidović rekao je da su institucije koje su dale odobrenje SRK “Nevem Flumina” trebalo dobro da odvažu kome i za koje namjene daju odobrenje za korišćenje prostora Nacionalnog parka “Korčanica”.

- Trebalo je da razmisle šta čine svojim postupcima, jer tu su stradali ljudi i sada će neko po njihovim kostima skakati, igrati i pucati. To je apsurdno. Nacionalni spomenici, stratišta i memorijalni centri nisu mjesta za zabavu i igru, pogotovo za igre gdje se puca - rekao je “Glasu” Davidović.

Kazao je da je zemljište koje je dodijeljeno vjerovatno u posjedu Šuma USK.

- Više od 650.000 kvadratnih metara zemljišta dato im je na korišćenje. Sve to nas navodi i da se zapitamo koliko će to članova vježbati i šta, pa da im treba na stotine dunuma zemljišta - poručio je Davidović

Partizanski spomen-kompleks “Korčanica” na Grmeču, koji je prije rata za deset godina posjetilo pola miliona turista, i koji su snimali mnogi poznati svjetski fotografi, danas je devastiran i zaboravljen.

U čast grmečkim partizanima podignut je početkom osamdesetih godina prošlog vijeka spomen-park sa monumentalnim obeliskom i muzejom, duboko u šumama Grmeča, na mjestu gdje se 1942. nalazila partizanska bolnica i brojni prateći objekti. Kada je bolnica otkrivena i bombardovana u Drugom svjetskom ratu, ranjenici su evakuisani prema Hercegovini, gdje su spašeni u čuvenoj bici na Neretvi. Tu su bili i magacini, parni mlin, električna centrala, partizanski aerodrom, a odatle su u akcije polijetali Franjo Kluz i Rudi Čajavec.

Spomenik visok 15 metara, djelo vajara Ljubomira Denkovića, danas je išaran grafitima i devastiran. Uništen je i muzej u sklopu kompleksa, koji je imao 1.300 eksponata, uključujući i ratne trofeje. Nestale su i ploče sa imenima 1.100 boraca. Nema više ni makete partizanskog gradića u planini, koji se nalazio u njedrima Denkovićevog monumenta, a ni natpisa sa Titovim riječima.

Posljednji kustos

Posljednji kustos spomen-područja “Korčanica” na Grmeču Đuro Trkulja, koji je proveo deset godina na toj poziciji, držao je istorijske časove za skoro 500.000 posjetioca do 1992. godine. Takođe dočekao je hiljade đačkih ekskurzija i omladinskih grupa i pričao im istinite priče o herojskoj borbi naroda Grmeča protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana