Zapadnom Balkanu investicioni paket od 1,2 milijarde evra

Tanjug
Foto: Anadolija

BRISEL - Evropska komisija objavila je danas šesti investicioni paket u okviru Ekonomsko-investicionog plana EU za zapadni Balkan za koji se očekuje da će mobilisati 1,2 milijarde evra investicija.

Kako se navodi u saopštenju Evropske komisije, ovim paketom podržaće se osam novih vodećih investicija u vodosnabdjevanju i kanalizaciji, tretmanu otpadnih voda i železničkom transportu, kao i inovacije i zelena transformacija u malim i srednjim preduzećima.

Investicije će biti realizovane u bliskoj saradnji sa partnerima sa zapadnog Balkana i međunarodnim finansijskim institucijama.

Investicioni paket od 1,2 milijarde evra uključuje 300 miliona evra bespovratnih sredstava EU iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA III), dodatne bilateralne doprinose iz država članica EU i Norveške, zajmove međunarodnih finansijskih institucija i doprinose ekonomija Zapadnog Balkana.

Paket je odobrio Operativni odbor Zapadnobalkanskog investicionog okvira (WBIF) tokom sastanka koji je održan 1. i 2. jula. 

Nove vodeće investicije potpadaju pod tri prioriteta Ekonomsko-investicionog plana: životna sredina i klima, održivi transport i podrška poslovnom sektoru. 

Kada je riječ o životnoj sredini i klimi, kako se navodi, u pitanju su rekonstrukcija i rehabilitacija vodovodne i sanitarne infrastrukture u Crnoj Gori i BiH.

Po pitanju održivog transporta objašnjava se da je riječ o napredovanju na železničkoj infrastrukturi na Koridoru 10, uz brzu vezu Beograd - Velika Plana, koja omogućava brži protok putnika i tereta u regionu.

Po pitanju podrške poslovnom sektoru ukazuje se da je riječ o pokretanju novog objekta za inovacije i zelenu transformaciju preduzeća u regionu.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ocenila je da investicioni plan EU za zapadni Balkan vrijedan 30 milijardi evra ostvaruje rezultate, sa ovim novim paketom od 1,2 milijarde evra. 

“On jača reginalne veze kvalitetnom infrastrukturom i približava nas, što je naš krajnji cilj. Naši zapadnobalkanski partneri grade svoju evropsku budućnost. Ove investicije, zajedno sa neophodnim reformama i pristupom našem jedinstvenom tržištu, pripremiće ekonomije naših partnera da se pridruže našoj Uniji”, navela je Fon der Lajen. 

Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji ocijenio je da se Ekonomsko-investicioni plan EU za Zapadni Balkan brzo sprovodi, “sa zajedničkom ambicijom da se region približi EU, kao što pokazuje novi investicioni paket koji je danas usvojen”. 

“Investicioni okvir za Zapadni Balkan je napravio stvarnu razliku u poslednjih 15 godina, uključujući kroz pružanje pomoći regionu u povezivanju putne, železničke, energetske i digitalne infrastrukture, da prebrodi energetsku krizu i pandemiju Kovida 19. Radujemo se nastavku saradnje sa WBIF-om jer nam je cilj da ubrzamo socio-ekonomsku konvergenciju regiona sa EU kao deo novog Instrumenta za reformu i rast od šest milijardi evra i napravimo razliku na terenu, podjednako u korist građana i preduzeća”, naveo je Varhelji. 

Ekonomski i investicioni plan EU za Zapadni Balkan, kao deo inicijative Global Gatenjay, ima za cilj da podstakne dugoročni oporavak, ubrza zelenu i digitalnu tranziciju i podstakne regionalnu saradnju i konvergenciju sa EU. 

Planom, koji je Evropska komisija usvojila u oktobru 2020. godine, mobiliše se do 30 milijardi evra investicija, uključujući devet milijardi evra grantova EU kroz IPA III za period od 2021. do 2027. godine. 

Od ovog iznosa, pet milijardi evra je izvršeno preko WBIF-a.

EU je do sada odobrila programe za mobilizaciju do 17,5 milijardi evra investicija u okviru Ekonomsko-investicionog plana, uključujući 5,4 milijarde evra grantova EU.

WBIF je zajednička finansijska platforma pokrenuta pre 15 godina, koja okuplja Evropsku komisiju, finansijske organizacije, države članice EU i Norvešku, radi unapređenja saradnje u investicijama javnog i privatnog sektora. 

Ovom platformom podržava se društveno-ekonomski razvoj regiona i ona doprinosi evropskoj integraciji Zapadnog Balkana. 

Pored toga što će biti glavno finansijsko sredstvo za sprovođenje Ekonomsko-investicionog plana EU, WBIF će imati važnu ulogu u primeni novog Plana za reformu i rast za Zapadni Balkan, vrednog šest milijardi evra, koji ima dvostruki cilj da podstakne društveno - ekonomsku konvergenciju sa EU i ubrza proces pristupanja. 

Preko WBIF usmeriće se tri milijarde evra grantova i zajmova u okviru instrumenta za podršku prioritetnim investicijama u oblastima transporta, energije, digitalnog i ljudskog kapitala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana