Zatražena smjena rukovodstva Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika

Srna
Zatražena smjena rukovodstva Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika

SARAJEVO - Komisija za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH uputila je ovom domu zaključak u kojem se traži da se od Predsjedništva zahtijeva smjena rukovodstva Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH.

Zaključak je usvojen jednoglasno na sjednici Komisije kojoj su prisustvovali članovi iz reda srpskog i hrvatskog naroda, dok bošnjački članovi nisu bili prisutni.

Donošenje zaključka obrazloženo je time što Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika nije imenovala rukovodioca Sekretarijata stručne službe ove komisije, kao i zbog toga što Komisija nije postupala po nalazima Kancelarije za reviziju institucija BiH.

Predsjedavajuća Komisije za finansije i budžet Snježana Novaković-Bursać rekla je da je doneseno još nekoliko zaključaka kojima se, između ostalog, od Ministarstva pravde u Savjetu ministara traži da se izjasni o tome da li u ovome postoje elementi krivičnog djela, kao i da Agencija za državnu službu poništi svoje nezakonito mišljenje.

-Tražimo i od Predsjedništva da reaguje i tražimo od Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika da svoje postupanja uskladi sa zakonom kada je u pitanju imenovanje izvršnog funkcionera i da se postupi po drugim zaključcima Doma naroda - navela je Bursaćeva.

Ona je rekla da se na današnjoj sjednici Komisije vidjelo šta znači uzurpacija institucija od pojedinaca iz bošnjačkog naroda, koji mnoge institucije podrazumijevaju svojim vlasništvom.

Govoreći o revizorskom izvještaju o finansijskom poslovanju Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, Bursaćeva je rekla da je prema predočenim nalazima revizije bilo mnogo zloupotreba koji se odnose na imenovanje ili zadržavanje na poziciji određenih ljudi, kao i pitanja nadležnosti, jer je Komisija u proteklom periodu izlazila iz Aneksa osam Dejtonskog sporazuma.

-Sve je to imalo političku pozadinu, gdje se od ove komisije nastojalo napraviti nešto što ona nije po Aneksu osam Dejtonskog sporazuma i nešto što je kulturnu politiku usmjeravalo u pogrešnom, njima željenom smislu građenja novih identiteta i politike ununitarne priče - rekla je Bursaćeva nakon sjednice Komisije za finansije i budžet.

Tokom rasprave o ovoj tački dnevnog reda član Komisije za finansije i budžet Nikola Špirić rekao je da treba insistirati na sprovođenju preporuka Kancelarije za reviziju, jer postoji problem da Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH njihove preporuke ne želi realizovati.

Član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Anđelina Ošap-Gaćanović rekla je da su prema unutrašnjim pravnim aktima - Poslovniku i Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji, članovi Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika dužni da sprovedu javni oglas za imenovanje rukovodioca Sekretarijata stručne službe ove komisije.

-Od kolega tražim da radimo u skladu sa ovlaštenjima koja nam je dalo Predsjedništvo, to sam stavljala na dnevni red, međutim odbija se postupiti, jer kolege odbijaju da pokrenu temu javnog oglasa, tako nezakonito štiteći jedno lice koje je na ovoj poziciji već tri godine van mandata - naglasila je Gaćanovićeva.

Ona je dodala da to lice upravlja stručnom službom koja je Aneksom osam Dejtonskog mirovnog sporazuma predviđena da bude služba koja Komisiji pomaže u aktivnostima.

Tokom rasprave na sjednici o revizorskom izvještaju, Gaćanovićeva je istakla da u Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika postoji nejednaka nacionalna zastupljenost, navodeći da je u njoj zaposleno 85 odsto Bošnjaka.

-U takvoj situaciji ne možete da ostvarite jednaku zaštitu nacionalnih spomenika različitih naroda, jer ne može predstavnik koji poznaje sam jednu kulturu dobro da štiti dobra druge kulture -  navela je ona.

Gaćanovićeva je naglasila i da je Komisija radila određene projekte koji nisu u njenoj nadležnosti, a koji se odnose na određene građevinske radove, iako za to nema kadar.

-Nemamo restauratore i konzervatore, mi to ne možemo da radimo niti imamo pravno ovlaštenje koji nam omogućava da to radimo - naglasila je Gaćanovićeva.

Ona je podsjetila da je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika institucija proistekla iz Dejtonskog sporazuma, te da bi trebala biti institucija svih naroda, navodeći da se prethodne godine kroz napade na predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i Srpsku pravoslavnu crkvu o navodnom otuđenju Čajničkog jevanđelja pravila odvojena, samostalna institucija koja pravi bosansko-hercegovačku kulturu, iako za to ne postoji pravna mogućnost.

-Postoji tendencija da se kroz ovakva nezakonita djelovanja stvara rad koji ne podliježe ničijoj kontroli - navela je Gaćanovićeva.

Član Komisije za finansije i budžet Ilija Cvitanović, govoreći o nacionalnoj zastupljenosti u organima nadležnim za upravljanje Komisijom za očuvanje nacionalnih spomenika, rekao je da je sramota da nema Hrvata u ovim strukturama.

-Da imate instituciju na nivou BiH u kojoj nema nijednog Hrvata, vrlo zanimljivo - naveo je Cvitanović.

Osim ove tačke dnevnog reda, Komisija za finansije i budžet razmatrala je i revizorske izvještaje sa rezervom Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, Pravobranilaštva BiH, Granične policije, Uprave za indirektno oporezivanje i Kancelarije za veterinarstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana