Zašto Satleru smeta Banjaluka

Marijana Miljić Bjelovuk
Zašto Satleru smeta Banjaluka

BANjALUKA - Nema potrebe da se predstavnici Evropske unije u BiH miješaju u razgovore domaćih političkih aktera o pitanju sjedišta apelacionog suda. Njihova obrazloženja zašto je Banjaluka pogrešna lokacija su nesuvisla i nemaju nikakvog osnova.

Poručili su to predstavnici Srpske i to nakon što je iz Delegacije EU u BiH saopšteno da su razočarani što lideri vladajućih stranaka na nivou BiH nisu postigli kompromis u vezi sa sjedištem apelacione institucije Suda BiH.

- Evropska unija ne treba da se miješa u pitanje gdje će biti smješteno apelaciono odjeljenje Suda BiH. Dogovor o tome treba da postignu domaći politički akteri. Ne vidim razlog zašto neko od stranaca insistira da sjedište bude u Istočnom Sarajevu - rekao je “Glasu” poslanik Ujedinjene Srpske u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Milan Petković.

Naglašava i da je logično da, ako će sjedište biti u Srpskoj, da sama Republika i njeni čelnici odluče u kojem dijelu njene teritorije je to najsvrsishodnije i najbolje.

- Oni insistiraju da sjedište bude u Istočnom Sarajevu da njihove sudije, koje rade u tom sudu, ne moraju putovati u Banjaluku, nego da su faktički u Sarajevu, odnosno da ne moraju putovati na posao. Te sudije moraju se odreći komfora. Oni treba da prihvate da je i Banjaluka dio BiH te da i najveći grad Srpske treba da bude sjedište jedne od pravosudnih institucija sa nivoa BiH - rekao je Petković i dodao da ne zna kada bi razgovori domaćih aktera o ovom pitanju mogli biti nastavljeni.

Istog stava je i poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Milorad Kojić, koji navodi da je EU svojim saopštenjem samo potvrdila da postoji stalna komunikacija i dogovor između ljudi u evropskoj delegaciji i bošnjačkih političara.

- Oni su, u stvari, ponovili sve ono što je ministar inostranih poslova Elmedin Konaković rekao na prethodnom neuspjelom sastanku lidera kada je to pitanje bilo na dnevnom redu. Dio međunarodnog faktora želi da apelacioni sud bude u Istočnom Sarajevu kako bi i dalje imali kontrolu i mogli da imaju uticaj na sudije apelacionog suda  - kazao je “Glasu” Kojić.

Naglasio je da su praktični razlozi koje EU spominje zašto je Istočno Sarajevo dobar izbor, odnosno Banjaluka pogrešan, u najmanju ruku nesuvisli.

- U određenim ili većini slučajeva za bilo koju vrstu krivičnog djela odlučuje Sud BiH čije je sjedište u Sarajevu, a ne apelacioni sud. Dakle, njihovo obrazloženje je nesuvislo i unaprijed zajednički smišljeno. Ne mogu me iznenaditi optužbe stranih ambasadora ili u konkretnom slučaju delegacije EU jer su uvijek, prema njima, Srbi krivi za neuspjele dogovore - zaključio je Kojić. 

Iz EU su poručili da je prilikom razgovora o nacrtu zakona o sudovima BiH i razgovora u vezi s tim gdje će biti lokacija apelacionog suda u obzir potrebno uzeti blizinu ključnih elemenata kao što su tužilaštva, zatvori i kazneno-popravne ustanove, te usluge pravne pomoći. Na osnovu toga, iz EU su poručili da ne vide nikakav razlog da politički akteri insistiraju na Banjaluci umjesto na Istočnom Sarajevu.

Dodik

Lider SNSD-a Milorad Dodik je nakon sastanka čelnika vladajućih stranaka na nivou BiH prošle sedmice rekao da nije postignut dogovor o nacrtu zakona o sudovima BiH, odnosno sjedištu apelacionog suda.

- Bošnjačka strana je za neki oblik suda, a ne apelacionog odjeljenja. Partneri iz FBiH smatraju da sud treba da bude u Republici Srpskoj, ali na drugoj lokaciji, odnosno nisu za Banjaluku. To nije korektno - poručio je tada Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana