Da je Srpska blokirala milione "zemlja bi gorjela"

Marijana Miljić Bjelovuk
Foto: Arhiva

SARAJEVO, BANjALUKA - Američka i britanska ambasada u BiH koje se redovno oglašavaju kada je riječ o evropskim integracijama i duboko se zaklinju u put ove zemlje ka Briselu ćute na blokade iz FBiH, odnosno četiri kantona u tom entitetu, a na čijem je čelu SDA.

Kada njihovi favoriti obore dokument od krucijalne važnosti izostaju bilo kakve osude, a da se to desilo iz Republike Srpske „gorjela bi zemlja” od silnih reagovanja. 

Stav je to sagovornika „Glasa” nakon što na nivou BiH nisu usaglašene reforme koje je trebalo da budu proslijeđene Evropskoj komisiji. 

Usaglašavanje tih reformi bio je i uslov da BiH dobije tranšu od 70 miliona maraka, od ukupno 1,08 milijardi KM, koje su namijenjene BiH iz Plana rasta za zapadni Balkan. Oglasila se Delegacija EU, a koja je u svom saopštenju navela da daju dodatno vrijeme vlastima u BiH da pošalju traženi dokument, ali nisu precizirali do kada je taj rok. 

- Podstičemo domaće vlasti da bez daljih odlaganja dostave reformsku agendu kako ne bi u potpunosti propustili ovu priliku. Komisija nastavlja po potrebi da pruža podršku nadležnim organima u završetku ovog posla - poručili su iz Delegacije EU u BiH.

Marfi zanijemio 

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS Zlatan Klokić rekao je da je Republika Srpska nastupila kao FBiH o ovom pitanju nakon pet minuta bi na društvenim mrežama imali reakciju američke ambasade i ambasadora Majkla Marfija. 

- I nakon njih bi bez imalo sumnje imali i reagovanje drugih ambasada sa Zapada u kojima bi na sva zvona osuđivali Srpsku  - kazao je „Glasu” Klokić. 
Adresa onog ko blokira usvajanje reformske agende, navodi, nalazi se u FBiH.

- To su četiri kantona gdje vlast čini SDA, odnosno oni kontrolišu vlade tih kantona - poručio je Klokić. 

Kada je riječ o reformskim procesima, a tiču se Srpske, Klokić naglašava da je Republika jasno definisala crvenu liniju koja se ne prelazi. 

- U samom planu rasta od 112 tačaka u akcionom planu, 110 je usaglašeno i dva su sporna za Republiku Srpsku. Jedan od njih je i imenovanje sudija u Ustavni sud BiH, a svjedoci smo i ovih dana da taj sud donosi prije svega političke odluke sa tri stranca i dva Bošnjaka. Međutim, ono što je činjenica jeste to da kada je Evropska komisija dostavila 14 ključnih prioriteta, koja BiH mora ispoštovati na evropskom putu, jedna od stavki jeste upravo pitanje stranih sudija u Ustavnom sudu BiH. Mi to želimo da stavimo na dnevni red i da se to pitanje riješi kako bi se otkočili mnogi procesi u BiH - zaključio je Klokić. 

Sa druge strane, zamjenik predsjednika Odbora za evropske integracije u Narodnoj skupštini RS Srđan Mazalica podsjeća da su Srpskoj uskraćeni projekti jer nije pristajala na nametnuta rješenja. 

- Postavlja se i pitanje, da li će sada Evropska komisija obustaviti projekte kroz ove kantone koji su blokirali reformsku agendu, kao što su to uradili Republici Srpskoj koja se povukla iz BiH institucija nakon nametanja zakona od Valentina Incka. Jedan od tih projekata je i dionica autoputa na koridoru 5C. Vidjećemo da li će isti reciprotitet biti primijenjen i na FBiH - rekao je „Glasu” Mazalica.  

Dodao je da ne bi trebalo zaboraviti ni to da je Dom naroda Parlamenta BiH blokirala upravo SDA kroz bošnjački klub delegata te da i za to takođe nismo čuli kritiku iz takozvanog međunarodnog faktora.

Predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Sanja Vulić izjavila je da odluka četiri kantona u FBiH da blokiraju reformsku agendu predstavlja šamar političkog Sarajeva EU.

Podsjećajući da su se sve vrijeme predstavnici EU maćehinski odnosili prema Republici Srpskoj, uskraćivali joj novac i trenirali strogoću, Vulićeva je istakla da su upravo sada na sceni dobra volja, kompromis i opredijeljenost za dijalog i saradnju sa Republikom Srpskom.

- Neka predstavnici EU pitaju svoje uzdanice čemu takvo ponašanje, a sebe neka zapitaju da li su građani Srpske zaslužili njihovo iživljavanje kroz mehanizam uskraćivanja sredstava, samo jer im je to šapnuo neko ko je rušitelj Dejtonske BiH - izjavila je Vulićeva.

Svađe u FBiH   

Povodom ovog pitanja oglasio se i predsjednik Naše stranke Edin Forto koji je poručio da je SDA bila protiv usaglašavanja reformi samo zbog toga što nije na vlasti. Naveo je i da ne može sam sebi objasniti kako je neko imao hrabrosti srušiti te projekte za građane.

- Četiri kantonalna premijera iz SDA su odlučili da obustave ili suspenduju naš evropski put, a onda da daju uslove kako bi oni to radili mnogo bolje što naravno nismo vidjeli u proteklom periodu. Plan rasta je mehanizam EU koji bi trebalo da približi zapadni Balkan Evropi. Sve što je u Planu rasta u smislu projekata, reformi i političkih stvari nas čeka kada otvorimo pregovore. Svaka od tih 110 mjera koje smo usaglasili, a koje su obustavljene u srijedu, nas čeka kada otvorimo pregovore - kazao je Forto.

Član Naše stranke Sabina Ćudić navela je da će 24. juli 2024. ostati zapamćen kao dan kada je centrala SDA oborila „aprilski paket dva” u BiH. 

- Mehanizam koordinacije, koji je SDA potpisala s HDZ-om omogućio je blokiranje evropskog puta putem nižih nivoa. Mehanizam koordinacije daje alate premijerima kantona da zaustave evropski put BiH i da ucjenjuju više 
nivoe - poručila je Ćudićeva.

Lider SDA Bakir Izetbegović odgovorio je na prozivke šefa NiP Elmedina Konakovića koji ga je optužio da je „građanima BiH iz džepa uzeo po 600 maraka”.

- Bahati Elmedin Konaković, koji glumeći višak samopouzdanja prikriva manjak karaktera i znanja, me poziva da pred kamerama s njim prođem paragraf po paragraf nacrta reformske agende koju bi BiH trebalo da uputi Evropskoj komisiji. Pri tome koristi uobičajeni arsenal neistina, spinova i uvreda na račun SDA, mene, ali i drugih predstavnika opozicije - rekao je Izetbegović. 

Ispašta i privreda 

Direktor Sektora za makroekonomski sistem pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH Slaviša Ćeranić rekao je da je poslovnoj zajednici u BiH važno da ima mogućnost da povlači sredstva iz EU i na taj način podiže konkurentnost i plasira svoje proizvode na evropsko tržište. 

On je izrazio žaljenje što iz političkih razloga nije došlo do usvajanja reformske agende neophodne za dobijanje novca iz Plana rasta Evropske komisije za zapadni Balkan.

- Nadam se da će sredstva biti povučena jer bi ona mogla biti značajan impuls kako bi BiH uhvatila korak sa EU, ali i značajan impuls za privrednu zajednicu da bi imali mogućnost da se bolje pozicioniraju na evropskom tržištu - izjavio je Ćeranić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana