Zašto Šmit nije lično podnio izvještaj o BiH u SB UN

Tanjug
Zašto Šmit nije lično podnio izvještaj o BiH u SB UN

SARAJEVO - Kristijan Šmit, koji u Republici Srpskoj nije priznat kao visoki predstavnik, kaže da nije lično predstavio svoj izveštaj u Savjetu bezbjednosti UN zato što je, kako tvrdi, morao da ostane u BiH.

Šmit nije precizirao zbog čega je morao da ostane u BiH.

-Meni je bilo važno da se moj izveštaj pročita i zahvalan sam na komentarima koji su bili pozitivni - rekao je Šmit gostujući u Jutarnjem programu sarajevske BHRT.

Na pitanje je li uopšte dobrodošao u Njujork, on kaže   da tamo često putuje.

- Bio samo tamo u toku godine i tamo sam uvijek dobrodošao. Planiram naredne godine ponovo da idem tamo - rekao je Šmit.

Govoreći o dijelu svog izvještaja koji se odnosi na Republiku Srpsku, Šmit je kazao da bi „da nije pomenuo secesionističku politiku Dodika izvještaj bi bio manipulativan“.

-Iznenađen sam jer je (srpski član Predsjedništva BiH Željka) Cvijanović uputila pismo gdje je pitala da li je moje imenovanje legitimno i dobila je konkretan odgovor. Moje pitanje je da li ona manipuliše nekim tezama, oni kao da žive u nekom izolovanom svijetu gdje nisu svjesni šta su problemi i pozivam Cvijanović da javno sa mnom razgovara i da mi kaže koje su to pritužbe Republike Srpske i spreman sam da razgovaram s njom - naveo je Šmit.

O izjavi predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o ujedinjenju Republike Srpske sa Crnom Gorom i Srbijom, Šmit kaže da su se građani Crne Gore o tome jasno izjasnili na referendumu 2005. godine.

Naglasio je i da nijednom do sada nije primijetio da zvanični Beograd dovodi u pitanje njegovu poziciju, funkciju i legitimitet.

Na pitanje da li ima namjeru da smijeni Dodika “ako nastavi sa svojom secesionističkom politikom”, Šmit kaže “da su sve karte i opcije na stolu, a da je to odluka o kojoj mora dobro razmisliti i uzeti u obzir sve stvari - između ostalog stav i mišljenje građana”.

Ipak su, kako on kaže, oni ti koji biraju svoje predstavnike.

O izvještaju koji je u Savjetu bezbjednosti UN juče podnio predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, Šmit kaže da nije trebalo da iznosi neke lične stavove, već isključivo stanje kakvo je u zemlji.

-Uz dužno poštovanje Komšiću, mislim da je dobro da svi zajedno radimo da ova zemlja napreduje na putu prema EU. Mislim da sam sa svoje strane učinio dosta, nažalost predstavnici BiH moraju prvo riješiti neka svoja unutrašnja pitanja- rekao je Šmit i dodao da ne može u cjelosti da komentariše Komšićevo obraćanje jer nije pročitao sve što je iznio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana