“Željeznice”: Osposobljena tri od četiri oštećena pružna pravca

Srna
“Željeznice”: Osposobljena tri od četiri oštećena pružna pravca

DOBOJ - “Željeznice Republike Srpske” saopštile su da su nakon nevremena za saobraćaj osposobljena tri pružna pravca Doboj-Banjaluka, Doboj-Maglaj i Doboj-Tuzla, dok će četvrta oštećena dionica Doboj-Šamac biti stavljena u funkciju u naredna dva dana.

Direktor Sektora za građevinske poslove Goran Rajković rekao je novinarima da se saobraćaj na ova tri pravca trenutno odvija vozilima sa dizel-vučom i da će nakon dodatnog ispitivanja elektromreže u saobraćaj biti puštena i vozila sa elektro-vučom.

On je rekao da će dionica Doboj-Šamac, koja se koristi isključivo za teretni saobraćaj, biti osposobljena u naredna dva dana s obzirom da je, osim oštećenja na kontakt-mreži, došlo i do otkrivanja kompletne krovne konstrukcije na željezničkoj stanici u Šamcu koja je pala na kontakt-mrežu.

Rajković je naveo da se riječ o velikom nevremenu tokom kojeg su oštećenja nastajala padom drveća na kontakt-mrežu, što je izazvalo prekid napona.

Šef komercijalno-operativne službe u Poslovima operacija Danko Mišić podsjetio je da su zbog posljedica nevremena od sinoć bili prinuđeni da uvedu transportna ograničenja, što će nepovoljno da utiče na komintente.

-Već jutros smo otvorili pružni pravac Doboj-Petrovo i putnički saobraćaj se odvija normalno. Iz Doboja do Banjaluke su angažovani autobusi s obzirom da su se odvijali radovi na saniranju oštećenja na pruzi. Očekujemo normalizaciju saobraćaja od 15.00 časova na tom pravcu, s tim što će se od Doboja do Stanova ići sa dizel-vučom, a dalje sa elektro-vučom - izjavio je Mišić

Dodao je da je za teretni saobraćaj problematičan pružni pravac Doboj-Maglaj s obzirom da se čeka potvrda da je bar jedan kolosijek slobodan za prevoz za dizel-vuču.

-Sa kolegama iz susjednih željezničkih uprava, prije svega „Željeznica FBiH“, dogovaraćemo prioritete u otpremi tih vozova kako niko od naših komintenata ne bi bio uskraćen - poručio je Mišić.

On je apelovao da svi budu strpljivi s obzirom na procjenu da će tokom dana biti saniran najveći dio problema na pružnim pravcima, kako bi već sutra saobraćanje bilo normalizovano za elektro-vuču, osim pravca Doboj-Šamac.

-Mnogo tereta čeka, pogotovo na području „Željeznica FBiH“. Samo 10 vozova uglja tovarenog za tvornicu „Gikil“ u Lukavcu čeka na prijem - naveo je Mišić.

On je ukazao i na važnost pravca Luka Ploče-Maglaj-Doboj-Zvornik kojim dva voza redovno isporučuju ugalj za termoelektrane u Srbiji.

Mišić je naveo da su radnici infrastrukture već 40 časova neprekidno na terenu, s obzirom da je do oštećenja bilo i prethodne noći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana