Zašto bošnjački političari zbog svega što im smeta prvo trče u OHR

Marijana Miljić Bjelovuk
Zašto bošnjački političari zbog svega što im smeta prvo trče u OHR

BANjALUKA, BEOGRAD - Bošnjački političari ni ovaj put nisu propustili priliku da obrukaju BiH gdje god mogu i pred kim god stignu. Ti “silni” i “slavni” heroji iz FBiH koji stalno prijete Republici Srpskoj sa desetinama korpusa i nekim dronovima su do sada pokazali samo da su obični lažljivci i plašljivci.

Reakcija je to sagovornika “Glasa Srpske” na poteze bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića koji je digao halabuku o dolasku vojnih i policijskih kadeta iz Srbije na obilježavanje 82. godišnjice bitke na Kozari. Bećirović je iskoristio tu priliku da ode i da se žali Kristijanu Šmitu gdje takođe nije prošao kako je očekivao. Ministar inostranih poslova BiH Elmedin Konaković na kraju je priznao da je dolazak kadeta iz Beograda bio planiran te da nije prekršen niti jedan akt. Međutim, nakon toga Bećirović se već po ustaljenom receptu nije izvinio, već je, kako navode naši sagovornici, samo zabio glavu u pijesak kao noj. 

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je za Srnu da su se sarajevski političari pretvorili u najobičnije drekavce koji horski kidišu na Srbiju, Republiku Srpsku i Srbe.

Na pitanje da prokomentariše histeriju bošnjačkih političara i medija u vezi sa defileom 30 mladića i djevojaka kadeta Vojne akademije u Beogradu koji su prisustvovali obilježavanju genocida nad srpskim narodom na Kozari, Cvijanovićeva je rekla da su svojom histeričnom reakcijom jasno pokazali da im smeta sve što je srpsko pa makar to bili studenti ili kadeti.

- Oni su glavni krivci za konstantnu političku krizu i za sve neuspjehe BiH. Pojedini stranci koji vjerno prate njihovu histeriju i mržnju su doprinijeli ovom neizdrživom stanju i sve su doveli do potpunog besmisla - konstatovala je Cvijanovićeva.

Nepotrebna galama

Dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu u Banjaluci Slobodan Župljanin rekao je da su bošnjački političari digli toliku dreku i strah zbog desetak do 15 kadeta iz Srbije, među kojima je bilo i žena, da je to neshvatljivo i nerazumljivo.

- Oni oko svega što se događa u Republici Srpskoj i što je vezano za srpska pitanja dižu halabuku, jauču i kukumaču i plaču te odlaze u strane ambasade da traže kao neku pomoć i zaštitu. Ni od tih stranaca u posljednje vrijeme ne dobijaju neke ohrabrujuće poteze što je sasvim logično  - kazao je “Glasu” Župljanin.

Sva halabuka, navodi Župljanin, digla se oko nečega što je uobičajeno.

- Riječ je o redovnim programskim aktivnostima i saradnji dviju susjednih zemalja. To samo pokazuje postojanje prijateljskih  odnosa Srbije i Republike Srpske, a u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i Sporazumom o specijalnim i paralelnim vezama Republike Srpske i Srbije - naveo je Župljanin.

U ovom slučaju, naglašava on, riječ je o iskonskoj mržnji bošnjačkih političara, u prvom redu Bećirovića, prema svemu što je srpsko.

- Ta mržnja je toliko jaka sa te strane da ona zanemaruje i rušenje ličnog i kolektivnog integriteta. Na taj način najviše se šteti samoj BiH. Što više pritiskaju i lažu, obmanjuju, politizuju i prijete to je sve manje BiH. Tako da će sasvim sigurno oni biti ti koji će na kraju jednog dana u cijelosti sahraniti BiH. Jer jednostavno nemoguće je da oni napadaju sve što dođe sa područja Republike Srpske i što je srpsko, a da istovremeno sa tim ljudima i sa tom Republikom Srpskom žive u istoj državi - poručio je Župljanin.

Naglašava da je upravo zbog toga neminovno da će se jednog dana upravo pokazati to da su oni bili ti koji su najviše srušili i urušili BiH jer jednostavno takva kakva oni misle niti može, niti će opstati u budućnosti.

- Ona u budućnosti može opstati samo onako kako je ustrojena Dejtonskim sporazumom i onako kako to predviđa Ustav BiH i entiteta. Oni neće ni u periodu pred nama odustati od svojih namjera i strategija, koje su pogubne i koje su strategije ulice. To su populističke strategije koje vode samo ka raspirivanju mržnje i stvaranju ratnohuškačke atmosfere i osjećaja nesigurnosti svih u BiH. To posebno čine u izbornim godinama  - naveo je Župljanin.

Republika Srpska, navodi on, trebalo bi da nastavi sa pronalaskom jasnog odgovora o svemu te da argumentovano i sa dokazima ukazuje na to da ono što oni govore nije tačno.

- To je bio slučaj i sada i na tom fonu Srpska će nastaviti da se ponaša. Niko od bošnjačkih političara iz Sarajeva, prije svega sam Bećirović, nije našao za shodno da kaže nešto kada su zvanične institucije potvrdile da je sve bilo urađeno po zakonu, odnosno da dolaskom kadeta nije prekršen niti jedan akt.  Niko nije ni pomislio da se izvini. Oni pognu glave i zabiju ih u pijesak kao noj i od tog pijeska ništa ne vide. Obraz su već dovoljno uprljali, a ta prljavština od pijeska čini ga samo dodatno prljavijim, a nikako čistijim - zaključio je Župljanin.

Predstava za javnost

Politikolog Mirko Matić navodi da ne vidi razlog zašto političari u Sarajevu dižu galamu u vezi sa dolaskom kadeta iz Srbije u Republiku Srpsku.

- Uzimajući u obzir da je Srbija, zajedno sa svojim institucijama, garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, ne vidim nijedan razlog da kadeti Vojne akademije ne šetaju slobodno ulicama grada Prijedora. Posebno jer Srbija nikada do sada nije ugrozila teritorijalni integritet BiH i uvek je delovala u interesu sva tri konstitutivna naroda uzimajući u obzir i posebne veze sa Republikom Srpskom - kazao je “Glasu Srpske” Matić.

Odlazak Bećirovića kod Kristijana Šmita, navodi Matić, jeste upravo akt njegove nemoći.

- To je ništa drugo nego predstava za javnost koja neće imati realne posledice. Dolazak kadeta, dakle lica koja su na školovanju u sistemu odbrane Republike Srbije, je najavljen i ispunjene su sve protokolarne obaveze, stoga je dizanje jednog ovakvog čina na nivo najvažnijeg događaja u državi krajnje nepotreban - naveo je Matić.

On je ovom prilikom podsjetio Bećirovića da uniformisanim licima Oružanih snaga BiH koja se nalaze na školovanju na Vojnoj akademiji u Beogradu niko ne pravi problem zbog toga.

Retorika

Slobodan Župljanin rekao je da su bošnjački političari preuzeli  retoriku koja dolazi sa globalnog nivoa.

- Čitav globalni svijet ponaša se na način da pravilo i pravo ne važe i da mogu lagati i obmanjivati te da usput za takvo ponašanje ne snose nikakvu odgovornost. Bošnjački političari su preuzeli tu retoriku koja će vrlo brzo doživjeti svoj kraj. Ona neće moći opstati jer sve više ljudi u svijetu prepoznaje takvu vrstu ponašanja i iskazuju svoje protivljenje tome - kazao je Župljanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana