Zavičajna udruženja obilježiće 9. januar u Novom Sadu i Subotici

Srna
 Zavičajna udruženja obilježiće 9. januar u Novom Sadu i Subotici

BEOGRAD - Zavičajna udruženja, koja djeluju u Vojvodini, obilježiće Dan Republike Srpske u nedjelju, 8. januara, u Novom Sadu, i u ponedjeljak, 9. januara, u Subotici, u prisustvu šefa Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađena Cicovića.

Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji u skladu sa svojim programskim opredjeljenjima kontinuirano podržava zavičajna udruženjima i njihove aktivnosti koje su usmjerene na njegovanje i očuvanje Republike Srpske i Srbije, identiteta, kulture, jezika, ćirilice, tradicije, običaja i veza sa zavičajem, saopšteno je iz Predstavništva.

Savez krajiških udruženja iz Novog Sada obilježiće Dan Republike Srpske u nedjelju u 18.00 časova u novosadskom SPENS-u, dok će Zavičajna zajednica Republika Srpska iz Subotice ovaj dan obilježiti u ponedjeljak u 13.00 časova u restoranu “Dvor”.

Savez krajiških udruženja iz Novog Sada, zajedno sa prijateljskim organizacijama, sedmu godinu zaredom svečano obilježava 9. januar - Dan Republike Srpske, kao i pravoslavni praznik posvećen Svetom prvomučeniku i arhiđakonu Stefanu.

Na svečanosti u Novom Sadu se očekuje prisustvo velikog broja zvanica iz društvenog, kulturnog i javnog života Vojvodine i drugih djelova Srbije i predstavnika zavičajnih organizacija.

Ovaj savez okuplja organizacije koje svojim radom i zalaganjem doprinose zavičajnoj i nacionalnoj ideji i očuvanju srpskog narodnog bića, a sve zajedno će poslati poruke mira, jedinstva, sabornosti i postojanosti....

Pripremljen je bogat kulturno- umjetnički program, obraćanje zvaničnika i domaćinski ugođaj, uz predhodno obavljen čin lomljenja slavskog kolača.

Zavičajna zajednica Republika Srpska iz Subotice, obilježava devetu godinu zaredom Dan Republike Srpske, 9. januar, kao i slavu svog udruženja Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana.

Svečanost će početi lomljenjem slavskog kolača i obraćanjem zvaničnika, uz prigodan program, evociraće se uspomene na stvaranje Republike Srpske.

Iz Zavičajne zajednice poručiju da moramo biti odgovorni i čuvati uspomenu na sve naše stradalnike koji su svoje živote dali za odbranu Republiku Srpsku.

Očekuje se prisustvo i gradonačelnika Subotice Stevana Bakića.

Republika Srpska će 9. januara proslaviti Dan Republike i 31 godinu postojanja.

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Svečani defile povodom 9. januara, Dana Republike prvi put ove godine biće održan u Istočnom Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana