“Željeznice RS” ponovile oglas za prijem radnika: Niko neće u mašinovođe

Danijela Bajić
Foto: Arhiva

BANjALUKA - Da i javna preduzeća u Srpskoj dijele sudbinu realnog sektora, pokazuje ponovljeni oglas “Željeznica Republike Srpske” za zapošljavanje 19 radnika specifičnih zanimanja, jer se na prethodni konkurs nije javio dovoljan broj kandidata, a i većina onih koji su aplicirali za posao je u petoj deceniji života.

“Željeznice RS” već duži period ne mogu da nađu mašinovođe i otpravnike vozova, zbog čega su juče ponovo raspisale javni oglas za prijem u radni odnos na neodređeno vrijeme koji je otvoren osam dana od momenta raspisivanja. Prethodnim konkursom, objavljenim u februaru, ovo preduzeće je tražilo 117 radnika, a i tada je riječ bila o neophodnom stručno-tehničkom osoblju.

Generalni direktor ovog preduzeća Slađan Jović istakao je za “Glas Srpske” da je oglas ponovljen za 15 zanimanja i 19 izvršilaca, a to su mjesta koja su u prethodnom pokušaju ostala nepopunjena.  

- Unutar predzeća smo započeli priču za prekvalifikaciju radnika, međutim, za sada nema zainteresovanih kandidata. U narednom periodu ćemo morati i mi da se prilagodimo, odnosno da primamo ljude sa određenom školom pa da se u toku rada prekvalifikuju - kazao je Jović.

Dodao je da su u sličnoj situaciji bili i 2022. godine, kada su isti oglas ponavljali više puta.

- Ova tražena zanimanja mlađima, izgleda, nisu atraktivna, svi su u nekakvim modernim tehnologijama. U to smo se uvjerili na prethodnom konkursu, kada su se uglavnom javljali stariji od 40 godina. Jako mali broj mladih se prijavio na naš oglas. Jednostavno, mladi neće u mašinovođe - rekao je Jović. 
Prema njegovim riječima, radnicima se redovno isplaćuju plate koje su na nivou prosjeka u Srpskoj.

- U “Željeznicama RS” trenutno ima oko 1.950 zaposlenih i još nam fali oko 150 radnika. Trenutno prosječno primanje kod nas je oko 1.350 maraka - kazao je Jović.
Pored mašinovođa, preduzeću nedostaje i drugih radnika koji su zaduženi za tehnički proces odvijanja saobraćaja, od radioničara, otpravnika vozova do pregledača.

Restrukturiranje

Kada je riječ o restrukturiranju preduzeća, Slađan Jović kaže da je plan da do kraja godine taj proces bude završen.

- Ono što bi ove godine trebalo da započnemo jeste remont pružnih pravaca i nabavka vučnih vozila, odnosno lokomotiva, što se tiče teretnog saobraćaja i putničkih garnitura - rekao je Jović i dodao da se sve obaveze servisiraju na vrijeme.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana