Zaposlenima u pravosudnim institucijama uz platu naknada do 12 odsto

Marijana Miljić B.
Zaposlenima u pravosudnim institucijama uz platu naknada do 12 odsto

BANjALUKA - Na račune zaposlenih u pravosudnim institucijama Republike Srpske koji su proljetos štrajkovali zbog niskih primanja ubuduće će lijegati i naknada koja će podebljati njihove plate i donekle im popraviti materijalni status.

Dopune posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u institucijama pravosuđa koji su potpisali resorni ministar pravde Miloš Bukejlović i prvi čovjek Sindikata pravosuđa Siniša Petrović primjenjivaće se od 1. septembra. Dakle, prvu naknadu uz platu zaposleni u pravosuđu mogu da očekuju već u idućem mjesecu. 

U dopunama kolektivnog ugovora navedeno je da će naknada za prirodu posla zaposlenima u sudovima, javnim tužilaštvima, Pravobranilaštvu RS te Centru za edukaciju sudija i javnih tužilaca iznositi 11,9 odsto osnovne plate za svako radno mjesto pojedinačno. 

Takođe, u istom dokumentu stoji i da će naknada za prirodu posla zaposlenima u ustanovama za izvršenje krivičnih i prekršajnih sankcija RS biti isplaćivana u procentu od 7,9 odsto osnovne plate za svako radno mjesto. Isti procenat naknade biće isplaćivan i zaposlenima u Sudskoj policiji RS. 

Petrović je “Glasu Srpske” rekao da se ne radi o povećanju plate nego o naknadama za prirodu posla.

- Ta odluka se ne odnosi samo na administrativne radnike, nego na sve zaposlene u pravosuđu, osim za nosioce pravosudnih funkcija, odnosno sudije i tužioce, jer oni imaju svoj zakon - naveo je Petrović. 

Naglasio je da je to bio jedan od zahtjeva Sindikata pravosuđa prema Vladi RS.

- Tražili smo uvođenje naknade za prirodu posla, jer to nije postojalo do sada. Ako hoćemo realno, ta naknada će svakako značiti zaposlenima u institucijama pravosuđa. Neki drugi granski sindikati imali su do sada tu naknadu i to je bio jedan od zahtjeva Sindikata pravosuđa u štrajku. Polako sve dolazi na svoje. Uskoro ćemo izdati saopštenje za javnost u kojem ćemo sve to detaljno pojasniti - kazao je Petrović.

Suštinski, navodi Petrović, zaposleni u pravosuđu ovim su ostvarili jedan od ciljeva koje su imali u štrajku, odnosno poboljšanje materijalnog statusa radnika.

Administrativno-tehnički radnici zaposleni u pravosudnim institucijama Republike Srpske od 28. februara pa sve do početka aprila bili su u štrajku zahtijevajući usklađivanje plata sa povećanjima koja dobijaju sudije i tužioci u Srpskoj, ali i da im sa njima budu izjednačeni topli obrok, regres i staž.

Iz Skupštine Sindikata pravosuđa RS krajem marta poručili su da stavljaju moratorijum na štrajk te da će biti formirana radna grupu koja će sa predstavnicima Vlade Srpske raditi na odredbama Zakona o platama.

Štrajk radnika u pravosuđu Srpske ove godine održan je prvi put nakon 11 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana