Koliki je minus “Željeznica” i šta je razlog lošeg poslovanja

Marijana Miljić Bjelovuk
Koliki je minus “Željeznica” i šta je razlog lošeg poslovanja

BANjALUKA - “Željeznice RS” (ŽRS) za devet mjeseci ove godine ostvarile su gubitak veći od 13 miliona maraka, a u ovom javnom preduzeću navode da je jedan od razloga lošeg poslovanja pad obima prevoza u teretnom saobraćaju, ali i poskupljenje struje.

U izvještaju o poslovanju ŽRS za devet mjeseci ove godine, koji je objavljen na Banjalučkoj berzi, navedeno je da je preduzeće na kraju septembra poslovalo sa gubitkom u iznosu od 13,18 miliona maraka. Taj gubitak je i više nego udvostručen u odnosu na isti period prošle godine, kada je preduzeće poslovalo s minusom od 6,40 miliona maraka.

Poslovni prihodi preduzeća na kraju septembra iznosili su 47,05 miliona maraka i bilježe pad u odnosu na isti period prošle godine, kada su iznosili 49,22 miliona maraka.

Kada je riječ o poslovnim rashodima, oni su na kraju septembra iznosili 60,36 miliona maraka i povećani su u odnosu na isti period lani za oko 4,50 miliona maraka.

Najviše novca kao i do sada u sklopu poslovnih rashoda ŽRS je da­o za plate, naknade plate i ostala lična primanja. Tako je samo po tom osnovu preduzeće imalo troškove od 34,39 miliona maraka, što predstavlja povećanje za 3,69 miliona maraka u odnosu na isti period prošle godine.

Kada je riječ o dugoročnim obavezama preduzeća, one su na kraju devetog mjeseca ove godine iznosile 63,99 miliona i manje su u odnosu na isti period lani, kada su težile 67,63 miliona maraka.

S druge strane, kratkoročne finansijske obaveze su povećane. Tako su one na kraju septembra iznosile 272,16 miliona maraka, dok su u istom periodu 2020. bile iskazane u iznosu od 268,37 miliona maraka. Ukupan akumulirani gubitak ovog javnog preduzeća na kraju septembra dostigao je iznos od 142,39 miliona maraka. 

- Mnoga dešavanja ove godine nisu nam išla naruku. Bilježimo pad prevoza tereta, što je dovelo do pada prihoda. Pored toga, na cjelokupno poslovanje uticao je i rast cijena struje, ali i povećanje najniže plate u Srpskoj od početka ove godine. To su sve razlozi zbog kojih je preduzeće na kraju godine iskazalo gubitak u poslovanju  - rekao je “Glasu Srpske” direktor ŽRS Slađan Jović.

“Željeznice RS” se od 2017. godine nalaze u procesu restrukturiranja koje se finansira kreditom Svjetske banke u iznosu od 100 miliona maraka, a iako je taj proces trebalo da bude završen do kraja 2021. godine, uprava je u dva navrata tražila produženje roka, što je Svjetska banka prihvatila pa je sada rok za završetak projekta kraj 2024. godine.

Planom restrukturiranja predviđeno je konvertovanje duga prema Vladi RS u kapital i formiranje novog javnog preduzeća kao holdinga sa tri zavisna preduzeća - za prevoz putnika, kargo i infrastruktura.

Novi cjenovnik

ŽRS izrađuje i novi cjenovnik karata u željezničkom saobraćaju koji će proslijediti Ministarstvu saobraćaja i veza RS, a ono će donijeti konačan sud da li će uslijediti poskupljenje.

- Formiranje novih, viših cijena rezultat je poskupljenja struje, nafte, ali i povećanja ostalih troškova u preduzeću - kazao je Jović i dodao da za sada ne može reći koliko bi karta mogla poskupjeti.

Ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović nije odgovarao na naše pozive, tako da nismo uspjeli dobiti njegov komentar u vezi sa novim cjenovnikom koji izrađuje ŽRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana