Željko Budimir, za “Glas Srpske”: Ne može cilj otvaranja fakulteta biti profit

Vedrana Kulaga Simić
Željko Budimir, za “Glas Srpske”: Ne može cilj otvaranja fakulteta biti profit

Inspekcijskim nadzorom samo djelimično možete da zaštitite kvalitet visokog obrazovanja. Pitanje visokog obrazovanja je pitanje kulture, a ono je za Republiku Srpsku strateški cilj. Ne možete da otvarate fakultete i da prvi cilj bude profit jer su to, prije svega, obrazovne institucije čiji je zadatak suprotan - spremanje mladih ljudi za najvišu korist u društvu i za svoju Republiku.

Kaže to za “Glas” ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Željko Budimir koji ističe da mu je posao u Vladi olakšalo to što je došao s pozicije univerzitetskog profesora. 

- Mnogo stvari je započeto u sektorima koje pokrivamo. Dio zakona ćemo unapređivati, a neki infrastrukturni projekti u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, gdje su naši javni univerziteti, u završnoj su fazi – istakao je Budimir.

GLAS: Šta su prioriteti? Da li je to reforma studijskih programa ili nešto drugo?

BUDIMIR: Puno smo eksperimentisali sa tim izmjenama, modernizacijama i prilagođavanjem studijskih programa i nastavljamo s tim, ali ono što je isto važno je da određene smjerove funkcionalno ispunjavamo. Taj proces u visokom obrazovanju treba da završimo te bolje promovišemo neke stvari i discipline, kao što je srpski jezik.

GLAS: Svjedoci smo da srpski jezik i književnost upisuje, može se reći, sramotno malo studenata. Šta raditi po tom pitanju da bi učenici na vrijeme počeli da se zanimaju za ovaj smjer?

BUDIMIR: Srpski jezik je okosnica društvenih nauka. Ako ne znate svoj jezik, ne možete naučiti ni druge, a kamoli se ozbiljno baviti naukom. Za Republiku Srpsku će najviši cilj biti srpski jezik i njegovo studiranje te zaštita. Tako mora da razmišlja čitavo društvo i da pomoću sadašnjih i budućih profesora srpskog jezika unaprijedimo pismenost u Srpskoj.

GLAS: Kada bi Vas pitali, gdje je Republika Srpska ­po kvalitetu nastave i znanju koje studenti ponesu u regionu, šta biste odgovorili?

BUDIMIR: Mogu reći da je u samom vrhu. Naša dva javna univerziteta su među onima koji daju veoma dobre kompetencije. Čak smo u nekim stvarima bili i inovativniji nego u okruženju. Tehničke i prirodne nauke maksimalno treba da internacionalizujemo, a društvene i humanističke zaštitimo.

GLAS: Broj studenata se, ipak, zbog nataliteta i migracija, smanjuje. Šta je izlaz?

BUDIMIR: Mislim da je to sada stalo i da nema one spirale pada iz godina koje su iza nas. Susreli smo sa čitavim nizom najboljih univerziteta koji su otvorili svoja vrata studentima koji dolaze iz Republike Srpske tako da naša konkurencija nisu samo univerziteti u Sarajevu ili Zenici nego i onaj u Beču. Međutim, Republika Srpska je preduzela čitav niz mjera među kojima je i besplatno školovanje za studente koji redovno upisuju studije, besplatan smještaj za te studente i to pokazuje da, kao društvo, pokazujemo odgovornost i brigu. Jedna država i ne može da pokaže veću brigu, a uz to stalno podižemo kvalitet studijskih programa na javnim univerzitetima. Vjerujem da će Srpska u narednom periodu ući u sigurnu fazu kada je riječ o upisnoj politici i da ćemo dodatno ispromovisati besplatno školovanje u Srpskoj, koje je jedinstveno u regionu, ali i da prolazimo najgore godine kada je demografija u pitanju. 

GLAS: Ponavljate da će se raditi na podizanju kvaliteta, ali to treba da prati i odgovornost. Afera “Klaster”, odnosno lažne diplome, je u neku ruku obilježila početak Vašeg mandata. Šta je trenutno poznato?

BUDIMIR: Ministarstvo je od početka bilo odgovorno. Čim smo čuli za to, tražili smo informacije od Agencije za istrage i zaštitu, kontaktirali sa Tužilaštvom i istog dana tražili od republičke prosvjetne inspekcije da provjeri visokoškolske ustanove koje su bile predmet istrage. Očekujem veoma brzo rezultate, a zatražili smo i inspekcijski nadzor na svim visokoškolskim ustanovama, javnim i privatnim. Kada inspekcija završi, postupićemo u skladu sa zakonom. Neće biti zaštićenih. Oni za koje bude utvrđeno da su kršili zakon biće sankcionisani i sve mjere koje su nam raspolaganju ćemo upotrijebiti. Ako inspekcija, na primjer, zabrani rad nekoj ustanovi zbog nezakonitog izdavanja diploma, ista će biti brisana iz registra.

GLAS: Jednom prilikom ste rekli da je jedan od zadataka integracija srpskog akademskog prostora. Šta kažu kolege s druge strane Drine?

BUDIMIR: Akademski prostor Srpske i Srbije moramo da posmatramo kao cjelinu, jer nam to omogućuju specijalne i paralelne veze, a povezani su nam i javni univerziteti. S tim jača i naša pozicija u regionu i Evropi. I naši razgovori su išli u pravcu da zajednički izdajemo naučne časopise, ali i da studenti iz Srbije studiraju u Srpskoj. Uz to planiramo i zajednički rad na temama koje su za nas značajne.

Naučnici i instituti 

GLAS: Najavljen je i registar naučnika i inovatora iz dijaspore. Da li smo to mogli već da imamo?

BUDIMIR: To radimo u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije i regionalnu saradnju koje prikuplja podatke iz dijaspore. Do sada ih je 56 na spisku, a cilj je napraviti mrežu naučnika koja će nam pomoći u gradnji naučnih kapaciteta kao i našim naučnicima u inostranstvu. Srpska bi tako trebalo da otvori i svoje institute. Vidite situaciju u BiH kada je u pitanju revizija istorije i napadi na srpsko-istorijsko nasljeđe i koliko nam je potreban institut kao naučno-istraživačka institucija u Srpskoj. Planiram da u naredne četiri godine to već imamo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana