“Željeznice” u sve većem minusu!

Marijana Miljić Bjelovuk
“Željeznice” u sve većem minusu!

BANjALUKA - Preduzeće “Željeznice RS” (ŽRS) u prvom polugodištu ove godine poslovale su sa gubitkom od 14,29 miliona, što je za skoro tri miliona više nego u istom periodu 2023. godine.

Kada se minus od ove godine u poslovanju doda na onaj iz prethodnih godina, ŽRS po tom osnovu imaju akumulirani gubitak od čak 291,97 miliona maraka.

U finansijskom izvještaju o poslovanju ŽRS koji je objavljen na Banjalučkoj berzi navedeno je da su poslovni prihodi preduzeća za šest mjeseci ove godine iskazani u iznosu od 31,45 miliona maraka i identični su iznosu koji je preduzeće ostvarilo po tom osnovu u istom periodu od januara do juna 2023. godine. 

Sa druge strane, poslovni rashodi su ove godine povećani i oni su na kraju juna u finansijskom izvještaju iskazani od 45,28 miliona maraka i veći su za skoro 2,5 miliona u odnosu na isti mjesec prošle godine. 

Kao i do sada preduzeće je najviše novca izdvojilo na plate, naknade plata i ostalih ličnih primanja. Ti izdaci iznosili su 22,72 miliona maraka i za više od milion manji su u odnosu na isti period 2023. godine. 

Prosječan broj zaposlenih na kraju juna ove godine znatno je smanjen u “Željeznicama” pa tako preduzeće broji 1.814 radnika, dok je na platnim spiskovima u istom periodu 2023. bilo 1.941 zaposleni. 

Dugoročne obaveze “Željeznica” na kraju prvog polugodišta iznosile su 58,88 miliona maraka i tanje su za 2,39 miliona u odnosu na juni prošle godine. 

Sa druge strane, kratkoročne obaveze ovog javnog preduzeća blago su povećane i to sa 275,95 miliona maraka koliko su iznosili u junu 2023. na 279,38 miliona maraka na kraju šestog mjeseca ove godine. 

ŽRS se trenutno nalaze u procesu restrukturisanja koji je počeo 2017. godine, odnosno kada je Svjetska banka u decembru te godine odobrila kredit za taj projekat u iznosu od 51,3 miliona evra. Rok za završetak restrukturiranja do sada je u više navrata pomjeren, a kao posljednji rok za završetak tog posla određen je kraj 2024. godine.

- Nakon što smo završili sa procjenom imovine sada slijedi procedura pretvaranja duga u kapital. Time bi trebalo da bude i završena sva priča u vezi sa restrukturiranjem ovog javnog preduzeća - kazao je ranije “Glasu” direktor “Željeznica” Slađan Jović i dodao da bi proces restrukturiranja nakon više pomjeranja rokova trebalo konačno da bude završen krajem ove godine. Do tada bi, naglašava Jović, u sklopu ŽRS trebalo da budu osnovana i tri posebna zasebna preduzeća, odnosno za prevoz putnika, kargo i infrastrukturu.

ZASTARJELA INFRASTRUKTURA 

Slađan Jović nedavno je ukazao na potrebu obnove i revitalizacije željezničke infrastrukture koja je, uprkos pojedinim remontima, zastarjela i dodao da je u tom procesu neophodna podrška Vlade Republike Srpske. On je naveo primjer Srbije, gdje su željeznice zahvaljujući odličnoj sinergiji sa Vladom postale regionalni brend i sve više se nameću kao ekonomična i prihvatljiva alternativa drumskom saobraćaju.

- Srbija će do kraja godine pustiti u saobraćaj prugu Beograd - Subotica, obezbijedili su putničke garniture vozova proizvedene u Austriji, a na homologaciju čeka i prvi kineski voz - kazao je Jović.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana