Završen marš „Stazom egzodusa 2024"

G.S.
Foto: Srna

VOZUĆA – U mjestu Stog u opštini Zavidovići u Federaciji BiH danas je završen marš „Stazom egzodusa 2024“.

Srbi iz Vozuće protjerani su sa vjekovnih ognjišta u ofanzivi takozvane Armije BiH pod nazivima „Uragan“, „Farz“ i „Badr al Bosna“.

Masovno stradanje Vozućana dogodilo se od 10. do 24. septembra 1995. godine, usljed ofanzive 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH i odreda „El mudžahedin“, te NATO bombardovanja, potpomognuto njihovim jedinicama za brza dejstva, kao i pakistanskog kontingenta međunarodnih mirovnih snaga.

Tada je spaljeno 30 srpskih sela, protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova, ubijeno 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, dok se za većim brojem još traga.

Za Srbe je borba za opstanak i identitet na području Vozuće i Ozrena veoma značajna, s obzirom na to da njihovo postojanje na ovim prostorima traje i prije manastirskih zadužbina kralja Dragutina Nemanjića iz 14. vijek, rekao je njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom

„Narod je kao lanac koji traje, veze se i nadovezuje, i svi se trudimo da budemo jake karike u tom lancu našeg postojanja. Upravo naši borci ovdje, koji su poginuli mučenički, bili su ti koji su se do posljednjeg daha borili i živote položili da bi sačuvali taj naš lanac i vječno postojanje“, izjavio je tokom obraćanja mitropolit Hrizostom.

Pred spomen-kapelom u izgradnji u porti Crkve Svetog Đorđa u Stogu, gdje je služio parastos stradalim Srbima, on je poručio da se od zaborava mora sačuvati mučeništvo srpskog naroda Vozuće od Drugog svjetskog rata, ukuljčujući posljednji rat.

Prema njegovim riječima, srpski narod Vozuće je branio svoja ognjišta, kuće, porodice i zavjete, kao i istoriju i prošlost koju su preuzeli od predaka, a koja seže daleko u prošlost, o čemu svjedoče brojni nemanjiki manastiri Vozućica, Udrim, Ozren.

 

Padom Vozuće okončano je protjerivanje i etničko čišćenja Srba sa područja zeničke regije, započeto 1992. godine.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić, koji je bio u koloni učesnika Marša „Stazama egzodusa“, rekao je da je obaveza svih je odavanje počasti preminulim saborcima u odbrani Republike Srpske, kao i da kultura sjećanja bude prenesena na mlađe naraštaje,

„Danas, kao i svake godine, nas više stotina je prošlo žStazom egzodusaž srpskog naroda, ja bih rekao stazama golgote Srba, u znak sjećanja na sve one ljude koji su u toku Odbrambeno-otadžbinskog rata ugradili svoje živote u stvaranju Republike Srpske“, izjavio je Ostojić nakon marša.

On je poručio da Srbi tim ljudima moraju biti neizmjerno zahvalni i gajiti kulturu sjećanja, te prenositi na mlađe generacije.

„Možda je ovo što danas radimo i prisustvo velikog broja mladih ljudi najbolji pečat svega. Možda je u tom smislu ovaj događaj jedan od najznačajnijih od svih obilježavanja značajnih datuma jer se ovde okuplja veliki broj mladih koji u maršu prepješače 22 kilometra, a u putovanju uče šta se dešavalo tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata“, izjavio je Ostojić.

Svi se moramo sjećati 10. septembra 1995. godine

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Isidora Graorac poručila je da se svi, ne samo savremenici ratnih dešavanja i porodice koje su izgubile nekog svog, moraju sjećati 10. septembra 1995. godine, ali svih drugih datuma važnih za Srbe.

„Moramo ih obilježavati i prenositi našim pokoljenjima značaj dešavanja sa ovih prostora i značaj generalno tekovina Odbrambeno-otadžbinskog rata“, izjavila je Graorčeva, koja je danas bila u koloni učesnika marša.

Ona je poručila da prisustvo na ovakvim događajima mora biti masovnije jer samo tako dokazujemo postojanje na ovim prostorima, ne samo Republike Srpske, nego generalno i u BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana