Zakon o sudovima biće zakon o Sudu

Marijana Miljić Bjelovuk
Zakon o sudovima biće zakon o Sudu

BANjALUKA - Nacrt zakona o sudovima BiH ponovo će se sutra naći na dnevnom redu sjednice Savjeta ministara, a po svemu sudeći, primjedbe koje su stigle iz Republike Srpske, a koje se odnose na sam naziv tog akta, biće uvažene.

Prva tačka dnevnog reda sjednice Savjeta ministara, koja je najavljena za sutra, je Nacrt zakona o sudovima BiH, a ministar pravde BiH Davor Bunoza, čiji je resor predlagač pomenutog akta, naveo je da su određeni stavovi  usaglašeni prethodnih dana.

- Mislim da smo se približili i da su sporne ključne stvari dogovorene. Nemam konačnu potvrdu da li će u toj formi zakon biti podržan. Dakle, i dalje radimo, približavamo stavove, ali još nemam zvaničnu potvrdu da li je to to - kazao je “Glasu Srpske” Bunoza.

Iz Republike Srpske je prethodnih dana traženo da nacrt zakon o sudovima BiH ne nosi takav naziv, već da to bude zakon o Sudu BiH, ali i da sjedište drugostepenog, odnosno višeg suda, čije je osnivanje predviđeno tim zakonskim rješenjem, bude u Banjaluci, a ne u Istočnom Sarajevu kako je ranije zagovarano. Na pitanje “Glasa” da li su ti stavovi Srpske uvaženi, Bunoza je rekao da neki jesu.

- Dio tih stavova smo usaglasili. Postoje mišljenja Venecijanske komisije koja upućuju da to može biti zakon o Sudu, a ne o sudovima BiH. Ponavljam, još usaglašavamo sve. Konačnu potvrdu nemam - kazao je kratko Bunoza ne želeći da otkriva dalje detalje.

Nacrt zakona o sudovima našao se i na sjednicama Savjeta ministara BiH, koje su održane još u drugoj polovini avgusta te početkom septembra, ali je svaki put taj akt skinut sa dnevnog reda, a kao obrazloženje za to navedeno je da stavovi u vezi s tim zakonskim rješenjem nisu usaglašeni. Takođe, pomenuti zakon bio je i jedna od tema razgovora na sastanku lidera vladajućih stranaka na nivou BiH koji je prošle sedmice održan u Sarajevu, nakon kojeg je poručeno da je taj zakon teška tema, te da izabrani funkcioneri vode ozbiljne polemike i lome koplja u vezi s njegovom konačnom verzijom. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nedavno je rekao da bi zakon o Sudu BiH i zakon o Ustavnom sudu BiH trebalo paralelno da idu u proceduru sve do njihovog usvajanja.

- Zakon o Sudu BiH nije usaglašen, jer se zastalo na tome da to ne može biti zakon o sudovima BiH, nego o Sudu BiH i da taj sud može da ima samo dva nivoa odlučivanja. Jedan nivo odlučivanja bio bi na nivou kojeg sad imamo, koji je vanustavni i nelegalan, ali proizvodi određene posljedice i to je razlog zašto mi treba da pokušamo nešto učiniti. Mi tražimo da se formira apelaciono vijeće u tom sudu, ali da to vijeće ne bira predsjednik sadašnjeg suda, nego da se formira u skladu sa procedurama Visokog sudskog i tužilačkog savjeta - poručio je tada Dodik.

Hidžab

Nakon što je radna verzija zakona o sudovima u BiH ugledala svjetlo dana, pojavili su se određene nesuglasice zbog nekih vjerskih pitanja, tačnije nošenja hidžaba u pravosudnim institucijama. Resorni ministar Davor Bunoza ranije je rekao da bi pitanje nošenja vjerskih obilježja trebalo da bude riješeno podzakonskim aktima Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana