Zelenski nema pravo da drži lekcije Balkanu

Vedrana Kulaga Simić
Foto: Kancelarija Predsjednika Ukrajine

BANjALUKA, BEOGRAD - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nema pravo da bilo kome drži lekcije, a pozivom svim zemljama EU i Balkana da počnu “kurs nezavisnosti od Rusije” u svim sektorima prešao je granicu i otvoreno najavio još ozbiljnije pritiske na ovaj region da izabere stranu.

Stav je to analitičara iz Republike Srpske i Srbije o porukama koje je iz Crne Gore tokom vikenda uputio Zelenski. On je, naime, u govoru na forumu “2BS”, koji je u Budvi organizovao Atlantski savez Crne Gore, naglasio da “sve države Evrope moraju da unište ruske mreže uticaja” da ne bi došlo do “širenja dezinformacija, korupcije i kriminalne politike”.

- Za Balkan to nije ništa manje važno nego za naš dio Evrope -  naglasio je Zelenski koji je, kako su prenijeli mediji tokom govora koji je prenošen i na Gradskom trgu na Cetinju, poručio da Rusija neće pokoriti ni Ukrajinu, ni Crnu Goru, niti bilo koju državu u svijetu.

Stručnjak za međunarodno pravo i profesor na banjalučkom Univerzitetu Miloš Šolaja kaže da veoma dobro zna o kakvom je forumu riječ. Zelenski, naglašava, ne treba nikome da dijeli lekcije.

- Da je znao da vodi zemlju, kako je to sad zamislio, vjerovatno se ovo sve ne bi ni desilo. Taj forum je alatka u prilog pristupanja NATO-u i iskorišćen je Zelenski da kritikuje Balkan, koji se našao u procjepu između istoka i zapada, a ne može da riješi ni neke svoje elementarne probleme - naglasio je Šolaja.

Očigledno je, dodaje, da ukrajinski predsjednik ima tu potrebu da u svima traži saveznike, a posebno u onim balkanskim zemljama koje su u procesu pristupanja EU i koje ne žele otvoreno da podržavaju nijednu stranu. Ukrajinska politika, podsjeća Šolaja, nastoji da što više osudi Rusiju i privuče nove učesnike u međunarodnim procesima na svoju stranu.

- To, međutim, radi na podanički način jer je, na kraju krajeva, ta politika i dovela do ruske intervencije. Dobro bi bilo da Zelenski malo poštedi takvog uključivanja u ovu priču male balkanske zemlje, a posebno one koje su trpjele posljedice napada sa zapada i koje ne mogu da podržavaju te politike - zaključio je Šolaja.

Naučni savjetnik u Institutu za međunarodnu politiku i privredu u Beogradu Dragan Petrović kaže da Zelenski nema pravo da bilo kome šta govori kako navodno treba jer je svojom politikom na unutrašnjem planu jednu podijeljenu identitetski zemlju sveo u tu kategoriju da proganja oko polovine stanovništva na različite načine.

- To je čovek koji je razorio društvenu stabilnost zemlje i doveo rata, za sada izgubio petinu teritorije, a ima perspektive i za još, te čovek koji bi trebalo da bude smenjen i da odgovara, a on dolazi u jedan region koji je s mukom uspostavio neki miran element da deli lekcije - rekao je Petrović.

Podsjeća da svojevrstan pritisak na zemlje regiona postoji još od početka sukoba, ali dodaje da je situacija na terenu “zamagljena preko zapadnih sredstava informisanja”, te da je, ipak i po njoj, Rusija ta koja je pripojila četiri oblasti.

- Rusija je do sada igrala, što se kaže, jednom rukom - zaključio je za “Glas”.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da arogancija koju pokazuje predsjednik Ukrajine prevazilazi značaj uloge koju misli da ima i da sigurno nije neko ko treba da bude pitan o tome šta zapadni Balkan treba ili ne treba da radi.

- Njegovi stavovi nas se ne tiču i nisu oni koje bismo morali da slijedimo. Čovjek je umislio da može da drži predavanje svakom drugom i ocjenjuje ko je na ispravnom, a ko na lošem putu - rekao je Dodik za Srnu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana